BZK LOGOBZK “Preporod” Bijeljina je osnovan 2003. godine. Osnivačka skupština BZK “Preporod” Bijeljina  održana je u Velikoj sali Doma omladine u Bijeljini, 23.11.2003. godine. Na osnivačkoj skupštini  bilo je oko 150 građana Bijeljine i Janje, a od tog broja bilo je 40  članova skupštine BZK “Preporod” Bijeljina (20 iz Bijeljine i 20 iz Janje). Na osnovačkoj skupštini su izabrana  radna tijela BZK “Preporod” Bijeljina (upravni odbor, nadzorni odbor i sud časti), kao i članovi užeg rukovodstva. Skupštini su takođe prisustvovali gosti iz Sarajeva, među kojima treba istaknuti tadašnjeg predsjednika BZK “Preporod” BiH, prof. Šaćira Filandru i akademika Muhameda Hukovića. Za prvog predsjednika BZK “Preporod” Bijeljina izabran je Jusuf Trbić, a za njegovog zamjenika Samir Baćevac.

BZK “Preporod” Bijeljina, nakon osnivačke skuštine, počela je vrlo brzo da razbija poznatu bošnjačku šutnju i da progovori glasom koji se nadaleko čuje. Veoma brzo BZK “Preporod” Bijeljina zauzima veoma važno mjesto u životu povratničke populacije. Sa Medžlisom islamske zajednice Bijeljine i Udruženjem građana “Povratak i održivi opstanak”, BZK “Preporod” Bijeljina postaje glavni borac za prava povratnika. Na osnivačkoj skupštini su predstavljene osnovne smjernice djelovanja , i odmah nakon skupštine počinje se sa ispunjavanjem nekih od tih zadataka. Na samoj skupštini je prezentiran jedan poražavajući podatak – u istoriji Bijeljine, koje nikad nije bila mali grad u okruženju, ni jedan Bošnjak koji je živio u Bijeljini nije štampao ni jednu knjigu ( izuzetak je Mustafa Grabčanović, koji je 1938. godine objavio knjigu poezije “Moja Bosna”, te još jednu, “Krajolici moje Semberije”, 45 godina kasnije). Jedan od prvih zadataka je bio da se podrži izdavačka djelatnost, te da se, uz pomoć Bijeljinaca koji žive i rade van našeg grada, probaju iznaći sredstva za finansiranje nekoliko prvih izdanja. Takođe nam se javljaju i Bijeljinci koji su voljni da u startu pomognu na druge načine, pa u prve tri godine postojanja uspijevamo da štampamo četiri knjige ( “Moja sjećanja” hfz. Abdulaha Budimlije, “Gluho doba” i “Mrakom počinje dan” Jusufa Trbića i “Bijeljina i Bijeljinci” Mustafe Grabcanovića), te da našim ljudima u Bijeljini, Tuzli i okruženju predstavimo izložbu starih fotografija “Stara Bijeljina”, kolekcionara dr. Adija Rifatbegovića. Za devet godina postojanja BZK “Preporod” Bijeljina je štampao 16 knjiga, te priprema još neka nova izdanja.

U isto vrijeme pokreće se rad dvije kancelarije BZK “Preporod”  u Bijeljini i Janji, te se pri tim kancelarijama formiraju i biblioteke za sve one koji žele da čitaju knjige. Treba naglasiti da knjige koje smo nabavili u tim bibliotekama nismo kupovali, nego su to prilozi građana Semberije  i donacije biblioteka iz Tuzle, Sarajeva. Gračanice, Hadžića, Mostara i drugih gradova BiH. Prilikom popunjavanja knjižnog fonda akcenat je stavljen na biblioteku u Janji, jer Janja nema gradsku biblioteku, te je djeci školskog uzrasta, a i ostalima,  teže doći do literatute za čitanje. Do danas je skupljen veliki broj knjiga, te treba naglasiti da biblioteka u Janji posjeduje oko 10000 knjiga, a biblioteka u Bijeljini oko 3000 knjiga.

Pored ovih aktivnosti, značajan podatak je da je iz BZK “Preporod” izrastao i sada djeluje kao samostalna institucija kulture BKUD “Mula Alija Sadiković”, te  ove dvije organizacije već osam godina  svakog ljeta organizuju kulturnu manifestaciju “Ljetnje večeri Janja”, na kojima se publici predstavi sve ono što su te dvije organizacije uradile u prethodnoj godini,  te su u njenom sklopu organizuje veliki broj promocija knjiga, izložbi slika, koncerata, ekonomskih, zdravstvenih i  tribina o zdravoj i kvalitetnoj izhrani. Na ovoj manifestaciji do sada smo ugostili veliki broj eminentnih knjizevnika iz BiH, te stručnjaka iz raznih oblasti, koji su svoje znanje prezentovali na ovim tribinama.

BZK “Preporod” Bijeljina je, na razne načine, pokrenula saradnju sa velikim brojem institucija iz BiH i okruženja.  Naglasili smo da je saradnja uspostavljena sa velikim brojem biblioteka u BiH, ali treba naglasiti i saradnju sa Orijentalnim instututom u Sarajevu, Arhivom Tuzlanskog Kantona, Muftijstvom TK, velikim brojem fakulteta u Federaciji BiH, Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljedja TK, te velikim brojem opštinskih odbora “Preporod”-a iz gradova diljem BiH. Pored ovoga, treba naglasiti i saradnju sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, čiji smo gosti bili na njihovoj tradicionalnoj tribini “Dr. Sulejman Masović”, koja se već dugi niz godina odrzava svakog četvrtka naveče, a gdje je BZK “Preporod” Bijeljina prezentovao svoja izdanja.

Za ovih devet godina postojanja, BZK “Preporod” Bijeljina je dobio i nekoliko nagrada, koje su dokaz da ono što radimo ima odijeka u javnosti. Opština Bijeljina je 2008. godine dodijelila srebrnu značku “Filip Višnjić”  “Preporod-u”  za doprinos javnom publikovanju kulture Bošnjaka Bijeljine i Janje, a Grad Bijeljina je 2012. godine predsjedniku BZK “Preporod” Bijeljina dodijelio Zlatnu značku “Filip Višnjić”, za njegovo književno stvaralaštvo. Zahvaljujući svojim aktivnostima, danas je BZK “Preporod” Bijeljina jedno od najboljih    opštinskih društava “Preporod”-a u BiH.