Ovih dana su stalne kiše zabrinule semberske domaćine, koji se sjećaju velikih poplava u jesen 2010. godine. Nabujale su i Sava i Drina, izlili su se skoro svi kanali i potoci, a iz korita su krenule i rječice Janja, Gnjica i Lukavac. Poplavljena je mjesna zajednica Novi, u Donjoj Čađavici voda je ušla u osam kuća, u Donjem Dragaljevcu izlila se rječica Stupanj. Na sreću, kiša je stala u ponedeljak ujutro. Protok Drine je toga dana bio 900 kubnih metara u sekundi, daleko od kritične tačne od 1.500 kubnih metara u sekundi, kad se proglašava odbrana od poplava, a protok Save je bio 620, dok je kritični nivo 950 kubnih metara u sekundi.

Meteorolozi su za naredne dane najavili suho vrijeme.

…………………………………..

Ipak, kiša je nanijela štetu usjevima. Stručnjaci kažu da je kukuruz skoro potpuno uništen, pa će se morati ponovo sijati, a znatno su oštećene i parcele pod pšenicom i ječmom. Na mnogim njivama pojavile su se podzemne vode, a velike bare se danima ne povlače. Zbog vlage su se pojavile i bolesti usjeva, posebno pšenice, pa se očekuje šteta od čak 50 posto. Problemi su i sa stočnom hranom, i sve će to narednog ljeta donijeti nova poskupljenja.

…………………………..

Ali, nebo je imalo razumijevanja za one koji su navikli da slave 1.maj. Toga dana je, neočekivano, bilo sunčano i toplo, a takvo vrijeme zadržalo se i narednog dana. Mnogi Semberci su obilježili praznik na tradicionalni način, uz jagnje na ražnju i roštilj. Da se proslavi, dok se još može.

…………………………..

Ovih dana su radili i lopovi. Izvjesni M.A. je, s pomagačem, upao u jednu kuću, i, prijeteći oružjem, oteo 4.000 maraka od domaćina. Za razbojnicima se još traga.

…………………………..

Gradska vlast je na svoj način uputila prvomajsku čestitku građanima. Kako je i najavljeno, izglasano je poskupljenje parkinga, pa će sat parkiranja u prvoj zoni ( crvenoj) biti jedna marka, umjesto dosadašnjih 80 pfeninga, a u drugoj, plavoj zoni, 50, umjesto 30 pfeninga. Cijena cjelodnevnog parkiranja ostala je ista – dvije marke.

……………………….

Usred opšte krize i  neimaštine, lijepo je odjeknula vijest da će bijeljinska fabrika “Orao”ove godine uložiti 5 miliona dolara u nove pogone za remont avionskih motora, a pregovara se i o remontu helikopterskih motora. Svi poslovi obavljaće se za zapadno tržište, a biće izgrađene nove hale, jedna od 600, i druga od 300 kvadratnih metara. U toku su pregovori sa kanadskim i poljskim partnerima za proizvodnju avionskih dijelova, a ako posao bude realizovan, to će značiti i zapošljavanje novih radnika. Inače, “Orao” zapošljava trenutno 420 radnika, a prošlu godinu je završio s prihodom od 14 miliona dolara.

…………………

Bijeljina, ipak, bar u nečemu drži korak sa svijetom. Jedan ljubitelj oružja oglasio je preko intereneta, na stranici “pik.ba”, da prodaje automatsku pušku, zajedno s municijom, pa ga je posjetila policija. Oduzeli su mu pušku i 166 komada municije, kao i pištolj i 16 metaka.

…………………….

Centar javne bezbjednosti Bijeljina pozvao je građane da provjere da li im je istekla važnost ličnih dokumanata. Jer, prema njihovim podacima, istekao je rok za produženje 7.604 vozačke dozvole i 5.728 ličnih karata, a zahtjevi za produženje ili zamjenu nisu podnijeti. Zakon, inače, kaže da se ti zahtjevi moraju podnijeti najkasnije 15 dana prije isteka roka važenja.

Do kraja godine isteći će rok važenja za 24.161 vozačku dozvolu, 43.677 ličnih karata i 7.797 pasoša. Dakle zavirite malo u vaša dokumenta. I još jedna napomena: gotova dokumenta moraju se podići najkasnije za  90 dana, inače će biti proglašena nevažećim.

……………………

Bijeljinski Radnik je porazom završio ovogodišnju sezonu, ali to nije mnogo uticalo na njegov plasman. Na terenu koji je, zbog velikih kiša, ličio na močvaru, Velež iz Mostara je bio bolji. Rezultat 2:0 ostvaren je u drugom poluvremenu, a izmijenjena ekipa Radnika, bez Nikića, Hasanovića i Ćosovića, nije mogla da se suprotstavi boljem protivniku. Uprkos porazu, Radnik je zadržao deveto mjesto sa 36 bodova.

I drugi semberski prvoligaš zabilježio je poraz u posljednjem kolu. Mladost iz Velike Obarske je u Mostaru izgubila od Zrinjskog, ovogodišnjeg šampiona, sa 2:0, ali je ipak obezbijedila opstanak u društvu najboljih. Fudbaleri iz Velike Obarske pružili su snažan otpor prvaku BiH, imali su i nekoliko povoljnih prilika, a Anel Ramić je pogodio  stativu u 24. minuti. Pošto su Sarajevo i Žejezničar podijelili bodove, Zrinjski je osvojio titulu, a nakon završetka utakmice Vitez-Rudar (1:1), i igrači Mladosti su se radovali, jer su ostali u prvoligaškom društvu.

………………………

Podrinje iz Janje je slavilo u 23. kolu Prve fudbalske lige RS. Utakmica protiv Napretka iz Donjeg Šepka odigrana je po jakoj kiši, a Janjarci su trijumfovali sa 3:0 i tako izbili na drugu poziciju na tabeli sa 40 bodova. Prva je Drina iz Zvornika, koja ima  tri boda više i utakmicu manje. Rudar iz Ugljevika je poražen u Višegradu od domaće Drine HE sa 1:0, i ostao je  posljednji na tabeli sa samo 11 bodova.

Komentari