Glavna vijest iz Semberije već danima je toplo vrijeme, sasvim neobično za ovo doba godine. Temperature se kreću i do 14-15 stepeni. Meteorolozi kažu da nam dolazi topao vazduh s Mediterana i iz Afrike, a drastičan pad temperatura i snijeg mogu se očekivati tek krajem januara. Zahlađenje će trajati sve do kraja marta.  Nagli pad temperatura neće ni malo pogodovati usjevima, posebno voću, ali ni siromašnijim građanima, koji se trude da uštede na ćumuru.

A oni su se uvjerili da je proljeće naljepše kad dođe zimi.

……………………………

Prema prvim rezultatima popisa, broj stanovnika opštine Bijeljina ( današnji Grad) je 114.663 i veći je  za 18,2 posto nego na prošlom popisu, kad je popisano 96.988 stanovnika. Brojčano povećanje je 17.675 ljudi, a procentualno 18,2 posto. To je rezultat doseljavanja Srba iz ostalih dijelova BiH, jer je protjerano mnogo Bošnjaka, a i prirodni priraštaj stanovništva je negativan. U 2012. godini natalitet je bio 8,3 a mortalitet 11,4 promila, što znači da je stopa prirodnog priraštaja negativna i iznosi minus 3,1. Broj rođenih u 2012. godini je 956, a broj umrlih 1.303.

Zanimljivo je da se u većini sela smanjio broj stanovnika, pa od 71. naseljenog mjesta, samo 20 njih ima više od hiljadu stanovnika, uključujući i Bijeljinu, Janju i Dvorove, a 22 naselja imaju manje od 500 žitelja. Najmanje stanovnika imaju Obrijež  (192), Glavičorak (195), Novi (205) i Piperci (209), ali je u nekoliko sela izrazito povećan broj stanovnika, doseljavanjem srpskih izbjeglica. Takva sela su Hase, koje sad imaju 1.036 mještana, Pučile (2.221) i Ljeskovac (1.046). U samoj Bijeljini ima 45.291 građanin ( na prošlom popisu bilo ih je 36.414), što je znatno manje nego što se pretpostavljalo. Na popisu 1991. Bijeljina je imala 10.450 Srba, dok je broj Muslimana bio 19.024, Jugoslovena 3.452 (uglavnom su to  bili Muslimani), 3.122 ostalih i 366 Hrvata. Današnja slika je rezultat etničkog čišćenja, ali to se u zvaničnim izvještajima ne pominje.

………………………

Uprava grada Bijeljina ipak je našla nešto para da se na trgu proslavi Pravoslavna nova godina. Ako nema za redovnu Novu godinu, za djecu s posebnim potrebama, za beskućnike i sirotinju, za slavlje mora biti. Građanima je dijeljeno kuhano vino, da se zagriju, a inspekcija nije registrovala kršenje zakona, po kojem je zabranjeno točenje alkohola maloljetnim licima. Što, inače, redovno kontroliše u ugostiteljskim objektima.

Vlast je, ipak, vlast, ona može što narod ne može.

…………………………..

Počeo seoski festival «Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju», koji se već godinama održava u semberskim selima. Ove godine takmiči se 14 ekipa sa više od 1.000 učesnika, a završna smotra održaće se 8. februara u bijeljinskom Centru za kulturu.

Prvo takmičarsko veče održano je u Balatunu, gost je bila ekipa Velike Obarske, a takmičari su se ogledali u dvanaest disciplina, od izvornih folklornih društava i sviranja starih instrumenata, do spremanja tradicionalnih jela i prikaza starih narodnih običaja.

Milorad Dodik još nije najavio svoj nastup na ovoj smotri.

………………………………..

U gradu uskoro neće biti domaćih životinja, nakon sprovođenja odluke, koja se bazira na ranijoj podjeli gradskog područja na pet građevinskih zona. Za ekstra zonu, kao i prvu i drugu, zabranjeno je držanje stoke svih vrsta, a odluka se mora sprovesti u roku od 30 dana. Za treću zonu je taj rok godina, a za četvrtu – tri godine.

Za građane koji prljaju i ruše, koji uništavaju zelenilo i svoju okolinu pretvaraju u štalu – nije ništa rečeno.

………………………………

U Ulici Jovana Kronštatskog, u blizini centra grada, u požaru je stradala Vesna Arambašić ( 55), beskućnica, koja je živjela u polusrušenoj kući bez struje i vode. Njeno ugljenisano tijelo, kao i tijela dva njena psa, pronašli su vatrogasci u ranim jutarnjim časovima, u ponedeljak 13. januara. Ona je živjela sama, od pomoći komšija i onoga što nađe u kontejnerima, a takvih je slučajeva sve više. Umjesto slavlja i kuhanog vina, gradska uprava bi se mogla češće pozabaviti ovakvim ljudima, jer i oni čine lice ovoga grada.

………………………………

Nedaleko od Bijeljine, na putu prema Janji, u selu Ljeskovcu, poginuo je pješak Stanko Ilić ( 60) iz Kojčinovca, pod neobičnim okolnostima. Nakon sudara dva automobila – audija 90 i seat ibize, jedno od ovih vozila je zakačilo pješaka i bacilo ga pod točkove drugog, koje ga je vuklo po cesti dvadesetak metara. U vrijeme nesreće bila je gusta magla, zbog koje je istog jutra, nedaleko odatle, u Patkovači, jedna osoba teško povrijeđena u nesreći i prebačena za Beograd.

…………………………….

Nakon praznične pauze počeo je drugi dio košarkaškog  šampionata BiH.  U utakmici 12. kola bijeljinski Radnik je na svom terenu porazio vrlo dobru ekipu Slobode iz Tuzle. Rezultat je bio 71 : 60, i time su Bijeljinci došli na 16 bodova i konačno uhvatili korak u borbi za opstanak. To je bila četvrta pobjeda Radnika od kako je mjesto trenera došao Bogdan Stanojević.

Košarkaši Građanskog, drugog bijeljinskog prvoligaša, poraženi su u Kaknju (75 : 69) u utakmici koja je bila vrlo važna u borbi za opstanak. Najbolji igrač na utakmici bio je Filip Goranović, koji je nedavno iz bijeljinskog Radnika prešao u Kakanj. Građanski je ostao na 17 bodova i zauzima osmo mjesto na tabeli.

……………………………

U Bijeljini je u usponu ženski fudbal. Fudbalerke Radnika od ove sezone igraju u Premijer ligi BiH i to vrlo uspješno, a neke od njih pozvane su u reprezentativne selekcije. Radnik Bumerang, kako je zvanično ime bijeljinske ekipe, jedan je od tri kluba iz RS koji se takmiči u najvišem rangu. Trenutno se nalaze na četvrtom mjestu, od ukupno osam ekipa, sa tri pobjede, dva neriješena rezultata i samo jednim porazom. Najbolje igračice su Valentina Šakotić i Vukica Mlađenović, koje su dale osam, od ukupno 11 golova. One su članice U 19 reprezentacije BiH, a Anja Stević je dobila poziv za nastup u seniorskoj reprezentaciji.

…………………………..

Posljednje dana januara održaće se tradicionalni izbor najboljeg sportiste Semberije, a u konkurenciji su, pored ostalih, kik bokser Miljan Vidović, rukometašica Vladana Janjić, bokser Đorđe Tomić, tekvandoista Ljubomir Stančić… Ovo će biti 37. izbor najboljeg sportiste. Prvi je bio 1976. godine, kad je za najboljeg sportistu proglašen fudbaler Nail Sobo, dok je posljednji laureat bio košarkaš Nebojša Erkić. Najviše trofeja, ukupno šest, osvojio je karatista Milan Lazić, a prati ga rukometašica Admira Gurdić, koja je tri puta proglašena za najboljeg sportistu Semberije.

Komentari