Skupština Grada Bijeljina konačno je usvojila budžet za narednu godinu, u ukupnom iznosu od 45,366.909 KM. Od toga je za tekuće izdatke planirano 31,3 miliona, za kapitalna ulaganja 8,3 miliona, za otplatu dugova 4,6 miliona, za pokriće deficita milion, dok je za budžetsku rezervu ostalo samo 50 hiljada maraka. Očekuje se da će i ovako tijesno skrojen budžet zadovoljiti osnovne potrebe, ukoliko ne dođe do nove recesije i kresanja budžetskih stavki.

Budžetskim korisnicima ostaje da se mole da se to ne dogodi.

……………………………

Nastavlja se agonija bijeljinske Šećerane. Vrhovni sud RS je po treći put naložio da se sudi većinskom vlasniku Zoranu Ćopiću, za koga se sumnja da je Šećeranu kupio parama narko-bosa Darka Šarića. To će značiti dalje otezanje sudskog postupka, a žrtve će opet biti radnici.

Zoran Ćopić je kupio 63,7 posto dionica Šećerane, i, dok se ne završi suđenje, niko ne može postati većinski vlasnik, koji bi pokrenuo proizvodnju. Iako ima dosta zainteresovanih investitora, sve je blokirano, dok ne bude izrečena pravosnažna presuda. To znači da je za Šećeranu izgubljena ( najmanje) i naredna, 2014. godina. Već 36 mjeseci 75 radnika Šećerane nije primilo platu, nemaju ni socijalno i zdravstveno osiguranje, a do sad je samo deset radnika uspjelo naći drugi posao.

…………………………………..

Elektro-Bijeljina je za 11 mjeseci ove godine uspjela smanjiti gubitke zbog krađe struje za 8,59 posto i ostvariti najniži gubitak u RS-u. Otkriveno je  360 slučajeva krađe struje i fakturisano više od milion maraka. Najviše takvih slučajeva, čak 75 posto od ukupnog broja, otkriveno je u Bijeljini, a ostali u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici i Ugljeviku.

…………………………..

Ekonomska politika sadašnje vlasti mogla bi se okarakterisati onom narodnom : namet na vilajet. Najnoviji harač uveden je vlasnicima ugostiteljskih objekata, trgovina, šoping centara, pa čak i benzinskih pumpi i svih drugih sličnih objekata, i odnosi se na plaćanje muzike. Svi oni moraće ubuduće plaćati naknadu za muziku, na osnovu broja bodova, s tim da svaki bod iznosi 0,10 maraka.  Noćni klubovi, barovi i pivnice, koji rade duže od 24 sata, imaju 3.000 bodova, obični kafići i restorani, koji rade do ponoći, 1.000 bodova, a ugostiteljski objekti u kojima se ne toči alkohol – od 300 do 600 bodova.

Pa ko ne plati, neće moći da pjeva.

………………………..

Sa bijeljinskih ulica su u ovoj godini uklonjena 1.154 psa lutalice. Povrijeđeni i bolesni psi odmah su eutanazirani, to jest humano ubijeni, a kod ostalih se čekalo po 30 dana. Pa ako niko ne dođe po njih, i njima isto.

Pitanje je zašto niko ne kažnjava nesavjesne vlasnike pasa? Ne moraju ih baš eutanazirati, bar ne odmah, ali se može makar primijeniti Zakon o zaštiti životinja. Jer, onu ogromnu količinu zla, koja je, kao cunami, pogodila naše krajeve devedesetih godina prošlog vijeka, i još ne jenjava, nisu proizveli psi, već čovjekolike životinje, koje niko ne kažnjava čak ni za užasne ratne zločine. Za njih su i najdivljiji psi – male mace.

………………………..

Bijeljinske ulice su i ove godine okićene, sa više od 400 svijetlećih ukrasa i 700 metara svijetlećeg kabla, ali to nije koštalo ništa. Naime, iskorišteni su ukrasi i kablovi kupljeni prije tri godine, pa sad i Bijeljina, uoči Nove godine, blješti kao i evropski gradovi. Bar centar grada. Da sirotinja, bar na taj način, proba ukus praznika.

…………………………..

Uhapšeni su razbojnici koji su opljačkali 2.600 maraka iz firme “Zim trade” u Ljeljenči i 1.440 maraka iz sportske kladionice “Bet lajv” u Bijeljini, služeći se “fantomkama” i pištoljima. To su : Velibor Zajak (23) i Goran Petrović (21) iz Ugljevika, kao i Vlado Marković (29), doskorašnji fudbaler Mladosti iz Velike Obarske.

Kod njih su pronađeni gasni pištolji i dio opljačkanog novca.

……………………………

Fudbaleri bijeljinskog Radnika su, na kraju jesenjeg dijela prvenstva Premijer lige BiH, zauzeli deseto mjesto na tabeli. U 19 utakmica zabilježili su 6 pobjeda, od toga četiri kod kuće, osam poraza i pet neriješenih rezultata, uz negativnu gol-razliku 23:31. Najbolji igrač i strijelac bio je Marko Obradović, koji je postigao 8 golova, dok je Zoran Nikić postigao šest. Najstandardniji je bio Matija Katanec, koji je odigrao 18 utakmica, dok je golman Mladen Lučić odigrao 17. Već postoji interesovanje nekih klubova za najbolje Radnikove igrače, pa će briga za igrački kadar biti u prvom planu u zimskom prelaznom roku.

……………………………..

Košarkaši Građanskog ostvarili su veliku pobjedu nad sarajevskom Bosnom u pretposljednjem kolu prvenstva. Rezultat je bio 76 : 67 za Bijeljince, koji su potvrdili da su jedno od najprijatnijih iznenađenja “Lige 12”. Uoči posljednjeg kola, u kojem putuje u goste Mladosti iz Mrkonjić Grada, Građanski ima po pet pobjeda i poraza i nalazi se u sredini tabele.

Košarkaši Radnika ponovo su popraženi, ovoga puta od ekipe Sparsa u Sarajevu. Rezultat je bio 58 . 51 za Sarajlije, Bijeljincima je ovo bio osmi poraz u deset odigranih utakmica, pa su čvrsto prikovani za dno tabele.

……………………………

U posljednjem kolu odbojkaškog prvenstva BiH neočekivane poraze su pretrpjele i muška i ženska ekipa Radnika. Odbojkaši su, nakon tri uzastopne pobjede, poraženi od Bosne iz Kalesije sa 3:0, pa na zimsku puzu odlaze sa skorom od četiri pobjede i osam poraza. Sa 12 bodova zauzimaju sedmu poziciju na tabeli Premijer lige BiH, ispred Domaljevca sa 10, Student Bobar osiguranja sa 6 i Napretka iz Odžaka sa 5 bodova.

Bijeljinske odbojkašice su poražene u Modriči, od ekipe koja je, do ovog kola, osvojila samo tri boda, tako da na zimsku pauzu odlaze deset bodova, i nalaze se na osmom mjestu, ispred Modriče sa 6, i Slavije iz Istočnog Sarajeva sa 5 bodova.

Komentari