Borićemo se za bosanski jezik u RS, Dodik nas neće obeshrabriti

6
Mi ne dokazujemo postoji li bosanski jezik ili ne. Bosanski jezik postoji, to je činjenica i tu nema više dileme. Radi se o primjeni osnovnih ljudskih prava u obrazovnom sistemu RS. Dodikove poruke nas ne mogu obeshrabriti, naprotiv, one nas ujedinjuju. Svjesni smo da je to politička floskula koju predsjednik RS koristi pred izbore, ali mi nećemo odustati, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Savjeta roditelja djece iz Konjević Polja Muhizin Omerović.

VIJESTI.BA: Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u Ustavu RS-a stoji “jezik bošnjačkog naroda“ i da se u RS-u samo on može učiti u školama. Kako komentarišete ovakav stav predsjednika RS?

OMEROVIĆ: To nije ništa novo, jer mi već tri godine slušamo takve poruke. Isti je ton, isti je način, isti je odnos prema nama koji živimo u RS. Stoga me ovakav Dodikov stav nije iznenadio. S druge strane, bitno je naglasiti da smo mi prije tri godine ukazivali na činjenicu da je problem isti u svim školama u RS. No, roditelji su ćutali i danas imamo ovakvu situaciju. To je pokazatelj da su ljudi koji žive u RS na neki način “ubijeni u pojam”, svjesni su da ne mogu ništa da promijene, do sada nisu dizali glas. Mi iz Konjević Polja i Vrbanjaca izborili smo se da budemo zajedno i da se borimo. Međutim, sada će svi biti primorani da ustanu i da nam se priključe u borbi.

VIJESTI.BA: Može li vas u toj borbi obeshrabriti Dodikova poruka: “Onaj ko želi da uči neki drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani. Ovdje će se učiti onako kako kaže Ustav RS”?

OMEROVIĆ: Od početka su bile slične priče. Mislim da su svi u BiH navikli na takav Dodikov rječnik. Takvo nešto je za očekivati od njega. Međutim, to nas neće obeshrabriti. Mi znamo da je ovo pitanje vremena, a mi ćemo imati strpljenja kada su u pitanju naša prava, ne samo u obrazovanju, nego i generalno. Imamo strpljenja da dočekamo da BiH jedno dana bude normalna i funkcionalna država u kojoj će se uvažavati svaki građanin. Dodikove poruke nas ne mogu obeshrabriti, naprotiv, one nas ujedinjuju. Svjesni smo da je to politička floskula koju predsjednik RS koristi pred izbore, ali mi nećemo odustati. Bitka koju vodimo na kraju će dati rezultate i jednog dana ćemo imati ono što želimo.

VIJESTI.BA: Šta očekujete najesen? Političari u RS u posljednje vrijeme pominju termine “bošnjački jezik” ili “jezik bošnjaačkog naroda”. 

OMEROVIĆ: Čak su i neki bošnjački političari u RS u nekim javnim istupima govorili da prihvatimo neku varijantu, u slučaju da bude pisalo i “jezik srpskog naroda” i “jezik hrvatskog naroda”. E pa iskoristiću ovu priliku i tim političarima jasno poručiti – mi nikad nećemo to prihvatiti! Za nas je jedino prihvatljiv bosanski jezik. Nikada nećemo prihvatiti drugi termin! Nikada nećemo odustati od toga.

VIJESTI.BA: Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nedavno je iznio prijedlog da se u diplomama upotrebljava naziv “maternji jezik”. Kakav je Vaš stav o ovom prijedlogu? Može li to biti kompromis?

OMEROVIĆ: Ne može. To je nastavak ponižavanja. Mi ne dokazujemo postoji li bosanski jezik ili ne. Bosanski jezik postoji, to je činjenica i tu nema više dileme. Apsurdno je raspravljati o tome. Ovdje se radi o primjeni osnovnih ljudskih prava u obrazovnom sistemu RS.

VIJESTI.BA: U konačnici, postoji i odluka Ustavnog suda BiH koja kaže da Bošnjaci imaju pravo svoj jezik zvati kako hoće. Očekujete li da će ona biti provedena?

OMEROVIĆ: Napomenući da u toj presudi postoje tri bitna momenta. Prvo, naloženo je da niko ne može nikome negirati naziv njegovog jezika. Druga stvar jeste da se naziv jezika ne može vezivati za konstitutivni narod, odnosno ostavljeno je pravo bilo kome u BiH da svoj jezik nazove bosanski. Dakle nije jednom konstitutivnom narodu dato ekskluzivno pravo na bosanski jezik, što je veoma bitno. Treće, rečeno je da se iz lingvističkih pravila ne može izvlačiti naziv jezika. Narod određuje naziv svog jezika.

Veoma je bitno da presuda postoji. Jednog dana će se sve presude Ustavnog suda BiH morati ispoštovati. Ovakvo stanje neće vječno trajati. Stoga vjerujem da će presuda jednog dana biti primjenjena. Imali smo i imaćemo vstrpljenja. Mislim da Dodik i vlast RS ovakvim ponašanjem ponižava svoj narod i one koje predstavlja, a ne nas. Mi imamo dostojanstvo i poštujemo svoje, a onaj ko ne poštuje svoje, ne zna poštovati ni tuđe.

 

(Vijesti.ba)