Sa besmislenom deklaracijom namjerno se stvara konfuzija – Vučiću postaviti konkretna pitanja

VIJESTI.BA: Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je donošenje deklaracije o položaju Srba u regiji. Nedavno je na godišnjici obilježavanja “Oluje” istakao da će RS i Srbija u teritorijalnom smislu biti jedno. Predsjednik Srbije očekivano je prećutao tu izjavu. Kakav je onda karakter najavljene deklaracije?

ILIĆ: Deklaracija je najavljena kao dokument o opstanku srpskog naroda. Kasnije je rečeno da se tu pre svega misli na jezik i kulturu. Dakle, od prvih jakih izjava, povuklo se na sigurnije pozicije jezika i kulture, to jest nacionalnog identiteta. Ali, to sve ništa ne znači. Recimo, Srbi u Zagrebu pričaju kao njihovi hrvatski sugrađani, i to se vrlo razlikuje od jezika Srba na jugu Srbije, čiji je svakodnevni govor opet bliži njihovim susedima u Makedoniji, nego govoru stanovnika Vojvodine. Isto važi i za kulturu. Ako je tako, onda nije jasno šta se čuva i štiti od nestanka. Od svega, kao razlikovno svojstvo ostane samo ćirilica, i to samo u odnosu prema zapadnim susedima. Dakle, iz ugla jezika i kulture čitava stvar je besmislena, pa se sve vraća na Dodikovu izjavu koja se praktično svodi na razbijanje Bosne i Hercegovine, ali ne u ime jezika i kulture, nego zarad nekih krajnje partikularnih i sebičnih interesa osoba na čelu srpskih političkih zajednica s obe strane Drine.

VIJESTI.BA: Da li je ovaj potez Dodikov pokušaj vezivanja uz Vučića u trenutku kada je pod sankcijama SAD-a i generalno lošem odnosu sa Zapadom, a sa druge strane i Vučić ima svoj interes, posebno kada se zna da je najavio mogućnost zvaničnog priznanja Kosova?

ILIĆ: Moj je utisak da se namerno stvara konfuzija. Jednog dana kažete da treba jednom zauvek na miran način rešiti pitanje Kosova. Sledeći dan najavite deklaraciju o zaštiti srpskog jezika i kulture i time zaoštrite retoriku prema susedima. A onda, naredni dan, napišete tekst o otvaranju prodavnice IKEA u Beogradu, u kome se nedvosmisleno založite za promenu kulture i identiteta, koje okarakterišete kao zastarele i prevaziđene, a čitav narod proglasite lenjim.Evo, sad vi meni recite, o kakvoj je tu politici reč, o kakvim ciljevima, i kako se oni, uzeti zajedno, mogu realizovati. Dodik i Vučić praktično kažu – mi ćemo odlučiti šta je nacionalni identitet i kako on treba da se menja. A svi drugi, koji bi da nas u tome osujete, neprijatelji su naroda.

VIJESTI.BA: Šta bi bila ispravna reakcija sa BH strane. Da li produbljivanje ove priče ide samo u korist Dodika?

ILIĆ: Ne znam šta da vam odgovorim. U principu, na ovako besmislene istupe ne može se smisleno odgovoriti.

VIJESTI.BA: Za mjesec ili dva očekuje se posjeta Vučića Sarajevu. Da li bi eventualno otkazivanje Vučićeve posjete oživjelo Dodika, a Vučiću ponovo dalo argument u ruke, u smislu da famozno pomirenje i dijalog ne trpe sa njegove strane?

ILIĆ: Mislim da nikako ne treba otkazivati posete. Treba naprosto pripremiti konkretna pitanja za predsednika Srbije i tražiti konkretne odgovore. Možda ga treba navesti i da se o nekim stvarima eksplicitno izjasni. Ali i tada treba imati na umu da njega ništa što izgovori ni na šta ne obavezuje. On će mirno već sledeći dan reći sve drugačije od onoga što je dan pre izgovorio.

 

(vijesti.ba)