Poljoprivrednici koji se uključe u sistem PDV-a imaće brojne olakšice prilikom gradnje poljoprivrednih objekata i nabavke opreme i repro-materijala, izjavio je u Bijeljini Jozo Piljić, predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH-Regionalni centar Tuzla. On je pozvao i komercijalna i nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva da se uključe u sistem PDV-a, jer su na to, i po zakonu obavezni oni koji imaju promet veći od 50.000 maraka. Ostali mogu očekivati olakšice, uključujući i mogućnost korištenja paušalne naknade od 5 posto.

…………………….

Opstanak Poslovno-zadružnog saveza “Agrosemberija”, jedne od najvećih semberskih firmi u poljoprivredi, ozbiljno je doveden u pitanje, kaže direktor Mile Mirković. “Grad Bijeljina želi na sebe da uknjiži svu imovinu, a nama da ostanu obaveze i radnici”, rekao je on.

A imovina “Agrosemberije” nije mala. Ova firma, koja posluje od 1977. godine i danas zapošljava 40 radnika, ima imovinu vrijednu oko 5,3 miliona maraka, a tu spada 18 poljoprivrednih apoteka ( i još 8 u zakupu), 11 skladišta, upravna zgrada i drugi poslovni prostori, među kojima je i sabirni centar za otkup mlijeka i 66 otkupnih stanica, 10 pumpi za naftu, mješaona stočne hrane, mašinski i transportni park i 50 hektara plodne zemlje.

U nadležnom ministarstvu pokušavaju naći rješenje, a do tada “Agrosemberija” se bavi još samo otkupom mlijeka (7.500 litara dnevno).

…………………………

Od 1. februara smanjeni su porezi na lične dohotke, jer je uveden neoporezivi dio od 200 maraka. Tako će firme državi plaćati oko 20 maraka manje po radniku mjesečno, što će za veće kolektive biti značajna ušteda. Zakonom su uvedene i neke druge olakšice ( po osnovu kamata na stambene kredite ili izdržavanja užeg člana porodice). Po ugledu na zemlje regiona, od 2012. godine uvedeno je i pravo na smanjenje poreske osnovice zbog ulaganja  u opremu i nepokretnosti, a pravo na umanjenje poreza imaju i oni koji zaposle više od 30 radnika za godinu dana.

Stručnjaci smatraju da su ove mjere dobre, ali nedovoljne da značajnije podstaknu razvoj privrede.

……………………

Mlada Njemica Franciska Volšafner već šest mjeseci boravi u Bijeljini, na dobrovoljnom humanitarnom radu – pomaganju romskoj djeci u obrazovnom procesu. Projekat se odvija u saradnji bijeljinskog romskog udruženja “Otaharin” i njemačke organizacije “Schuler Helfen Leben”, a pridružila im se i mađarka “Fondacija za obrazovanje Roma”. Program obuhvata uglavnom romsku djecu predškolskog uzrasta, a realizuje se u Bijeljini i Živinicama.

…………………..

Dešava se i u 21. vijeku – u Bijeljini su od početka godine registrovana četiri slučaja šuge, “bolesti prljavih ruku”, kako je zovu. Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe, broj oboljelih od šuge na ovom području kreće se oko 40 godišnje. Zato je pojačana kontrola higijenskih uslova, posebno u školskim i predškolskim objektima, a obavlja se i redovna kontrola ispravnosti vode.

……………………..

Ako želite da bar jedan dan ostavite automobil kod kuće, najbolje je da to bude ponedeljak. Naime, prema analizama, toga dana se u Bijeljini događa najviše saobraćajnih nesreća. Od ukupno 437 nesreća, koliko ih je bilo lani, 71 se dogodila baš prvog radnog dana u sedmici. Najmanje nesreća događa se nedeljom.

Osim toga, pazite kako vozite gradskim ulicama, jer je broj saobraćajnih nesreća u gradu veći od ukupnog broja nesreća na magistralnim i lokalnim putevima u Semberiji.

Ko se čuva, i Bog ga čuva, kažu.

………………………

Bokseri bijeljinskog Radnika odbranili su titulu ekipnog prvaka BiH, pošto su i u revanš meču u Zenici pobijedili Čelik, i to rezultatom 9:5. U prvom meču u Bijeljini, 24. decembra,  Radnik je trijumfovao sa 14:4, pa su Bijeljinci tako potvrdili da su daleko najkvalitetnija ekipa u BiH.

To je još jedan dokaz uspješnog rada trenera Milenka Tomića, koji je s podmlađenom ekipom još jednom osvojio najveći trofej.

………………………

Fudbaleri Radnika poraženi su kod kuće od banjalučkog Borca rezultatom 2:1, iako su od 51. minuta imali brojčanu prednost, jer je isključen igrač Borca Predragović. U mjesto da iskoristi prednost, domaćin je do kraja utakmice primio dva gola, a debitantski pogodak mladog Ademina Hadžića samo je ublažio poraz. U nastavku prvenstva Bijeljince čeka žestoka borba za opstanak.

Drugi semberski prvoligaš, Mladost iz Velike Obarske, nakon trijumfa u Banjoj Luci, donio je bod i sa drugog „vrućeg“ gostovanja. Mladost je u Mostaru odigrala sa domaćim Veležom neriješno 0:0 i pokazala da ima jednu od najboljih odbrana u ligi, a u posljednje tri utakmice golman Bojan Tošić nije primio gol. U  finišu utakmice gosti su mogli doći i do pobjede, ali je u 77. minuti Lazar Zečević promašio vrlo dobru priliku.

U narednom kolu Mladost dočekuje Sarajevo, dok Radnik ide u goste Zrinjskom.

……………………………

Podrinje iz Janje je na startu prvenstva Prve fudbalske lige RS odigralo neriješeno sa Slobodom iz Novog Grada. Iako veliki favoriti, igrači Podrinja nisu uspjeli pobijediti. Nakon  lijepog gola Dalibora Mičića sa više od dvadeset metara već u četvrtoj minuti, gosti su izjednačili autogolom Aleksandra Kovača pola sata prije kraja. Nakon ovog kola Podrinje je na četvrtom mjestu sa 24 boda, dok vrh tabele čvrsto drži Drina iz Zvornika, koja ima 31 bod.

………………………….

Zahvaljujući trijumfu u utakmici sa Posušjem (93:74), košarkaši Građanskog nalaze se nadomak opstanka u košarkaškoj eliti BiH, dok košarkaše Radnika, nakon poraza od Leotara u Trebinju (69:75), čeka borba za opstanak do posljednjeg kola.

Komentari