Povodom posljednjeg napada na Atik džamiju u Bijeljini oglasio se Rijaset Islamske zajednice BiH. U saopštenju se, pored ostalog, navodi : «Iako je i ranije Atik džamija bila predmet skrnavljenja, ovo je najteži napad od njenog obnavljanja. Islamska zajednica najoštrije osuđuje napad na Atik džamiju u Bijeljini i traži da se vinovnici ovog napada što prije pronađu i primjereno kazne, jer se radi o skrnavljenju vjerskog objekta koji je nacionalni spomenik, i ozbiljnom zastrašivanju i prijetnji muslimanima.»

Bijeljinsku džamiju je, neposredno nakon napada, posjetio i muftija tuzlanski Vahid. ef. Fazlović.

…………………………………….

Javna rasvjeta u Bijeljini će, osim  centra grada i glavnih saobraćajnica, biti ubuduće uključena do 22 sata, umjesto do ponoći, kao do sada. Takvu odluku donijeće odbornici Skupštine grada na sjednici 6. februara. Moguće je i potpuno isključenje struje u periodu od 22 sata do 6 ujutro, ili će, u najboljem slučaju, svijetliti tek svaka treća sijalica. U seoskim mjesnim zajednicama će funkcionisati kao i do sada, samo na magistralnim pravcima, to će važiti i za Dvorove i Janju, a u centrima mjesnih zajednica biće uključeno maksimalno po osam svjetiljki.

Razlog za ovu mjeru je štednja. U prošloj godini je za ove namjene bilo planirano 1,160.000 maraka, a ove godine samo 820.000

……………………………………

Predstavnici poljoprivrednika Semberije nezadovoljni su načinom preregistrovanja gazdinstava, jer je ta procedura suviše komplikovana i nejasna. Zato je i doživjela fijasko – u RS je preregistrovano samo 6.000 od ukupno 58.808 gazdinstava, a taj procenat u Semberiji je samo 20 posto. Uz to, ostalo je nejasno šta seljaci time dobijaju, pa se mnogi nerado odlučuju da krenu u proces za koji ne znaju šta će im  na kraju donijeti.

…………………………….

Ekološko udruženje «Eko put» podnijelo je, u ime Ekoloških snaga bijeljinske regije, zahtjev da se iz centra grada uklone automobili u dane vikenda. Zahtjev je predat gradonačelniku Mići Mićiću. Slična inicijativa je pokrenuta i 2010. godine, kada je peticiju potpisalo više od hiljadu građana, ali to nije dalo rezultata. Ovoga puta povod je bio Svjetski dan bez automobila 2013. godine, a inicijatori očekuju da će se njihov zahtjev naći pred odbornicima gradske skupštine na jednoj od narednih sjednica.

……………………………………

U Bijeljini je do sad oko hiljadu građana podnijelo zahtjev za legalizovanje bespravno izgrađenih objekata, ali je to malo, pošto se procjenjuje da ima oko 7.000 takvih objekata. Iz gradske uprave upozoravaju da je krajnji rok za legalizaciju, i to po znatno nižim cijenama nego ranije, 24. maj naredne godine. Građani mogu legalizovati objekte izgrađene do donošenja novog zakona, 24. maja 2012. godine, a oni koji su građeni nakon tog roka neće moći dobiti građevinske dozvole.

…………………………………..

Privrednici iz austrijske pokrajine Tirol boravili su u Bijeljini, jer su zainteresovani za proizvode semberskih poljoprivrednika. Kristijan Vagner, vlasnik firme «Juigoistočni Beč», najavio je da će se prvi semberski proizvodi naći u Austriji za mjesec-dva. U početku će to biti manje količine, a Austrijanci su posebno zainteresovani za zdravu hranu.

Očekuje se da će ova saradnja biti intenzivirana u narednim mjesecima.

…………………………..

U Patkovači je u sudaru dva automobila poginuo P.V.(26) iz Ljeskovca, dok su dva putnika u njegovom golfu povrijeđena, jedan teško, a drugi lakše. Teško je povrijeđen i vozač drugog automobila koji je učestovao u ovoj nesreći, 30-godišnji S.I. iz Johovca.

U Račanskoj ulici u Bijeljini teško je povrijeđen biciklista, poštar Nenad Močević, na koga je naletio golf, vozač je bio S.S.(20) iz Bijeljine.

Inače, na putevima na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina lani je 1.352  saobraćajne nesreće poginulo 29 osoba ( u 2012. godini 31), a teško je povrijeđeno 107 osoba.

Policajci upozoravaju da će pješaci i biciklisti ubuduće na magistralnim putevima morati da imaju na sebi i svjetloodbojne prsluke, a kontrole će biti češće nego do sad.

……………………………

Na zaobilaznici, na raskršću prema  Batkoviću, u automobilu se, pucanjem u sljepoočnicu,  ubio Jadranko P. (48), vlasnik pekare «Knez». Razlog samoubistva je nepoznat.

……………………………

Na tradicionalnom, 37. po redu izboru najboljih sportista Semberije, za najboljeg u prošloj godini izabran je fudbaler Radnika Zoran Nikić. Drugi je Ljubomir Stančić, član Tekvando kluba «Jop», a treći Aleksandar Vasilić, košarkaš Građanskog. Među deset najboljih još su i : odbojkašica Milica Hrnjez, košarkaš Vladimir Radanović, bokser Đorđe Tomić, rukometaš Novica Ristić, fudbalerka Vladana Janjić, džudista Nemanja Arsenović i ronilac Marina Simić.

Za najbolji ženski klub izabran je Ženski fudbalski klub Radnik, najbolji sportista invalid je Velezar Šurbat, a najbolji mladi sportisti Milijana Mijatović i Petar Bujinović.

Priznanja su dobili i Pavle Trifković, najbolji pedagog fizičke kulture, Srđan Bajić – najbolji trener, i Željko Savić – najbolji sportski radnik.

…………………………………………

U gradskom košarkaškom derbiju Građanski je bio bolji od Radnika. Pobijedio je rezultatom  68:59, pa su se obje ekipe izjednačile po broju bodova i našle se ponovo nadomak zone ispadanja. U težoj situaciji je Radnik, jer je  izgubio obje utakmice protiv gradskog rivala, a u ovoj sezoni  iz lige  će ispasti tri, a možda i četiri ekipe.

U sličnom položaju su i odbojkaši i odbojkašice Radnike. I jedni i drugi izgubili su posljednje utakmice, pa će se morati grčevito boriti da ostanu u prvoligaškom društvu.

Komentari