Petar DjokicPiše:Emir Musli

 

            Najniža penzija u RS, prema sadašnjim zakonskim rješenjima mogla bi se smanjiti sa sadašnjih 160 na 155 KM, koliko iznosi polovina prosječne penzije od 311 KM. Po svemu sudeći, to se neće desiti jer će, kako se najavljuje Vlada RS pomoći da najniža penzija ostane na dosadašnjem nivou.

Petar Đokić (SPRS), ministar rada i boračko-invalidske zaštite, je optimističan i uvjeren da će u septembru doći do povećanja penzija. Kako je kazao, Vlada RS analizirat će ukupno finansijsko stanje nakon čega će se odlučiti za koliko procenata će se povećati penzije. Šta će se time promijeniti?

Nezvanično, ukoliko do toga dođe, pominje se povećanje od pet procenata, što neće promijeniti činjenicu da penzioneri u ovom bh. entitetu imaju najniže penzije u regionu. Čak 70 odsto od 241.300 penzionera živi ispod granice siromaštva jer imaju penzije manje od 350 KM što, prema najfleksibilnijoj statistici, ni izbliza nije dovoljno za život. Za ove ljude, međuporodična solidarnost jedini je način da prežive, a da ne postanu prosjaci.

Da nije tužna bila bi smiješna ova velikodušnost Vlade entiteta RS, čiji inspekcijski i pravosudni organi godinama toleriraju nezamislivu korupciju i utajivanje poreza, te privatizacijsku pljačku. Čini se da je “povećanje penzija” samo još jedna cinična igra za izbezumljeni narod. Ko se sjeća da su čak i robovlasnici, osim igara, pominjali i hljeb za narod?

Komentari