Turska agencija za koordinaciju i saradnju TIKA poklonila je Medžlisu Islamske zajednice Bijeljine i Janje poljoprivrednu mehanizaciju vrijednu oko 140.000 maraka, koja će poslužiti za obradu oko 510 dunuma vakufskog zemljišta. Zahvaljujući tome, 80 do 100 ljudi dobiće sezonski posao, što je posebno važno za nezaposlene povratnike. Kako je izjavio Zulkuf Oruč, predsjednik TIKA-e za BiH, slični projekti se mogu očekivati i u narednom periodu.

………………………………

U  Bijeljini je održan tradicionalni festival horova „Majske muzičke svečanosti“, koji je ove godine okupio rekordna 42 ansambla. Takmičenje muških, ženskih, dječijih, mješovitih i kamernih horova, kao i folklora, odvijalo se u znaku jubileja – sto godina od smrti kompozitora S.S.Mokranjca.

Kroz ovaj festival je od 2002. godine do danas prošlo više od 430 horova, sa 20 hiljada pjevača iz BiH, Srbije, Bugarske, Ukrajine, Austrije,  Njemačke, Grčke i Mađarske.

……………………..

Ponovo radi skela na Drini u Janji. Skela, koja je puštena  u rad 2012. godine, lani je stajala, zbog loše organizacije, a ove godine ustupljena je bez naknade firmi „Janjanka“ Mevludina Ćehajića. Očekuje se da će u ovoj sezoni poljoprivrednih radova biti manje zastoja zbog visokih voda, i da će poljoprivrednici Janje nesmetano obrađivati svoje njive s druge strane rijeke.

………………………

U Bijeljini je u prošloj godini registrovano 76 maloljetnika u sukobu sa zakonom, među njima i šest djevojčica. Od njih je četvoro, mlađe od 14 godina, učestvovalo u krađama, a na popisu „djela“ maloljetnika nalaze se i teške krađe, trgovina drogom, nanošenje tjelesnih povreda itd. Bilo je čak 12 slučajeva lažnog  prijavljivanja postavljanja bombi u školama.

Od ukupnog broja maloljetnih prestupnika, dvanaest je povratnika, koji su ponovili krivična djela.

………………………

U Bijeljini je otkrivena još jedna ilegalna kockarnica, sa elektronskim ruletom i pet automata za igre na sreću. Nalazila se u registrovanom poslovnom objektu „Bingo trejd“ pored kanala Dašnica. Protiv vlasnika su preduzete odgovarajuće mjere.

……………………………..

U Bijeljini su Romi na tradiionalan način obilježili Đurđevdan, kao sjećanje na dan kad su njihovi preci, nakon duge zime, kretali na svoja putovanja. Oko 70 romske djece u vodu je bacilo vjenčiće od vrbe, a mala svečanost je održana u prostorijama Romskog omladinskog kulturnog centra „Otaharin“. Ova organizacija je postala poznata po kreativnim radionicama za mlade Rome, i pomoći koju pruža romskoj djeci u školovanju.

………………………….

Ovog ljeta će 130 bijeljinskih mališana ići na besplatno ljetovanja na more, u Kumbor. To su djeca iz siromašnih ili problematičnih porodica, djeca s posebnim potrebama, romska djeca i slično. U prvoj smjeni, od 22. maja, biće djeca predškolskog uzrasta.

……………………………

Očekuje se da će i ove godine Ministarstvo poljiprivrede RS-a pomoći popljavljenim područjima. Gradska komisija za procjenu štete pozvala je poljoprivrednike da podnesu zahtjeve ili da se lično jave, s sva dokumentacija će biti proslijeđena u Banju Luku.

…………………………….

U posljednjoj utakmici prvenstva, u svojoj najuspješnijoj sezoni u BH Telekom Premijer ligi, fudbaleri bijeljinskog Radnika su, nakon vrlo dobre igre, poraženi od Sarajeva na Koševu sa 3:2. Bijeljinci su dva puta uspijevali da izjednače rezultat, ali su u 57. minuti primili gol za vođstvo gostiju od 3:2, što je bila i tačka na goleadu na Koševu. Radnik je na kraju, sa 36 bodova, zauzeo deseto mjesto, što je njegov najbolji rezultat u četiri sezone takmičenja u Premijer ligi.

Drugi semberski prvoligaš zabilježio je pobjedu. Mladost iz Velike Obarske je na oproštaju bila bolja od Slavije iz Istočnog Sarajeva, rezultat je bio 2:0, i Mladost je time ostvarila veliki uspjeh – u svojoj prvoj sezoni obezbijedila je opstanak u ligi.

………………………..

Podrinje iz Janje je poraženo u pretposljednjem kolu Prve fudbalske lige RS-a. Janjarci su poraženi u Foči od domaće Sutjske sa 2:1, ali su zadržali drugio mjesto. U posljednjem kolu, u duelu sa direktnim rivalom Slobodom iz Mrkonjić Grada, Podrinje ima priliku da potvrdi vicešampionsku titulu, što bi bio njihov najveći dosadašnji uspjeh. Rudar iz Ugljevika već odavno se oprostio od Prve lige RS.

……………………………….

Na pojedinačnom šahovskom šampionatu BiH u Tuzli za kadete i omladince, Bijeljinka Anastazija Stankić osvojila je šampionsku titulu u kategoriji do deset godina. Drugo mjestomosvojila je njena koleginica iz Šahosvkog kluba „Panteri“ Đurđica Kozomara. Dvije medalje osvojile su i šahistkinje oz Dvorova – Anja Đurić ( do 14 godina srebro) i Jovana Milanović ( do 18 godina bronza).

Komentari