Bosanka ministrica

151

Najmlađa ministrica Švedske: BiH mora više ulagati u mlade

Bosanka Aida Hadžalić nedavno je postala najmlađa ministrica u Švedskoj.


aida-ministrica Bosanka Aida Hadžialić (27), koja je postala najmlađa ministrica u novoj vladi Švedske koju predvodi premijer Stefan Lofven, u  ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe da se osjeća vrlo počašćeno što je pozvana da obnaša funkciju ministrice  obrazovanja.

“Ovo je za mene velika čast, ali i fantastična mogućnost da radim najbolje što mogu. Ipak, ovo vidim i kao veliku odgovornost, ali i kao  ogroman rad koji me čeka. Iznenađena sam pozivom na ovu poziciju, ali sam se i potajno nadala da će se to desiti, i zbog toga se osjećam  vrlo počašćeno”, kazala je ova mlada ministrica koja je imala pet godina kada je njena porodica izbjegla iz ratom zahvaćene Bosne i  Hercegovine, tačnije iz Foče, u Švedsku.

Napominje kako će u svome mandatu pokušati da djeluje odgovorno i dinamično ali, kako kaže, trudit će se da na najbolji način  predstavlja i zemlju u kojoj je rođena BiH.

“Već imam planove pred sobom i predstavljat ću i voditi Švedsku u pravom smjeru u oblasti koju ću nadgledati. Vjerujem da je ovo uspjeh i  za cijelu bh. dijasporu koja će se, nadam se, osjećati ponosno. Ja ću raditi i za bh. dijasporu i za sve ljude sa Balkana. Pokušat ću da  budem dobar ambasador i predstavnik BiH u ovoj zemlji, ali i u svijetu”, kazala je Hadžialić.

Objašnjava kako će na novoj funkciji nastojati da osigura kvalitetno i dobro organizovano obrazovanje u Švedskoj gdje svi učenici i  studenti imaju jednake mogućnosti i pristup znanju.

“Na svojoj novoj poziciji nastojat ću da radim naporno i odgovorno kako bi Švedska i dalje imala vrlo kvalitetno obrazovanje. Trudit ću se  da Švedska nudi jednake i dobre mogućnosti svim učenicima i mladim ljudima koji bi na taj način sebi osigurali dobar i dostojanstven život. Isto to ću pokušati uraditi i za sve učenike i mlade ljude u drugim zemljama, ali i u BiH”, ističe ova političarka bh. porijekla.

Bogata politička karijera

Članovi porodice Hadžialić su nakon dolaska u Švedsku dobili smještaj i posao, a Aida je tada krenula u školu. U politiku se uključila sa 16 godina, a pridružila se Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU).

Diplomirala je pravo 2010. godine na Univerzitetu Lund u Švedskoj, nakon čega je postala zamjenica gradonačelnika Halmstada. Prije nekoliko dana je postavljena za ministricu obrazovanja te je sa 27 godina postala najmlađa švedska ministrica u historiji te bogate i razvijene skandinavske zemlje.

(Bportal.ba)