Posljednja revizija je pokazala da je stanje u Fondu zdravstenog osiguranja RS vrlo loše, jer je zabilježen akumulirani deficit od čak 385 miliona KM. Ne stoji mnogo bolje ni Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, koji ima deficit od 64 miliona. Sudeći po tome, dalja isplata penzija je sve neizvjesnija, i zavisi skoro isključivo od novih zaduživanja, a zdravstvene usluge su sve skuplje i sve dalje od pacijenata. Posljednje vijesti govore da u bolnicama  nedostaje lijekova čak i za najteže, maligne bolesti, a vlast poziva na novu štednju, racionalizaciju i odgovorno ponašanje svih.

Ako se zna kakav je nivo siromaštva građana,  kolika je zaduženost, do kog stepena je uništena privreda i rasprodate firme, nije ni čudo što u manjem entitetu cvjeta religija. U ovakvoj situaciji građanima još samo Bog može pomoći.

………………………..

Nekoliko desetina roditelja djece sa posebnim potrebama, zajedno sa svojim mališanima, protestovalo je ispred zgrade gradske uprave u Bijeljini, zbog nezadovoljavajućeg statusa ove kategorije djece. Još 2005. godine obećana im je izgradnja dnevnog centra, ali od toga još nema ništa. Djeca nemaju prostor za druženje, učenje i igru, a primanja za tuđu njegu ne stižu već tri mjeseca. Na području Grada ( to jest opštine) ima 54-oro djece koja ostvaruju prava za tuđu njegu i pomoć, a njih 150 ima prošireno pravo iz socijalne zaštite za smještaj u vlastitoj porodici.

Iz gradske uprave su objasnili da je problem nastao zbog blokade računa budžeta, ali da će obaveze biti vrlo brzo izmirene.

……………………..

Bijeljinska regionalna sanitarna deponija, jedina takva u BiH, uskoro će dobiti novo postrojenje sa eliminisanje deponijskog gasa. To je projekat Svjetske banke, koji većim dijelom finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj (SIDA), dok će jedan dio sredstava obezbijediti preduzeće Eko-ep, koje upravlja deponijom.

Uređaj košta 130.000 eura, a njegova gradnja će trajati dva mjeseca. Najavljena je i gradnja postrojenja za prečišćavanje procjedne vode sa deponije, što će se finansirati kreditom Svjetske banke.

Inače, regionalnu sanitarnu deponiju, koja radi po svjetskim ekološkim standardima, osnovale su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Teočak i Čelić 2005. godine, a do sada je sanirano staro smetljište u Brijesnici i nabavljena skoro sva neophodna oprema i mehanizacija.

………………………

Najavili smo povećanje cijene vode za domaćinstva, koja će porasti za 4 pfeninga i iznosiće 1,52 marke po kubiku, što je najskuplje u regionu. Poskupljuju i telefonske usluge – u BH Telekomu za 5%, Telekomu Srpske za čak 18%, dok u HTP Mostar cijena, koja je i dosad bila najviša, ostaje na starom nivou. Ali, cijene razgovora ostaju uglavnom  iste, s tim što će razgovori s vanevropskim zemljama u Telekomu Srpske biti jeftiniji za čak 30%.

………………………..

Teška ekonomska situacija, posebno na selu, vidljiva je danas i golim okom. Dok su u mračnom Titovom periodu semberski seljaci živjeli kao bubreg u loju, danas, u ovoj svijetloj demokratiji, imaju samo propuh u džepovima. Pokazuje to, na svoj način, i godišnji izvještaj o prodaji stoke na nekad čuvenoj bijeljinskoj stočnoj pijaci. Ove godine je tu prodato 2.575 ovaca i koza, što je za 300 manje nego lani,  opala je i prodaja tovnih svinja, a pogotovo krupne stoke. Nekad je dnevni pazar na pijaci bio i po 6.000 maraka, a sad jedva dostigne 2.000. Povećana je, i to za 1.000 komada, prodaja prasića do 25 kila, prodato ih je 27.286, što i nije mnogo, ako se uzme u obzir broj vjerskih praznika i pečenica koje idu uz njih.

Jest da nije lako, al je zato veselo.

…………………………..

Na farmi svinja poznatog semberskog poljoprivrednika Ljube Maletića, u Kojčinovcu pored Bijeljine, zapalila se farma svinja i izgorjela do temelja. Stradalo je 70 prasića i osam krmača, a šteta se procjenjuje na više od 40.000 maraka. Uzrok požara je najvjerovatnije kvar na električnim instalacijama.

………………………..

U Bijeljini ove godine nije proslavljan doček Nove godine na glavnom trgu, zbog teške finansijske situacije. Tako je bilo i lani, a, po svemu sudeći, tako će biti i za doček Srpske nove godine. I u lokalima je bilo upadljivo manje veselja nego ranijih godina. I pored neuobičajeno toplog vremena, godina je počela tiho i apatično.

Kako li će biti završena?

Komentari