Baja je malo nervozan

116

Iako sve procjene kažu da će Milorad Dodik ostati predsjednik stranke i nakon aprilskog kongresa, činjenica je da je Glavni Baja sve manje glavni i da eksplodira već i na samo spominjanje stranačkog potpredsjednika Igora Radojičića.

Milorada Dodika definitivno trese pretkongresna groznica. Njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata će krajem aprila imati Sabor, analiziraće rad u zadnje četiri godine, analiziraće izborne rezultate i biraće novo rukovodstvo. Sve su procjene da će Dodik ostati predsjednik te stranke, ali čini se da to neće biti dovoljno da zadrži apsolutnu vlast koju ima u zadnjih devet godina, prvo skoro mandat i po kao premijer, a onda sad već drugi uzastopni mandat predsjednika RS-a.

Ko se sjeća Brane Miljuša?

Dodik je na vlasti bez prekida od 28. februara 2006, kad je tadašnji predsjednik RS-a Dragan Čavić, nakon promjene većine u Narodnoj skupštini RS-a, smijenio SDS-ovu Vladu koju je vodio Pero Bukejlović. To mu je bio drugi premijerski mandat. Prvi mu je dala Biljana Plavšić 31. januara 1998, tada je vladao do 16. januara 2001. I to je bilo na mišiće.

Sjetimo se – Plavšićka ga je imenovala nakon svojevrsnog puča kojeg je napravila u SDS-u uz pomoć stranaca i jednog krila MUP-a RS-a. Taj puč koštao ju je izbora te jeseni, za predsjednika RS-a izabran je radikal Nikola Poplašen, on je mandat dao prvo esdeesovcu Draganu Kaliniću koji nije uspio skupiti većinu, pa onda Brani Miljušu koji je bio član Dodikove stranke, ali je zbog saradnje sa Poplašenim istjeran. Ni Miljuš nije skupio većinu, Poplašen je pokušao smijeniti Dodika koji je tada bio “u tehničkom mandatu”, ali nije uspio. Umjesto toga, tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorf smijenio je Poplašena.

Vrijedi podsjetiti da je isti dan kad je smijenjen Poplašen donesena i konačna arbitražna odluka za Brčko. Dodik je ranije obećao da će, ako Brčko ne pripadne Republici Srpskoj, on podnijeti ostavku. To je i učinio, ali je, onda, dva dana kasnije, tu ostavku povukao. Zamolio ga Vestendorf koji ga je smatrao umjerenim…

I tako dalje: listajući dokumentaciju, može se naći puno raznih Dodikovih sličnih cvjetića.

Kroz sve to vrijeme provlači se konstanta – Milorad Dodik je, bar u SNSD-u, bio nedodirljiv. Danas se, čini se, prvi put susreće sa vrlo ozbiljnom unutarstranačkom opozicijom koju, smatra se, predvodi potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, iako on sam o tome šuti. Ili, zašutio je krajem januara. Priče o sukobima između Dodika i Radojičića dugo traju. Išlo se čak dotle da se prošlog ljeta, u vrijeme pravljenja izbornih lista, tvrdilo da će se SNSD pocijepati na dvije stranke, jednu “izvorni” Dodikov SNSD i drugu Demokratsku partiju socijalista koju su do ujedinjenja sa Dodikom polovinom devedesetih prošlog vijeka vodili Radojičić i tadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

SNSD je, međutim, ostao čitav, Radmanović je umiren mjestom u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ostao je Radojičić.

Dio razloga za njihovu svađu Dodik je ponovio i u zadnjem nastupu proteklog vikenda nakon sjednice SNSD-ovog Glavnog odbora, kad je izvrijeđao kolegicu iz Oslobođenja i saradnicu Dana Gordanu Katanu. Već i samo pitanje zašto Radojičića nije bilo na toj sjednici izazvalo je vidnu nervozu: “Idite kod Igora kući, pa ga pitajte zašto nije došao. Zašto mene pitate to? On je važan član naše stranke koji je mnogo uradio za nju, pogotovo u Gradskom odboru SNSD-a. On ima određena neslaganja oko formiranja vlasti na nivou BiH i to je njegovo legitimno pravo. Sve ostalo su spekulacije”, izgovorio je predsjednik SNSD-a u jednom dahu.

Biće istjerivanja, neće biti istjerivanja

Dodik je, međutim, zaboravio podsjetiti da se sa Radojičićem sukobio i oko formiranja vlasti u Republici Srpskoj – tvrdi se, naime, da je Radojičić do zadnjeg trenutka bio protiv obnove premijerskog mandata Željki Cvijanović.

No, premijerka je u Narodnoj skupštini RS-a dobila i Radojičićev glas. “Određena neslaganja oko formiranja vlasti na nivou BiH” odnose se, smatra se, na izbor SNSD-ovih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Pitanje je, međutim, da li je samo to bio uzrok sukoba.

Radojičić je sve negdje do polovine januara bio dio SNSD-ovog tima koji je razgovarao o formiranju vlasti u BiH i to je, uključujući, kako kaže, “ugodne kafice” u Mostaru i Banjaluci sa Draganom Čovićem, moguće pratiti sve negdje do njegovog čuvenog tvita “@VasicRajko Ovo je najbolja, sistematicna analiza stanja u SNSD ikad napisana”, kojim je 18. januara prokomentarisao blog u kojem je Rajko Vasić, još jedan bitan esenesdeovac, temeljito pretresao stanje u stranci, proanalizirao kretanje izbornih rezultata od 2006. do 2014. i zaključio da je vrijeme da se Dodika proglasi za počasnog predsjednika SNSD-a i skloni ga se od svakodnevnih, operativnih poslova u stranci.

I sam Vasić zaključio je da to Dodik dobrovoljno neće uraditi, Dodik je odgovorio da je to samo jedno mišljenje i neka se Vasić kandiduje, a Radojičić je, osim tog tvita – šutio: “Uredno ide u kancelariju Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, planira naredne korake, drži kadrovske komisije, učestvuje u pripremama gradske Skupštine…

Ali se ni dalje ne javlja Dodiku. Što Dodika izluđuje. ‘Neka više kaže šta hoće’, urlao je Dodik do prije pet dana. A onda je prestao da viče. I tvrdi da će isključiti Radojičića iz stranke, jer mu ‘nanosi veliku štetu'”, zapisao je nedavno na svom blogu obično dobro informisani banjalučki novinar Slobodan Vasković.

S druge strane, Dodik je nakon posljednje sjednice Glavnog odbora ustvrdio da “neće biti nikakvih isključenja iz SNSD-a, posebno ne ljudi iz najviših organa stranke”. Na šta je Radojičić, kako Dodik kaže, “važan član stranke”, ponovo tvitom odgovorio da “SNSD treba ispraviti greske, ponuditi nove i realne politike, a, narocito, promijeniti ‘kadrove’. Bez toga – ostace samo fasada”. Šta je Radojičić tačno mislio, Dodik zna vjerovatno puno više nego javnost: “Jučer smo razgovarali”, ustvrdio je predsjednik SNSD-a nakon Glavnog odbora na kojem potpredsjednika SNSD-a nije bilo, ali ne kaže o čemu.

Dodik nije komentarisao ni pismo koje je, kako tvrdi Slobodan Vasković, Radojičić, kao predsjednik Gradskog obora SNSD-a Banjaluka, 20. februara poslao Željki Cvijanović, “potpredsjednicima Vlade RS-a Srebrenki Golić i Antonu Kasipoviću, ministrima Draganu Lukaču i Jasminu Komiću (svi članovi Gradskog odbora) i kancelariji Glavnog odbora SNSD-a, u kojem ukazuje da se na najkvalitetnija mjesta u institucijama postavljaju vrlo često osobe koje nisu članovi te stranke. I da se uopšte ne zna ko ih imenuje”.

Radojičićevi poslanici i Dodikovi papci

“Kao najviše funkcionere Vlade RS-a i SNSD-a, ali i kao članove i funkcionere SNSD-a iz Banjaluke u Vladi RS-a, želim vas upozoriti na neprihvatljive pojave u vođenju kadrovske politike na početku mandata nove Vlade RS-a i pozvati da se hitno isprave počinjene i ne naprave nove greške”, prenosi Vasković Radojičićevo pismo u kojem se konstatuje da “je već počelo imenovanje kadrova za pojedine dužnosti na republičkom nivou, pri čemu se registruju pojave koje su potpuno neprihvatljive: da kadrove sa mjestom stanovanja, rada i glasanja iz Banjaluke predlažu druga nepoznata lica, da se iz kvote SNSD-a imenuju lica iz Banjaluke koja nemaju nikakvu vezu sa Gradskom organizacijom SNSD-a u Banjaluci, da se pri imenovanju i smjenjivanju lica iz Banjaluke ni na koji način ne kontaktira Gradski odbor SNSD-a Banjaluka”.

U tom pismu Radojičić navodi primjere imenovanja u Šumama Srpske i Fondu zdravstvenog osiguranja, a pismo završava pozivom premijerki i ministrima da “kao članovi Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka i najviši funkcioneri u Vladi RS-a” zatraže “da se odmah promijene odluke Vlade RS-a”, “da kadrovskoj komisiji Gradskog odbora dostavite pregled raspoloživih pozicija u kvoti SNSD-a na republičkom nivou na koji Gradski odbor može predložiti svoje kadrove”, “da ne dozvolite imenovanja u Vladi RS-a lica iz Banjaluke, iz kvote SNSD-a, koja nemaju nikakvu vezu sa Gradskom organizacijom i nemaju saglasnost Kadrovske komisije”, “da posvetite pažnju da Gradska organizacija SNSD-a Banjaluka ima adekvatnu zastupljenost na svim pozicijama, kao najveća organizacija sa preko 18.000 članova i preko 35.000 glasova na prošlim izborima”.

Tih više od 35.000 glasova izgleda Dodika najviše i plaši. Neki analitičari procjenjuju da u ovom trenutku Radojičić kontroliše osam poslanika u Narodnoj skupštini i ako on otkaže poslušnost Dodiku, SNSD više nema većinu, uprkos, kako se tvrdi, intenzivnoj kupovini novih “papaka”. Osim toga, vrlo je lako, po slikama sa društvenih mreža, pratiti Radojičićev put: on je, kao predsjednik banjalučkog odbora SNSD-a u posljednja dva mjeseca obišao gotovo sve temeljne stranačke ogranke i tamo… Lobirao za Dodika? Teško.

Cijela frka sa Radojičićem Dodiku dolazi u vrlo nezgodnom trenutku. Gubitak apsolutne kontrole nad svim stranačkim i entitetskim polugama je ono čega se Dodik najviše plaši jer bi se time otvorio prostor za ostvarenje prijetnji opozicije da će raščistiti sa kriminalom i korupcijom u entitetskom vrhu. A upravo u ovom trenutku trese ga afera sa kumom Miletom Radišićem, “kontroverznim banjalučkim biznismenom”, vlasnikom firme Grand trejd, koji je zbog malverzacija dionicama banjalučke Medicinske elektronike pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.
Proces je dugo trajao, Radišić je iskoristio sve pravne mogućnosti da izbjegne zatvor, ali u tome nije uspio i pobjegao je u Srbiju.

Uz pomoć kuma Dodika? Kako sad stvari stoje, sve dok režim ne pukne, Milorad Dodik će umjesto da odgovara na ovakva pitanja, moći nekažnjeno vrijeđati one koji ih postavljaju, poput kolegice iz naše kuće Gordane Katane prošlog vikenda.

 

(rtvbn.com)