Arapi u BiH: Fahrini Kuvajćani i Zlatkovi Alžirci

130

Radončić bi da im zabrani dolazak, Lagumdžija one koji su došli slao u Guantanamo… Hajde ti sad budi pametan pa odgonetni ko od njih dvojice više voli Arape.

Prošlu sedmicu obilježila je ksenofobična izjava ministra sigurnosti BiH i predsjednika SBB BiH Fahrudina Radončića, koji je najavio kako će predložiti zakon kojim se Arapima, naročito Kuvajćanima, zabranjuje kupovanje nekretnina i doseljavanje u našu zemlju.

Nakon burnih reakcija u javnosti, Radončić je nastajao ‘ispeglati’ svoju izjavu, vjerovatno i sam svjestan da je zagazio u blato ksenofobije. Uz to, njegova je izjava, kod Bošnjaka naročito, protumačena kao dodvoravanje Miloradu Dodiku, koji je prvi u javnost plasirao glupavu priču o doseljavanju 500.000 Arapa u BiH

Iz Radončićevih službi za odnose sa javnošću u dva navrata su slali saopćenja u kojima se nastojalo pojasniti “šta je stvarno mislio”.
 Je li i u šta je uspio ubijediti javnost, ali i ambasadore arapskih zemalja u BiH, priča je za sebe.

Nastalu štetu po interese Bosne i Hercegovine želio je popraviti i Radončićev koalicioni partner, ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, pa je i on objašnjavao amasadorima iz arapskih zemalja “šta je Fahro mislio kada je rekao”.

Posao ministra vanjskih poslova, uz ostalo, jeste i da radi na popravljanju imidža i održavanju odnosa sa prijateljskim zemljama.

No, možete li zamisliti ambasadore iz arapskog svijeta, njihove izraze lica i povjerenje u očima, kada im je o tome pričao čovjek u čijem je prošlom mandatu tzv ‘Alžirska grupa’ isporučena direktno u Guantanamo?!

Radončić bi da im zabrani dolazak, Lagumdžija one koji su došli slao u Guantanamo… U prevodu, teško Arapima kad ih od Radončića brani Lagumdžija.

I hajde ti sad budi pametan pa odgonetni ko od njih dvojice više voli Arape.

Ili, ko se više plaši Amerikanaca.

 

(www.bportal.ba)