Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića dobio uvjeravanja da će do kraja januara biti izabrano novo rukovodstvo Šećerane, što će biti prvi korak u novom početku rada ovog nekadašnjeg industrijskog giganta. Kako je rekao Mićić, nije važno ko će biti vlasnik Šećerane, važno je da ona radi, i to ne samo zbog zaposlenih, već i zbog velike koristi za sve. U takvim fabrikama godišnji promet može biti i do stotinu miliona maraka, što je duplo više od sadašnjeg opštinskog budžeta.

Inače, potrebno je uložiti 30 miliona maraka da bi Šećerana profunkcionisala, potvrđeno je i na nedavno održanoj tematskoj sjednici gradskog parlamenta o ovoj temi. U sadašnjoj ekonomskoj krizi, bio bi to ogroman podsticaj privrednom razvoju bijeljinske regije.

…………………………….

Stopa poreza na nepokretnosti u Bijeljini će i u ovoj godini ostati ista – 0,25 posto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti.Očekivani prihod u budžetu je 2,8 miliona, dok je lani bio 1,9.

Bijeljina ima prosječnu stopu poreza, u odnosu na druge opštine. Najviša je u Doboju – 0,50, u Banjoj Luci i Prijedoru je 0,18, dok je u malim opštinama ( Bileća, Šekovići, Donji Žabar, Istočni Drvar) samo 0,05 posto.

……………………………..

Četrnaestogodišnji  dječak izvršio je samoubistvo vješanjem u mjesnoj zajednici Brodac. Još se ne zna zašto se na takav korak odlučio učenik Osnovne škole “Petar Kočić”, dječak koji je bio omiljen među vršnjacima i komšijama.

………………………………

Bijeljinska policija je nedavno oduzela dvije puške – jednu automatsku i jednu poluatomatsku pušku, kao i municiju od lica s inicijalima S.P. iz Velike Obarske. On je optužen  zbog nezakonite proizvodnje i prometa oružja. Zbog ovog krivičnog djela policija je lani podnijela 55 izvještaja protiv 64 lica, što je nešto manje nego godinu dana prije.

Inače, u 2012. godini je za 43 posto smanjen broj krivičnih djela izazivanja opšte opasnosti zbog upotrebe vatrenog oružja – ukupno su bila 22 takva djela.

…………………………………

U Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” programom predškolskog obrazovanja biće obuhvaćeno 210 mališana od 5 i 6 godina, organizovanih u sedam grupa. Ovaj program, koji će trajati 4,5 mjeseca i biće realizovan u dječijem vrtiću u gradu i u pet osnovnih škola, odnosi se na romsku djecu, djecu sa posebnim potrebama i djecu iz socijalno ugroženih porodica, kao i na mališane koji do sad nisu imali mogućnosti da borave u vrtićima. Program, pod nazivom “ Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje” besplatan je za polaznike, a troškove snosi UNICEF.

Završena je već i obuka vaspitača za ovaj projekat, a organizatori su bili resorno ministarstvo, Grad Bijeljina i UNICEF.

……………………………….

U RS je ove godine u prve razrede osnovne škole upisano 15 posto manje učenika. U školskoj 2008/9. bilo je upisano 113.269, sljedeće godine 108.819, u 2010/11.- 101.222, lani 98.828, a ove školske godine 96.735. Najviše djece pohađa bijeljinsku školu “Knez Ivo od Semberije” – 1.629, a druga po brojnosti je takođe škola iz Bijeljine, “Vuk Karadžić”, sa 1.477 učenika, od 187 osnovnih škola,  koliko ih ima u RS. Od 512 područnih škola, najveća je ona u Patkovači, u sastavu škole “Jovan Dučić”, sa 508 učenika.

Inače, u 62 područna odjeljenja u RS nije upisan ni jedan učenika, a u 69 njih samo po jedan.

………………………….

U Semberiji je za jedan dan, 14. januara, zabilježeno nekoliko slučajeva za “Crnu hroniku”. U Trnjacima, u lokalu “Kafe kafe” pijani gost je pucao iz pištolja, srećom bez ljudskih žrtava. Nepoznati lopovi opljačkali su privatnu kuću u Bijeljini, tako što su upali kroz prozor, a odnijeli su novac i zlatni nakit. Građanin s inicijalima B.P. teško je povrijeđen kad ga je na ulici, noću, napao nepoznati siledžija. A više vozača kažnjeno je zbog vožnje u pijanom stanju, u okviru pojačane policijske kontrole. Inače, lani su se  na području CJB Bijeljina dogodile  1.352 saobraćajne nesreće, od kojih je 184 ili 13,6 posto prouzrokovano alkoholom. Pri tome je 29 lica smrtno stradalo, a 107 ih je teže povrijeđeno. Iz saobraćaja je prošle godine isključeno više od 4.000 vozača, što je za skoro 25 posto više nego prethodne godine.

………………………

U Bijeljini je otkrivena ilegalna kockarnica, koja nije uskladila svoje kockarske aparate sa pripisanim standardima. Kockarnica se nalazila u kladionici i automat klubu “Olimp”, vlasništvu preduzeća “Dragičević kompani”. Vlasnik je, zbog istog prekršaja, hapšen i u decembru 2011. godine, u okviru akcije Specijalnog tužilaštva RS, i tad mu je oduzet luksuzni automobil vrijedan više od 150.000 maraka.

…………………………

Košarkaši Radnika priredili su iznenađenje porazivši u Zrinjski u Mostaru, u posljednjim sekundama utakmice. Rezultat je bio 72:71 za Bijeljince. Ova pobjeda će mnogo značiti Radniku u borbi za opstanak.

Drugi bijeljinski prvoligaš, Građanski, poražen je na svom terenu. Leotar iz Trebinja je bio bolji, a rezultat – 73:81.

Osvajanjem liderske pozicije na kraju prvog dijela šampionata RS u kuglanju, Kuglaški klub “OSSA” iz Patkovače našao se pred najvećim uspjehom u desetogodišnjem postojanju –  plasmanom u Premijer ligu BiH. Kuglaši su uspjeli, mada je lani izostala pomoć iz gradskog budžeta. Ali, ako uđu u najviši rang, postaviće se pitanje kuglane, koja ne odgovara potrebnim standardima, jer ima samo dvije staze, a bila bi potrebna kuglana sa četiri staze.

Fudbaleri bijeljinskog Radnika dobili su u zimskoj pauzi prvo pojačanje. Došao je stoper Stefan Lojanica iz Istočnog Sarajeva, a u stroj su se vratili i ranije povrijeđeni igrači. I pored nekih ponuda, u klubu su ostali Marko Obradović i Matija Katanec.

Komentari