Blago nama, siromašnima!

107

Piše: Vera Soldo

Tko zna kako bi se Katarci ponašali da su, kojim slučajem, svladali Francusku u finalu rukometnog prvenstva. Strah me i pomisliti.
Zamislite samo koji bi to prosvjedi bili kada bi se i kod njih, kao i kod nas, otvorilo pitanje legalnosti i legitimnosti. Oni, koji su vječno nezadovoljni, svakako bi kazali da je Katar pobijedio legalno, ali eto, da im zbog viška Srba, Francuza i Španjolaca u reprezentaciji – manjka nacionalne legitimnosti.

Ali, Katarci su od te priče o legitimnosti već odavno izliječeni i jedino legalno i legitimno su milijuni koje su velikodušno iskeširali svakom svom igraču u vidu skupocjenih zvjerčica na četiri točka, stanova od 300-400 ili više kvadrata. I naravno – kešu jer su ih doveli od epiteta nove svjetske sile u rukometu.

S ovih milijuna vratimo se mi u našu siromašku realnost u Bosni i Hercegovini koju će uskoro posjetiti i naš dragi papa Franjo. Papa, istinski zaštitnik siromašnih, bolesnih i bijednih – svojim posjetom potvrdi i nama taj paćenički status.
“Papa je zaštitnik siromašnih. Pa i ovdje kod nas polovica je siromašnih”, tako nekako, slavodobitno ushićen i širokog osmijeha zbog papinog posjeta, reče i naš uzoriti kardinal.

Blago nama, mi smo siromasi, razdirani međunacionalnim netrpeljivostima, ratnim razaranjima i međusobnim ubijanjima, poslijeratnom krađom i političkim makinacijama i zato smo više nego dobri kandidati na popisu papinih putovanja. Stoga moje iskrene čestitke svim našim, kako političkim tako i duhovnim vođama, što su nas doveli u takvo zavidno stanje, da prema takvim referencama, zavrijedimo biti zemlja papina posjeta.

Milosrdni papa Franjo rekao je da u BiH dolazi posjetiti siromašne, da ih želi blizu sebe. U tom slučaju, naša politička klika i većina vjerskog klera, trebala bi biti skrivena negdje u tamnom kutku, neprimjetna i stidljivo mašeći Svetom Ocu u znak domaćinskog pozdrava i nadglašavjući jedni druge u molitvenim pripjevima. Mnogi od njih na taj dan obući će svoja najbolja odijela i skupe kravate, brzo će se sakriti zlatni i ‘nabaciti’ željezni križevi.

A papa Franjo, od mnoštva okupljenog svijeta, neće ih ni primjetiti.

Dobrodošao naš papa!

U siromaštvu umiruća Bosna i Hercegovina radosno iščekuje Tvoju riječ utjehe.

Jer jedino joj je to i preostalo.

 

(neznase.ba)