Bijeljinu je posjetio Visoki predstavnik Valentin Incko i obavio razgovore sa gradonačelnikom i njegovom službom. Incko je ocijenio pozitivnim stanje u Bijeljini i ubrzani razvoj grada, koji stalno raste. Samo u prošloj godini broj stanovnika Bijeljine povećan je za 1.000. Incko je razgovarao i sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i glavnim imamom Samirom ef. Camićem, a posjetio je i episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma. U Janji je razgovarao sa predstavnicima povratnika i pozitivnim ocijenio proces povratka i međuetničke odnose u opštini.

…………………………………..

Budžetom Grada Bijeljina za podsticaj razvoja poljoprivrede planirano je 1,2 miliona maraka, što je za oko 30% više nego lani, kad su podsticaji iznosili 940.000 maraka. Najviše je odvojeno za podršku stočarstvu – 290.000 maraka, zatim za otpuk voća, povrća i duhana iz prošlogodišnjeg roda – 180.000, za plasteničku proizvodnju 120.000, a za afirmaciju domaće prozvodnje 140.000 maraka. Istovremeno je za izgradnju infrastrukture za poljoprivredu izdvojeno 16.000 maraka, a ostavljena je i rezerva od 50.000 maraka za slučaj elementarnih nepogoda.

………………………………..

Za prva tri mjeseca ove godine odjavljeno je 59 radnji, od čega 38 stalno, a 21 privremeno. U isto vrijeme su, po službenoj dužnosti, odjavljene 84 radnje zbog neusklađenosti poslovanja sa zakonom, i još 13 zbog raznih drugih propusta. Za to vrijeme izdato je 68 novih dozvola za rad, i to u oblasti ugostiteljstva 20, zanatstva 18 i trgovine 17.

………………………………

Za potpuno uređenje kompletne kanalske mreže uSemberiji nedostaje još oko 200.000 maraka, jer treba očistiti preostalih 10 posto kanala, koji nisu održavani od 1992. godine. Tek tada će sistem biti osposobljen za odvod viška vode i za dovođenje drinske vode za navodnjavanje zemljišta. Lani je za održavanje ove mreže utrošeno samo 35.000 maraka, a i za ovu godinu je planirano isto toliko.

Inače, kanalska mreža u Semberiji je duga oko 400 kilometara.

…………………….

Okružni sud u Bijeljini osudio je Velimira Popovića zvanog Vela na pet godina zatvora zbog fizičkog i psihičkog maltretiranja zatvorenika u logorima Novi i Stari Ugljevik 1992. godine. Optuženi Ostoja Minić i Oliver Rodić oslobođeni su optužbe, jer se na glavnoj raspravi nisu pojavili svjedoci koji su ih teretili.

Mnogo svjedoka je u toku procesa prepoznalo optuženog Popovića i potvrdilo da je on zlostavljao zatvorenike. U presudi je napisano i ovo :.

“ U periodu od maja do juna 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije Vojske RS, zajedno s ostalim pripadnicima ove jedinice, Popović je ulazio u prostorije u kojima su se nalazili zarobljenici i udarao ih rukama, nogama, gumenom palicom, tjerao ih na felacio i da mokre jedni po drugima”, naveo je Mensur Đonlić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Inače, optuženi Oliver Rodić već je odležao zatvorsku kaznu zbog ubistva poznatog Bijeljinca Salke Kukića.

………………………..

Cijena parkinga u Bijeljini biće povećana od 1. maja, i to za 20 pfeninga, najavili su iz gradske uprave. U prvoj zoni cijena parkiranja će, umjesto dosadašnjih 0,80, iznositi jednu marku, a u drugoj zoni 0,50 umjesto sadašnjih 0,30 pfeninga. Cijena cjelodnevne karte za parkiranje ostaće nepromijenjena – 2 marke dnevno.

………………………..

Bijeljinska policija je otkrila 15-godišnjeg provalnika, koji je, zajedno sa starijim “kolegom”, izvršio više krađa i teških krađa na području grada. Samo u dane 10. i 11. marta ukrali su moped i obili nekoliko trgovinskih radnji, iz kojih su odnijeli novac i cigarete.

……………………………….

Od dva semberska prvoligaša u prošlom kolu je uspješnija bila Mladost iz Velike Obarske, koja je ostvarila još jedan trijumf u borbi za opstanak. Sa 2:0 savladala je ekipu Viteza i stigla do učinka od 30 bodova, koliko ima i Radnik, ali Mladost ima bolju gol-razliku, pa se prvi put na tabeli našla ispred lokalnog rivala, na desetom mjestu. U sljedećem kolu ekipa iz Velike Obarske ide u goste Željezničaru u Sarajevo.

Radnik je doživio još jedan poraz, ovoga puta od Čelika u Zenici. Izgubili su sa 2:0, i predstoji im grčevita borba za ostanak u društvu najboljih. U sljedećem kolu Radnik dočekuje ekipu sarajevskog Olimpika.

………………………………

Na svjetskom prvenstvu za mlade boksere, koje se od 13. do 25. aprila održava u Sofiji, u Bugarskoj, učestvuju i dva talentovala boksera bijeljinskog Radnika Dašo Simeunović i Miloš Veletić. Pored njih, za reprezentaciju BiH nastupaju i tri boksera iz drugih klubova – Sandro Poletan, Haris Mešanović i Ivan Guzina.

Na takmičenju učestvuju reprezentacije iz preko sto zemalja, i to je i kvalifikacioni turnir za učešće na Olimpijadi mladih.

Komentari