Piše: Jusuf Trbić

          Dođem s odmora, a ništa se nije promijenilo. Dodik i dalje vrijedno pravi cirkus, ne prođe dan a da u bezobrazluku ne nadvisi samog sebe. Što nije lako. Tako je našao za shodno da reaguje na bajramsku hutbu reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, u kojoj reis kaže da su muslimani u BiH Bošnjaci i da govore bosanskim jezikom, što je, valjda, jasno i pticama na grani. Dodik je, u svom stilu, izjavio da bosanski jezik ne postoji, ponavljajući besmislenu mantru velikosrpskih ekstremista, koji ne posustaju u želji da izbrišu sve bosansko. Oni bi da odrede drugima šta će biti ( i da li će uopšte biti), da s visina primitivne provincijske sile uvedu red u tuđe živote, da im oni kažu šta su i kako moraju zvati svoj sopstveni jezik, i da li uopšte postoje i ti drugi i njihova istorija i kultura, njihova država i jezik. Na stranu to što je Dodik neuk i nekompetentan u takvim stvarima, ali je mogao vidjeti da svojim istupom krši ne samo državni i entitetski ustav, već i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, koja je nadređena svakom ovdašnjem ustavu i zakonu. I ne samo to : u praksi su u manjem entitetu potpuno ignorisana prava Bošnjaka i Hrvata da studiraju svoj jezik, pa čak i da na tom jeziku dobijaju zvanična dokumenta. Uz to, za vlast je Republika Srpska «država», srpskog naroda, pa se svakodnevno čuju izjave o bratskoj saradnji Srba s obje strane Drine, mada su i entitet, koji je jedna od regija u BiH, i Srbija višenacionalne zajednice. Ugledajući se na majčicu Srbiju, i bosanski su Srbi sve pretvorili u srpsko : i zemlju, i vodu, i vazduh, ne obazirući se na druge. Uveli su krsne slave entiteta, opština, i svih ustanova, firmi i organizacija, od policije do dječijih vrtića, pretvorili entitet u pravoslavnu kvazi državu u kojoj mjesta ima samo za Srbe, i ne interesuju ih ni sopstveni zakoni, ni red, ni moral, ni ljudska prava. Za sve imaju isto opravdanje, pred kojim i svijet zastane : mi smo većina, i možemo da radimo šta želimo. Ali im ni to nije dovoljno, pa bi da određuju drugima šta će i kako raditi. Kad nisu mogli da ukinu Bosnu i Bošnjake (mada su učinili sve što su mogli), sad bi da ukinu bosanski jezik i da oni Bošnjacima odrede kako moraju zvati svoj sopstveni jezik. Bezobrazluk je zaista prelio čašu.

Jedan Sarajlija je presavio tabak i zbog toga tužio Dodika. Ali, kakvo nam je pravosuđe, ne može se od te tužbe ništa očekivati. Uostalom, u svakoj zemlji na svijetu Dodik bi davno bio izveden pred sud zbog govora mržnje i ugrožavanja ustavnog sistema zemlje, samo je ovdje zaštićen. Čak ni njegovi otvoreni pozivi na odvajanje Republike Srpske od BiH i najave referenduma, nisu zavrijedili pažnju pravosuđa. Ostaje onda da mu neko začepi usta onako kako je to uradio Željko Komšić. Ako neko pokuša da odvoji dio Bosne, Bosanci će uzeti oružje u ruke, i u to ne treba niko da sumnja, rekao je on.

A mi, koji volimo svoju zemlju, treba da štetočinama kakav je Dodik, kažemo otvoreno da nikada nećemo dozvoliti da nam neko rastura državu, po cijenu novog prolivanja krvi. Jednom moramo reći : dosta je!

Ali, Bošnjaci ne moraju potezati oružje, sve mogu završiti na mnogo jednostavniji način. Treba samo da se odazovu na popis, i da u popisne listiće upišu tri ključna pojma : musliman – Bošnjak – bosanski jezik. Ako Bošnjaka bude više od 50 posto, sudbina države i svih njenih normalnih građana biće riješena jednom zauvijek. I to na najbolji način.

Jer, što jednom reče pokojni srpski patrijarh Pavle ( a bila je riječ o Kosovu) : «Čije je stado, onoga je i planina».

Komentari