Ako nema kruha, ima referenduma

6

Piše: Gordana Katana

Najavljeni referendum o Danu RS-a, održi li se, dodatno će i to baš duboko potkopati temelje države i uvesti nas u još veću pravnu nesigurnost.

Sudski izvršitelji ove nedjelje otpočeli su s ovrhom nad imovinom Željeznica Republike Srpske zbog naplate nezakonito umanjenih toplih obroka radnicima. ŽRS su dužne radnicima, na osnovu 500 pravosnažnih i izvršnih presuda, isplatiti 14 miliona maraka plus zakonske i zatezne kamate i sve ostale pripadajuće troškove.

Subvencije za stambene kredite za mlade bračne parove u RS-u kasne ravno godinu dana, odnosno posljednji put isplaćene su u julu, za juni 2015. godine. Stipendije studentima u ovoj godini isplaćene su za samo dva mjeseca. Dug Poreskoj upravi RS-a popeo se na 1,5 milijardi maraka, a najveći dužnici su javna preduzeća i ustanove. Budžetska likvidnost održava se kontinuiranim zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala.

No, sve ovo teme su o kojima vlast ovog bosanskohercegovačkog entiteta ne govori. Umjesto toga javnosti se iz dana u dan uši pune pričom o referendumu o 9. januaru kao Danu RS-a. Tempiranom nedjelju dana pred lokalne izbore. Opozicija je tvrdila kako je 25. septembar izabran ne bi li prije svega SNSD sebi popravio rejting u očima glasača. I njihovu pažnju s egzistencijalnih problema skrenuo u vode nacionalne homogenizacije, a sebi priskrbio ekskluzivitet nacionalnog zaštitnika.

“Da nismo prihvatili da se referendum održi u tom terminu, ne bismo ostali živi od srbovanja i optuživanja da smo nacionalni izdajnici od Milorada Dodika i članstva SNSD-a”, kazao je u intervjuu za Oslobođenje jedan od lidera opozicije i predsjednik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica.

Referendum, održi li se, ništa dobro neće donijeti niti Srbima u RS-u niti BiH u cjelini. Njegov ishod ionako je izvjestan, jer uz rijetke izuzetke, Srbi će odgovoriti DA. Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma, kazao je da isti ima samo savjetodavni karakter, a ne težinu pravne norme. Pa shodno tome, tvrdi, nije ni antiustavan niti se njime udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Srpski političari tvrde kako odbijanje RS-a da provede odluku Ustavnog suda BiH, koji je odlučio da Zakon o praznicima RS-a kojim se 9. januar obilježava kao Dan RS-a nije u skladu s Ustavom BiH i Narodnoj skupštini RS-a naložio da isti u roku od šest mjeseci uskladi s državnim Ustavom, nije prvi slučaj da se neko u ovoj zemlji oglušio na odluke najviše pravosudne instance. I na toj tvrdnji grade alibi za ono što kane učiniti. Tako se u BiH ponovo jasno daje na znanje da je pravna država tek puka floskula. I da važi samo za građane kada se ogluše na obavezu plaćanja računa za RTV taksu, struju, zaostalu ratu kredita… Za političare, evidentno je, važe druga pravila i drugačiji aršini kada je u pitanju poštovanje i provedba zakona i sudskih odluka.

Poziv bošnjačkih političara upućen Vijeću za provedbu mira u BiH i visokom predstavniku da u skladu sa svojim ovlastima reaguju i spriječe održavanje referenduma ukoliko im je istinski stalo da štite Dejtonski sporazum i institucije njime ustrojene, za sada je ostao bez odgovora. Agonija se nastavlja i od toga samo profitiraju političke elite.

 

(oslobodjenje.ba)