Skupština grada Bijeljina ( doskorašnja Skupština opštine) konačno je usvojila budžet za narednu godinu,  u iznosu od 45, 3 miliona maraka, što je za čitavih 20 posto manje od prvobitno planiranog budžeta. Razlog smanjenja nalazi se u stalnom padu prihoda od PDV-a, ali i ukupnoj ekonomskoj situaciji, kao i nepokrivenom deficitu od blizu sedam miliona maraka iz prošle godine. Smanjeni su rashodi na investicijama, platama u administraciji, javnoj potrošnji, prije svega na javnoj rasvjeti, gradskom zelenilu, javnoj higijeni, troškovima budžetskih korisnika. Ovako skrojen budžet mnogima nije po volji, ali vrijeme je da se svi suoče sa rastućim siromaštvom.

U modi je ponovo stari hit «Tijesno mi ga skroji, nane.»

……………………………………..

U Janji je, u iznenadnom požaru, izgorjela kancelarija SDA. Uzrok požara , koji je izbio u ponedeljak oko 10 sati ujutro, po svemu sudeći, bila je neispravna instalacija na foto-kopir aparatu. Uz svu štetu, mora se konstatovati da je bilo i sreće u nesreći, jer da se to dogodilo u toku noći, pitanje je kolika bi bila šteta u Zanatskom centru.

Što kaže narod : nek se samo na tome završi.

……………………………………

U završnoj je fazi rekonstrukcija vodozaštitnih objekata na Savi, na lokaciji Topolovac. Do sada je urađen pomoćni zemljani nasip i počeo je iskop temeljne jame za izgradnju novog gravitacionog ispusta, koji služi za regulisanje nivoa vode između Save i kanalske mreže u Semberiji. Ovaj projekat, vrijedan 1,5 milion maraka, započet je u oktobru, a svi radovi treba da budu završeni do maja iduće godine.

U toku su i izgradnja majevičkog obodnog kanala Janjica, južno od Bijeljine,  čišćenje 5 kilometara starog kanala Dašnica na području Batkovića i rekonstrukcija glavnog obodnog kanala u Crnjelovu, koji povezuje kanal Dašnicu sa Savom.

Semberci se još sjećaju velike poplave u decembru 2010. godine, kad je Drina došla skoro do centra Bijeljine, a Sava prijetila izlivanjem. Tada je jedva spriječeno popuštanje nasipa Topolovac, a da se to desilo, bila bi to prava katastrofa za Bijeljinu.

Na čekanju je i dalje nasip na Drini kod Janje, pa se Janjarcima preporučuje da vježbaju plivanje. Za svaki slučaj.

………………………………..

U Regionalnom centru za transfuzijsku medicinu u Bijeljini ove godine će biti sakupljeno 4.000 doza krvi, što je za 300 više nego lani. To će zadovoljiti sve potrebe bijeljinske Bolnice, a višak će biti upućen u Banju Luku. Inače, bijeljinski Centar pokriva deset gradova i opština, a ove godine je dobio nove prostorije i vrhunsku opremu, što je garancija za još bolji rad u narednim godinama.

Još se nije čulo da je neko odbio primiti krv davaoca iz drugog naroda. Niti je to ikome zasmetalo. Čini se da i nismo toliko različiti, kako se priča.

………………………………

Bijeljina sve više liči na svjetske metropole. Po trgovini drogom. Nedavno je uhapšeno šest dilera, među kojima su i dva poznata bijeljinska disk-džokeja : Predrag Ujić  (25), zvani di-žej Ujke, i Nikola Pajić ( 19), poznat kao di-džej Đus. Pored njih, u toj organizovanoj grupi, na čijem je čelu bio Ujić, nalazili su se i Bijeljinci Vedran Vujić  (25) i Milisav Ilinčić ( 18), kao i Dalibor Lojpur ( 29) iz Zvornika. Za Ujića, Pajića i Lojpura određen je jednomjesečni pritvor, zbog bojazni da mogu uticati na svjedoke. Ujić je nabavljao marihuanu od Lojpura i donosio je u Bijeljinu, a ostali su je prodavali na ulici. Uz to su prodavali i drogu zvanu «pis», i to gram za deset maraka, i sve su to radili već duže vrijeme. U toku je istraga, koja treba da otkrije je li bilo još umiješanih u trgovinu drogom.

A Bijeljinac Dušan Vasilić, koji živi u Švajcarskoj, bio je organizator grupe koja je u selu Očage, kod Bogatića u Srbiji, proizvodila drogu skank. Vasilić je tu instalirao i specijalnu opremu, a droga je prodavana u Bijeljini. U akciji policije u toj kući je, uz ostalo,  nađeno i 5,6 kilograma marihuane.

Uhapšena su i dva preprodavca droge iz Zenice, a otkriveni su u akciji kontrole saobraćaja u blizini Bijeljine. Kod njih je nađeno pola kilograma marihuane.

Počinjem sumnjati da su i neki viđeniji političari uključeni u ovaj posao. Djeluju mi kao drogirani.

………………………….

U Bijeljini je uhapšen maloljetni razbojnik, šesnaestogodišnjak, koji je, uz prijetnju pištoljem, opljačkao radnicu trgovine u centru grada. Kod njega su pronađeni oteta  ženska tašna i novčanik sa 50 maraka.

Zaigralo se dijete, pa pozajmilo tatin pištolj. Dobro je da nije uzeo automat.

…………………………….

Bijeljinski Radnik je u devetnaest utakmica u prvom dijelu prvenstva u Premijer ligi BiH osvojio 23 boda i nalazi se na desetom mjestu tabele, što u rukovodstvu kluba smatraju solidnim rezultatom. Radnik je ostvario i uspjeh osvajanjem Kupa RS-a, a u finalnoj utakmici je bio bolji od Borca iz Banje Luke. U zimskoj pauzi, čini se, glavni zadatak će biti – zadržati ključne igrače kao što su Nikić, Katanec, Obradović. Drugi semberski prvoligaš, Mladost iz Velike Obarske, sa 18 osvojenih bodova, ipak će imati druge brige : obezbijediti četiri ili pet pojačanja, da bi ostao u ovom rangu takmičenja.

Ljubitelji fudbala na proljeće možda neće imati dovoljno hljeba, ali će imati igara, garant.

……………………..

A oni koji vole košarku imaju još jedan razlog za zadovoljstvo : u Bijeljini je formiran i peti košarkaški klub, KK Feniks basket. Uz dosadašnja četiri – Radnik, Građanski, Budućnost i Bijeljina Plus, novi klub će se uglavnom baviti radom s najmlađim kategorijama.

Možda nismo NBA, ali nas ima, mašala.

………………………….

Bijeljinski odbojkaši su u odbojkaškom šampionatu BiH do sad osvojili deset, a odbojkašice devet bodova, pa su i jedni i drugi u sredini tabele. Odbojkaši su u posljednjem kolu savladali ekipu Kaknja, višestrukog prvaka BiH, a odbojkašice su bile bolje od Slavije iz Istočnog Sarajeva, i to u gostima.

I bokseri bijeljinskog Radnika bili su uspješni u petom otvorenom kolu šampionata BiH, održanom u Tuzli. Za najboljeg boksera turnira proglašen je Dušan Veletić iz Radnika, a pobjede su izborili   i Senad Karić, Sofić, M. Veletić i Simeunović, dok je Gligorić boksovao neriješeno.

Što bi se reklo : biju njihovi, al biju i naši. Bijeljinci.

 

Komentari