BiH je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi

102

Predsjednik Republike Srpske rekao je da pucanj Gavrila Principa prije 100 godina nije bio pucanj u Evropu, niti je to danas, to je bio pucanj slobode.

Vidjeli smo ranije da mnogi žele ne samo da eliminišu Srbe sa ovih prostora nego da unište njihovu historiju. Iz Sarajeva su istjerali Srbe, oteli im stanove, kuće, imanja, škole i ulice, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tokom svog govora na otvaranju kompleksa Andrićgrad u Višegradu, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

“Naša historija je slavna. Naša historija je historija borbe za slobodu, naša historija je historija stradanja. Srpski narod je kroz sva ta stradanja i kroz svu tu historiju imao ogromne gubitke ne samo da bi stvorio slobodu sebe nego i slobodu drugih. Ti drugi su negdje krajem 90-ih rekli razlog njegove neslobode i učinili su sve da unište zajedničku zemlju” kazao je on.

Dodik je također kazao kako je danas veoma jasno da postoji nešto što se zove srpski narod, čije je ime Srbija, a prezime Republika Srpska.

Prema njegovim riječima, nije slučajno da Srbija i Republika Srpska danas zajedno obilježavaju dan na koji je prije 100 godina nekima bio povod da otpočnu već planirani rat u kome su Srbi stradali masovno i najviše, u kome su bili na onoj pobjedničkoj strani historije i koji su u tom ratu izbubili pola svog življa.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da pucanj Gavrila Principa prije 100 godina nije bio pucanj u Evropu, niti je to danas, to je bio pucanj slobode.

Kazavši kako Republika Srpska predstavlja odraz upornosti srpskog naroda, Dodik je nastavio:

“Danas vjerujem u Republiku Srpsku možda više nego ikada u životu. I mi želimo da budemo dio civilizovane Evrope, ali nismo spremni da nam ta ista Evropa ovdje nameće bosansku državu i da nam nameće bosanski jezik vjerujući da smo dovoljno naivni da jedan dan popustimo. Naravno da nismo i nećemo. Bosna i Hercegovina je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi”.

U okviru ceremonije otvaranja Andrićgrada biće održan niz aktivnosti kulturno zabavnog karaktera, a posjetioci će danas imati priliku pogledate mnogobrojne izložbe, koncerte, filmove kao  promocije knjiga.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, veliki broj predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske kao i mnogobrojni građani.

 

(24sata.info)