Gradska uprava i Centar za socijalni rad uključili su se u projekat besplatnog finansijskog i pravnog savjetovanja prezaduženih građana. Nosilac projekta pod nazivom “Mikrofinansiranje u BiH” je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u saradnji sa Švajcarskim državnim sekretarijatom za ekonomske poslove i Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu.

Bijeljinska uprava je već mjesec dana građanima stavila na raspolaganje svoju Službu pravne pomoći, i to bez naknade, a najčešći problemi građana su krediti i njihovo vraćanje.

………………………

Propast nekadašnjih velikih bijeljinskih firmi je u završnoj fazi. Osam radnika nekadašnje Konfekcije “Kurjak” obratili  se javnosti, jer u posljednje tri godine, od kako su dobili rješenja o otkazu, ne mogu doći do svojih radnih knjižica, pa ne mogu povezati staž. Inače, “Kurjak” još nije zvanično ugašen, iako odavno ne radi, nije pokrenut ni stečajni postupak, a radnici ne mogu da naplate ni ono što su dobili sudskim presudama.

Nisu u boljoj situaciji ni preostali radnici nekadašnje vrhunske evropske firme “Panafleksa”, koja je, pod imenom “Mladost”, godinama bila uzor u svojoj branši. Svih 39 preostalih radnika dobilo je otkaz, obećane su im otpremnine, ali se ne zna kako će ih i kada dobiti. Ni njima staž nije povezan, pa ne mogu ostvariti naknadu sa Biroa za zapošljavanje, niti zdravstveno osiguranje. Plate nisu primili 20 mjeseci, iako imaju i sudske presude u svoju korist.

……………………………..

Bijeljinski Dom zdravlja organizovao je besplatne preglede penzionera u bijeljinskom Domu penzionera. Rade se osnovni medicinski, stomatološki i laboratorijski pregledi, na osnovu kojih će biti određen dalji tretman. Za osiromašene penzionere ovakva pomoć medicinara je izuzetno korisna.

…………………………….

Izgradnjom kanalizacionog sistema u Bijeljini do sad je zatvoreno 5.080 septičkih jama, od ukupno njih 25.000. Do sad je na kanalizaciju priključeno 7.196 domaćinstava, a na gradski vodovod 30.264, ili oko 70% domaćinstava.

……………………..

Lani su u Bijeljini podnesena 743 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a preprošle godine 775. Ali, tih 1.518 zahtjeva samo su dio od oko 7.000 takvih objekata, građenih bez dozvole. Kao što je poznato, mogu se legalizovati objekti čija je gradnja započela prije 24. maja 2013. godine, i to po znatno nižim cijenama nego ranije.

………………………..

Za gradsku vlast u Bijeljini najveći graditeljski poslovi u ovoj godini biće nastavak gradnje kanalizacije i prva faza novog gradskog groblja. Za izgradnju komunalne infrastrukture u 2014. godini planiran je 3,1 milion KM , od toga 1,6 miliona za putnu mrežu, 1,2 miliona za kanalizaciju, 125.000 za vodovodnu mržu, 90.000 za elektro-mrežu, za gasifikaciju 100.000, a za asfaltiranje ulica 875.000 KM ( 70 % grad, 30% građani).

U prvoj fazi izradnje novog gradskog groblja biće urađene unutrašnje saobraćajnice, vodovod, trafo-stanica i jedna od četiri planirane kapele.

……………………..

Bijeljinska Gimnazija “Filip Višnjić” će od iduće školske godine uvesti dvojezično odjeljenje na francuskom jeziku. Projekat, kojeg podržava Ambasada Francuske u BiH, podrazumijeva dvoipogodišnju pripremu i slušenje dva predmeta na francuskom jeziku u dvije završne godine.

Na kraju školovanja učenici će dobiti i bosansku i francusku diplomu.

……………………..

Odbojkaši Radnika su poraženi na gostovanju u Brčkog. Jedinstvo je pokazalo zašto je godinama jedna od najboljih ekipa u državi, rezultat je bio 3:1 u setovima. Dva kola prije kraja ligaškog dijela šampionata Radnik više nema šansu da se priključi ekipama u plej-ofu, ali mu je cilj da zadrži sedmo mjesto na tabeli, koje omogućava najpovoljniju poziciju u doigravanju za ostanak u ligi. Radnik ima 14 bodova, a iza njega su plasirani : Domaljevac, sa bodom manje, Student ima devet bodova, na devetom mjestu, a Napredak iz Odžaka je posljednji, sa samo pet bodova. Na vrhu tabele je Mladost iz Brčkog sa 42 boda.

Poražene su i rukometašice Radnika, koje su na svom terenu dočekale ekipu brčanskog Bimala. Bilo je 3:0 u setovima, što se moglo i očekivati, jer su Brčanke godinama najbolja ekipa u ligi. Ali, direktni rivali za opstanak su dobrom igrali, pa je Modriča pobijedila Kulu iz Gradačca i došla na samo bod zaostatka iza Bijeljinki, dok se Jahorina, pobjedom protiv Slavije,  bodovno izjednačila s Radnikom, koji ima 12 bodova i u zoni je ispadanja.

………………………………………

U Bijeljini je proteklog vikendaodržano junirosko boksersko prvenstvo BiH ( do 19 godina), a Bijeljinci su osvijili tri zlatne medalje. Na pobjedničko postolje su se popeli David Vićanović i Miloš Veletić, nakon vrlo dobrih borbi, kao i Dašo Simeunović, koji nije imao protivnika u svojoj super teškoj kategoriji. Bio je to kvalifikacioni turnir za ulazak u reprezentaciju BiH i odlazak na svjetsko prvenstvo, koje će se u aprilu održati u Bugarskoj.

……………………………………….

Košarkaši  Radnika izgubili su posljednji meč u Ligi 12, i to u gostima kod prvoplasirane ekipe Mladosti iz Mrkonjić Grada. Time se Mladost revanšierala Radniku za neočekivani poraz u Bijeljini u prvom dijelu prvenstva. Nakon ovog poraza Radnik se, sa 24 boda, ponovo našao u zoni ispadanja, pošto lošiji skor  imaju samo Posušje i Čapljina, dok je Kakanj na pozicji više, takođe sa 24 boda. Do kraja prvenstva Radnik je tri puta domaćin ( Kakanj, Varda HE, Spars) i dva puta gostuje ( Leotar, Čapljina). Sa četiri pobjede Bijeljinci bi vjerovatno obezbijedili  opstanak.

Komentari