U bijeljinskom Domu zdravlja otvoren je Centar za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga (HISPA), prvi takve vrste u BiH. Centar, koji ima najmoderniju opremu, otvoren je zahvaljujući donatorskim sredstvima, a baviće se prevencijom i liječenjem bolesti koje danas u svijetu odnose najviše žrtava. Posebna pažnja biće poklonjena stalnom i sistematskom nadzoru potencijalnih pacijenata, koji još nemaju teže posljedice bolesti, a mogli bi da ih imaju.

……………………..

Bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić dobio je još jedno priznanje. Po izboru žirija Nezavisne agencije iz Zenice, on je, uz načelnika Laktaša, proglašen za gradonačelnika decenije. Svečanost proglašenja najboljih privrednika i menadžera, 29. po redu, održana je u Banjoj Luci.

………………………

Da higijena u većem broju bijeljinskih prodavnica nije na najvišem nivou, potvrdila je i kontrola republičke sanitarne inspekcije. Od 275 kontrolisanih slučajeva, u 154, ili 56 posto, bilo je nepravilnosti. Najčešće je to nedostatak ljekarskih pregleda prodavača, ali i neadekvatna odjeća i uslovi za prodaju prehrambenih namirnica.

…………………………….

Sve je manje posla za mlade. U bijeljinskoj omladinskoj zadruzi ove godine su uspjeli naći sezonske i povremene poslove samo za 154 svoja člana, od njih 400, a to su bili uglavnom poslovi na njivama PD «Semberije». Dok u svijetu đaci i studenti honorarnim radom obezbjeđuju sebi sredstva za školovanje, kod nas nema ni za džeparca. A posla nema ni za one koji imaju završen fakultet. Nekad se govorilo da na mladima svijet ostaje. Danas ostaju nerad i dugovi.

………………………………

Radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda kod Velike Obarske odvijaju se kako je planirano i biće završeni u dogovorenom roku, izjavili su predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj ( EBRD). Zahvaljujući savjesnom radu, istakao je bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić, Bijeljina je za ovaj posao dobila 7 miliona eura donacija od Švedske agencije za međunarodnu pomoć (SIDA) i Evropske banke, a za čitav posao izgradnje kanalizacije SIDA, Evropska komisija i holandska vlada donirale su čak 18 miliona eura. To potvrđuje da je gradnja kanalizacije u Bijeljini jedan od najboljih infrastrukturnih projekata u BiH.

Prečistač treba da bude završen do kraja naredne godine, a za 2014. planirana je gradnja kanalizacije u Ulici 27. marta i Bogdanović naselju. Kad to bude završeno, 40 hiljada  građana Bijeljine moći će da zaboravi vrijeme septičkih jama.

………………………..

Oglasna tabla ispred Osnovnog suda u Bijeljini sve je punija. Iz dana u dan sve je više obavještenja o pljenidbi pokućstva, namještaja, bijele tehnike, motornih vozila i poljoprivrednih mašina zbog neplaćenih kredita. Uz to, sve više je aktiviranih hipoteka na kuće i stanove, jer građani nisu u stanju da vraćaju dug bankama.

Tako država još jednom pokazuje da štiti banke, a ne građane.

……………………………….

U Ulici kneginje Milice ( pored Pošte) i Majevičkoj zasađeno je 78 mladica javora, na mjestima gdje je, tokom izgradnje kanalizacije, uklonjen  drvored. Građani su se bunili zbog rušenja starih drvoreda, a podaci govore da je staro drveće ostalo još samo u desetak gradskih ulica i Gradskom parku, koji je zasađen 1890. godine. Gradska uprava najavljuje da će, sa daljim tokom izgradnje kanalizacije, biti nastavljena sadnja javora i lipe, što je već učinjeno u naselju Koviljuše i na prilazima novom manastiru na Pet jezera, gdje je zasađeno 350 mladih stabala. Treba samo dočekati da narastu.

………………………………..

Centar javne bezbjednosti poziva sve građane koji imaju nelegalno naoružanje, da to prijave do 17. februara iduće godine i legalizuju oružje, uz male troškove. Na taj način dobiće oružni list i moći će do mile volje pucati na svadbama i veseljima. Mada je i to kažnjivo.

…………………………………

U Bijeljini se već dugo prave planovi razvoja turizma, koji ima dobru osnovu. Jer, Semberija ima obalu Drine dugu 63, i obalu Save dugu 31 kilometar, a te rijeke spadaju u prvu i drugu klasu vodotoka. Planirana je i izgradnja marine u Rači, ekološko-istraživački centar «Jezera», planinarski eko-kamp i staza oko manastira Tavna, duga 20 kilometara, tu je i prirodni rezervat Gromiželj i još mnogo toga. Problem su pare. U budžetu za narednu godinu ni jedan marka nije odvojena za te namjene, i ne zna se kad će biti.

Ostaje da se uzdamo da će nam svijet pomoći. Jednoga dana.

……………………………….

Trojica bijeljinskih sportista nalaze se na listi deset kandidata ya najboljeg sportistu RS-a u 2013. godini : fudbaler bijeljinskog Radnika Zoran Nikić, bokser BK Radnika Đorđe Tomić i tekvandoista TK „Jop“ Ljubomir Stančić. Nikić je bio najbolji fudbaler Radnika u dosadašnjem toku prvenstva, sa najviše golova i asistencija.  Mladi Đorđe Tomić, iako još ima pravo nastupa u mlađim kategorijama, postao je seniorski prvak BiH, a proglašen je i za najboljeg na međunarodnom turniru „Zlatna rukavica Vojvodine“. Ljubomir Stančić je takođe šampion RS-a i BiH, a osvojio je i srebrnu medalju na balkanskom prvenstvu, koje je održano u Crnoj Gori. Uz niz trofeja, osvojio je i zlatne medalje na velikom turniru „Trofej Beograda“ i na otvorenom prvernstvu Hrvatske.

…………………………….

Košarkaši Građanskog zabilježili su četvrtu pobjedu u ovom prvenstvu. Savladali su na domaćem terenu sarajevski Spars rezultatom 67 : 58 i učvrstili mjesto u sredini tabele „Lige 12“, sa 13 bodova. U sljedećem kolu „građani“ dočekuju Bosnu iz Sarajeva.

Košarkaši Radnika ponovo su poraženi, ovaj put u Višegradu. Nakon dva domaća trijumfa, na gostovanju su opet doživjeli poraz. Varda HE je, bez većih napora, trijumfovala ubjedljivo, rezultatom 85 : 61. Tako je Radnik ostao na začelju tabele sa 11 bodova. U narednom kolu čeka ih još jedno teško gostovanje u Sarajevu, kod ekipe Sparsa.

…………………………………….

Odbojkaši Radnika ostvarili su i treću uzastopnu pobjedu i tako pobjegli sa dna tabele Premijer lige BiH. Bijeljinci su pobijedili ekipu Napretka u Odžaku sa 3 : 0. Sa 12 osvojenih bodova Radnik se nalazi na 7. mjestu na tabeli. U sljedećem kolu dočekuju na svom terenu Bosnu iz Kalesije.

Odbojkašice Radnika su poražene kod kuće od ekipe HE na Drini, i trenutno su osme na tabeli sa deset bodova . U posljednjem kolu jesenjeg dijela prvenstva bijeljinske odbojkašice gostuju u Modriči, kod „fenjeraša“ na tabeli Premijer lige BiH.

Komentari