Ako je situacija u Stocu napad na državu, onda je Mostar napad na zdrav razum Čoviću!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je danas u Stocu gdje je osudio događaje od 2. oktobra, tokom održavanja lokalnih izbora zbog kojih su i prekinuti izbori na ovom području, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je u prostorijama Općine Stolac sastao se s predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH i načelnikom općine Stolac Stjepanom Boškovićem.

Sastanku je prisustvovalo i predsjedništvo Općinskog odbora kao i predsjednici svih Temeljnih organizacija HDZ-a BiH Stolac, te član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković.

Prisutni su osudili ovaj čin gdje se brutalnim rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi, odnosno službenih osoba zaduženih za provedbu izbora, izravno opstruiralo pravo građana općine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje.

Sve upućuje na to da se radi o još jednom dobro organiziranom i pomno isplaniranom događaju s ciljem opstruiranja demokratskog razvoja BiH u kontekstu približavanja Evropskoj uniji. Stoga je napad na Stolac i napad na državu Bosnu i Hercegovinu i izravna prijetnja njenoj evropskoj budućnosti, te zaslužuje odlučnu osudu organizatora i vinovika nemilog događaja i svih onih koji svojim javnim istupima od Stoca žele napraviti grad slučaj – navedeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Čović je dao punu podršku lokalnoj zajednici, te naglasio da ne nasjedaju na provokacije kako je neko prodao Stolac za veće interese. Istakao je kako je ponosan na Hrvate Stoca i sve ostale građane koji nisu nasjeli na provokacije i rušilačke pohode koji su nametnuti Stocu.

No, nakon ovakvih riječi Čović ne pojasni ko je to napao Stolac!? I da li znači da se izborni inženjering mora pustiti i proći nekažnjeno, jer inače, neko napada državu! Kao pravi državnik trebao bi istražnim organima prepustiti konačne zaključke, ali Čović misli samo o jednom, a to je plan zaokruživanja treće izborne jedinice, kako on to voli reći.

Da li to znači da samo Hrvat može biti na čelu Stoca, u protivnom narušen je sistem, demokratija, a na kraju i država.

Ako je situacija u Stocu napad na državu, šta je onda Mostar Dragane Čoviću?

Onda je to napad na zdrav razum!

Zbog neprovođenja Odluke Ustavnog suda za Grad Mostar lokalni izbori u Gradu na Neretvi nisu održani u nedjelju 2. oktobra. Mostarci su tako već drugi put onemogućeni da biraju gradonačelnika i Gradsko vijeće. Ko je kriv za to?

Ovo je Čoviću opstruiranje demokratskog razvoja i sramota vladajućih partija, jer niste u stanju omogućiti Mostarcima osnovno ljudsko pravo – pravo da biraju i budu birani.

Interesantna je šutnja HDZ-ovih partnera u vlasti SDA i SBB-a u vezi sa porukama koje Čović šalje, a koje u krajnjoj liniji ocrtavaju ono što Čović želi tzv. Herceg – Bosnu, a ako neko stane na putu toga on je rušilac demokratije!

Za sada to prema definiciji Čovića nisu ni Bakir Izetbegović ni Fahrudin Radončić, a trebali bi da budu, makar u ime onog “jedinstva” na kojeg se pozivaju.

 

(nap.ba)

Komentari