Advokat Tomić pisao Dodiku: Bosanski jezik je stariji od vas!

Bosanski jezik stariji je od vas, sviđalo vam se to ili ne, piše predsjedniku RS-a advokat roditelja iz Janje Duško Tomić.

Duško Tomić, advokat 200 roditelja bošnjačke djece iz Janje, poslao je otvoreno pismo predsjedniku RS-a i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Najprije ga podsjeća kako je već i radom u slučaju Pavlović banka osjetio na svojoj koži koliko je Dodik moćan i surov čovjek.

Policija

– Pozivam vas u ime učenika OŠ “Meša Selimović” iz Janje da odmah u obrazovanju uspostavite mir i ravnopravnost, poštujući Ustav BiH, međunarodne konvencije i Ustav RS-a. U petak, 24. juna, bio sam u Janji i osjetio mučninu zbog velikog broja pripadnika policije oko škole. Pitam se koji je funkcioner to naredio i ima li u tome vaše volje, piše Tomić Dodiku.

Advokat roditelja podsjeća entitetskog predsjednika kako ista policija nije uspjela sačuvati Bošnjake iz Janje od progona tokom 1992. do 1995, a sad ih zastrašuje.

– Svidjelo se to vama ili ne, bosanski jezik stariji je i od vas i nemojte se iznenaditi ako se sretnemo na jednom od sudova u BiH, napisao je Tomić.
Za Oslobođenje Tomić kaže kako čeka odluku Ustavnog suda naše države, kako bi mogao napisati krivične prijave počevši od direktorice škole u Janji, preko Ministarstva prosvjete RS-a sa Danetom Maleševićem na čelu, pa do Dodika.

Prijave

– Ne možete jednoj djeci dozvoliti naziv srpski jezik, a drugoj osporiti bosanski. Niko od roditelja koje zastupam nije uzeo knjižicu, dodao je Tomić, koji kaže kako je i Johnatan Moore najavio dolazak u Janju, ali se nije pojavio.

 

(oslobodjenje.ba)