U BiH je sve više nezaposlenih. Na kraju godine na evidencijama biroa za zapošljavanje bilo ih je 553.481, što znači da se broj nezaposlenih povećava iz mjeseca u mjesec. U odnosu na novembar, zabilježeno je povećanje od 2007 u Federaciji BiH, a 788 u RS-u. Jedino je u distriktu Brčko broj nezaposlenih u decembru, u odnosu na novembar, smanjen za 498.

Nova zapošljavanja bilježe se samo u administraciji, što na svoj način govori o ekonomskoj propasti, a još niko nigdje ne spominje donošenje zakona koji bi podstakli razvoj privrede. Niti se iko od naših političara naročito zabrinuo zbog opšte nezaposlenosti. Nemaju kad od svojih briga.

………………………………………

O privrednoj krizi govori i ova vijest : konačno se gasi “Panafleks”, nekadašnja Fabrika savitljivih cijevi i vratila “Mladost”, nekad jedna od najboljih fabrika u svojoj branši u Evropi. U Bijeljini su do sad ugašene sve velike društvene firme ( GIK “Rad”, Kurjak, Stolar, Zenit, Pobjeda itd.) , koje su zapošljavale hiljade radnika, a nove nisu otvorene, i to najbolji pokazatelj  propasti koju su nam donijele nove “demokrate”.

Iz „Panafleksa” je otpušteno 39 preostalih radnika, kojima nije povezan staž, niti su im isplaćene otpremnine. Fabrika duguje radnicima 160.000 maraka, na osnovu dvije ranije sudske presude, a nova tužba je “teška”  još 180.000 maraka.

Za radnike i drugu sirotinju neće biti boljih dana. Bolji dani su već bili.

……………………………………

Na području Bijeljine lani je prikupljeno dosta neeksplodiranih ubojnih sredstava, od ručnih bombi do avio-bombe, jer, zahvaljujući novom zakonu o amnestiji, građani sve češće prijavljuju takve slučajeve. Ravno 522 takve naprave su nađene i, uglavnom, uništene.

Pretpostavlja se da građani imaju još dosta takvih stvari, zlu ne trebalo.

…………………………………….

Sembersko udruženje farmera “Stočar” , koje okuplja 280 poizvođača mesa i mlijeka, traži da se donese novi zakon o podsticajima u poljoprivredi, jer seljaci ovako više ne mogu. Posebno je izražena briga za male farmere, koji teško preživljavaju u ovoj krizi, i uz velike obaveze koje imaju. Bijeljini je, kažu, potrebna jedna mljekara srednjeg kapaciteta, koja bi vršila pasterizaciju mlijeka, a interesovanje je već pokazala Imlekova mljekara iz Kozarske Dubice.

Da li će ponovo doći vrijeme da Semberci piju sembersko mlijeko, ili će i ovu, nekad unosnu proizvodnju, zamesti vjetar?

…………………………………..

I u Semberiju je konačno došla zima. U zadnji čas, da bi se spasile biljke, koje su već krenule sa vegetacijom, zbog neuobičajeno toplog vremena. Poljoprivrednici kažu da je hladnoća dobra za usjeve, pšenica je došla najzad u stanje mirovanja, a snijeg će je zaštititi od mraza.

Biće hljeba, a za ostalo ćemo tek vidjeti.

……………………….

Šteta od privrednog kriminala na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina lani je bila 52 miliona maraka, a izvještaji su podneseni protiv 253 lica. Što pokazuje da još ima šta da se krade.

Lani su bila i samo dva ubistva, oba su rasvijetljena, dok ih je u 2012. godini bilo deset. Izgleda da se i u tome posustaje.

……………………………..

Ali, stižu mlada pokoljenja. Maloljetnici sve češće čine krivična djela. Za tri mjeseca je u Bijeljini bilo čak 15 prijava protiv maloljetnih lica. Samo u Bijeljini je prošlog mjeseca bilo 7 lažnih dojava o postavljanju bombe u školama, zbog čega je iz Poljoprivredne škole izbačen i jedan odličan učenik.

Inače, samo jedna kontrola nakon dojave o postavljnju bombe košta oko 10.000 maraka.

Reklo bi se : šta zna dijete šta je deset hiljada!

………………………………

Ako nema šta da se jede, ima šta da se pije. Prošlog vikenda je policija imala pojačanu kontrolu na cestama, da bi se utvrdilo koliko vozači voze pod uticajem alkohola. Od 733 kontrolisana vozača, kod 443 je izvršen alko-test, koji je pokazao da su pili. Među njima je bilo čak i 14 mladih vozača.

Dakle, četvrtina vozača je bila pod uticajem alkohola. Usput je 53 vozača kažnjeno zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa.

Inače, lani je od svih saobraćajnih nesreća, 13,6 posto bilo prouzrokovano alkoholom, to jest svaku sedmu nesreću skrivio je pijani vozač. Što znači da su sve  ostale nesreće napravili trijezni vozači.

Pa vi sad vidite šta je bolje.

…………………………………………

Na graničnom prelazu Rača u jednom je kamionu otkriveno 6 državljana Afganistana, koji su pokušali da ilegalno uđu u našu zemlju.

Kakvo li je tek stanje u njihovoj zemlji, kad su spas potražili kod nas?

………………………………………….

Naši ljudi koji namjeravaju doći iz inostranstva u posjetu zavičaju, ne treba da se brinu zbog snijega i zime : putevi su očišćeni. Skoro 330 kilometara magistralnih i regionalnih puteva u Semberiji prohodno je za saobraćaj. I tako će biti sve dok snijeg ponovo ne padne.

…………………………………………….

Košarkaši bijeljinskog Radnika nastavljaju s pobjedama. Na svom terenu su savladali ekipu Posušja rezultatom 82:79. Pobjedonosnu trojku postigao je Dragi Lontoš u posljednjim sekundama utakmice. Nakon 14. kola Radnik ima 20 bodova i nalazi se na osmom mjestu, i prvi put nakon početka šampionata izašao je iz zone ispadanja.

Za razliku od njih, košarkaši drugog bijeljinskog prvoligaša Građanskog izgubili su od Varde HE u Višegradu rezultatom 79:67, i sad su pali na deveto mjesto sa 19 bodova. U narednom kolu igra se bijeljinski derbi Građanski-Radnik.

Kakav god rezultat da bude, pobijediće Bijeljinci.

………………………………………………..

Fudbaleri Radnika završili su prvi dio priprema za nastavak šampionata. Ekipu su napustili golman Mladen Lučić i štoper Marko Jeftić, a već ranije su to učinili Radulović, Komlenović i Desnica. Ekipi su se priključili golman Marko Ivkić, vezista Miloš Đorđević i štoper Denis Bajalica. Najbolji igrači Marko Obradović i Matija Katanec ostaju, mada su neki meidji pisali o njihovom odlasku.

Komentari