Piše: Jusuf Trbić

 

Prošao je nekako nezapaženo međunarodni Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji je ustanovljen kao sjećanje na Kristalnu noć, kojom je u Njemačkoj počeo masovni progon Jevreja. U Srbiji je organizovana svečanost, na kojoj je Ivica Dačić poručio da neće dozvoliti da se prekraja istorija, što se čita : da neće dozvoliti da četnici naknadno pobijede partizane, bez borbe. Ali, malo ko se osvrnuo na to, jer su četnici odavno u pravima izjednačeni s partizanima, a u svemu ostalom  tuku ih s nulom. Antifašisti su potpuno izbrisani iz istorije, iz čitanki, iz naziva ulica, a na čelu države šepuri se Šešeljev četnički vojvoda. Samo dan nakon Dačićevog govora i Dana borbe protiv fašizma, na glavnoj državnoj televiziji krenula je dugo očekivana TV serija koja veliča četnike i Dražu Mihajlovića. Četnici napreduju dalje, nezadrživo, u Bosni pogotovo, jer su bosanski Srbi uvijek bili veći Srbi od onih iz Srbije. Nikome ne smetaju bezbrojni dokazi o ulozi četnika u Drugom svjetskom ratu, dokumenti, fotografije, izjave i postupci saveznika, Hitlerova odlikovanja četnicima, milion puta dokumentovani zločini Nedićevog režima, ništa od toga nije moglo poremetiti povratak fašista. Ni bezbrojne žrtve četničkih koljača, čak i među Srbima.

Do nedavno se nije pričalo ni o naredbi kralja Petra II Karađorđevića iz 1944. godine, da četnici prekinu saradnju s okupatorom i stave se pod komandu partizana. Tu sam naredbu već pominjao. A evo šta je rekao mladi srpski kralj 12. septembra 1944. godine preko Radio-Londona : « Pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedine i priđu narodnooslobodilačkoj vojsci maršala Tita. Samo tako ujedinjeni u borbi moći ćemo sačuvati neokaljanu čast i slavu Jugoslavije i sa ponosnom pobedom završiti najlepšu legendu junaštva i ljubavi za slobodu, koji su zadivili svet. ..Svi oni koji se još oslanjaju na neprijatelja, protivno interesima svog vlastitog naroda i njegove budućnosti i koji se ne bi odazvali ovom pozivu neće se oprati žiga izdajstva ni pred narodom ni pred istorijom. Ovom svojom poslanicom odlučno osuđujem zloupotrebu Kraljevog imena i autoriteta Krune, kojom su pojedinci pokušavali da opravdaju saradnju sa neprijateljem i da izazovu razdor u vlastitom narodu u najtežim časovima njegove istorije, čime su koristili samo neprijatelju…Neka živi naša velika, slobodna i federativna Jugoslavija.»

images

         Kralj je bio jasan. Ali, nije jasno kako to ljubitelji četništva veličaju istovremeno i kralja i njegovu vojsku u otadžbini, koje se on odrekao i proglasio je izdajničkom. Ako je kralj naredbu dao pod pritiskom, onda je on izdajnik, a ako nije, onda su četnici fašisti. Čini se, logika je prilično strana novim krojačima istorije. Ali, nije baš tako. Savršeno je jasna logika veličanja četnika i njihov povratak iz ilegale, i to na velika vrata, jer je velikosrpski nacionalistički pokret do u dlaku prepisao svoju idejnu osnovu iz četničkog plana stvaranja homogene Srbije. A to je bio pravi fašistički program, bez ikakve sumnje. Sjetićemo se kako su se Miloševićevi i Karadžićevi jurišnici, uz pomoć književnika, akademika, novinara, vojske, policije i naglo osviještenog naroda borili za stvaranje Velike Srbije u kojoj će živjeti samo Srbi, i to osnovu prava Srba na samoopredjeljenje  Srbi su definisani kao nadnarod, nadmoćna rasa koja ima prava kakva drugi nemaju, pa može prisvojiti i teritorije na kojima su ubjedljiva manjina ili ih uopšte nema, jer su one potrebne toj nad-rasi da zaokruži svoj životni prostor. Sjetićemo se i parola : «Svi Nijemci u jednoj državi», «Gdje je 5 posto Nijemaca to je Njemačka», «Gdje je grob njemačkog vojnika tu je njemačka država», sjetićemo se pokliča : «Jedan narod – jedna država – jedan vođa». Svuda je promijenjeno samo ime naroda i države, metod je ostao isti.

Prvi član programa Hitlerove Nacionalsocijalističke partije (objavljen 1. aprila 1920. godine) glasi : « Tražimo ujedinjenje svih Nijemaca sa ciljem formiranja Velike Njemačke, po osnovu prava na samoopredjeljenje naroda.» Drugi član : «Zahtijevamo ravnopravnost njemačkog naroda pred drugim narodima i poništavanje Versajskog i Sanžermenskog mira ( ko je pomenuo AVNOJ?). Treći član : «Zahtijevamo da se udovolji potrebama njemačkog naroda za novim životnim prostorima, kako bismo prehranili naš narod.»

Da bi ostvarili svoje ciljeve, nacisti su žestokom propagandom podigli ( skoro) cijeli njemački narod, naoružali ga i okrenuli protiv svih koji su bili drugačiji. Pokrenuli su masovni teror, progone, etničko čišćenje, uključujući i genocid, pljačku velikih razmjera, rušenje bogomolja, koncentracione logore, masovne grobnice, i, naravno, ogromnu mašineriju opravdavanja i sakrivanja svojih zločina. Svaki zločin je bio opravdan ako je u službi državnih ciljeva, tuđe žrtve su potpuno nevažne, čak je i žrtvovanje sopstvenog naroda – u službi viših interesa. Falsifikovanje istorije, veličanje mitova, kič i primitivizam, raspomamljeni mediji u službi režima, i laž, laž veća od života, laž koja pere savjest i spašava narod. Sve je to bila suština i motor fašističke mašinerije zla.

Možda vam ovo zvuči poznato?

Šta mislite, da li je onda slučajno što se antifašistička borba briše iz škola i knjiga, što se ruše spomenici NOB-a, što ulice i ustanove ne nose više imena antifašista i što Karadžićevi fašisti i četničke vojvode iz sve snage opravdavaju tekovine velikosrpskog poduhvata? Isti onaj Ivica Dačić izjavio je u Banjoj Luci u januaru 2012. godine ( kao potpredsjednik Vlade Srbije) da je Republika Srpska « Pijemont srpstva», a jula te godine da je RS «istorijski možda i najveća tekovina srpskog naroda.» Dakle, za socijalistu Dačića fašistički projekat je « najveća tekovina». Čudno? Ne. I oni u Njemačkoj su bili socijalisti. Nacional-socijalisti.

Komentari