Neizmjerno veselje u Kaunasu: Bh. kadeti podigli pehar najboljih

Fantastični Džanan Musa, Sani Čampara, Nebojša Sikiraš, Timur Ovčina, Emir Čerkezović, Amar Barukčija, Aljoša Janković, Lazar Mutić, Adi Alikadić, Nikola Daković, Srđan Kocić i Vedran Mirković, predvođeni trenerom Josipom Pandžom podigli su pehar najbolje selekcije Eurobasketa U16.

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine novi je prvak Evrope. Naši mladi košarkaši su u finalnomn susretu Evropskog prvenstva u Kaunasu savladali domaću Litvaniju, te su tako ispisali neke nove stranice bosanskohercegovačkog sporta. Konačno smo dočekali i taj dan. Bosna i Hercegovina ima evropske prvake. Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara i društvo u ovim teškim vremenima vratili su osmijehe na lica Bosanaca i Hercegovaca.

This slideshow requires JavaScript.

Svojim sjajnim igrama, borbom, požrtvovanošću su zadužili sve građane ove zemlje, a već večeras Bosanci i Hercegovci priliku da im se oduže. Naime, naš zlatni momci će se iz Litvanije večeras vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Oko 19:30 bi na sarajevski aerodrom trebao sletiti avion u kojem će biti zlatni košarkaši, a centralno slavlje biće organizovano u centru Sarajeva. Bosanci i Hercegovci, svi vi koji ovu zemlju smatrate svojom i koji ste se sinoć radovali, pa i pustili koju suzu radosnicu, večeras ovim momcima pokažite koliko vam znači njihov uspjeh. Odužite im se, oni su zaslužili i mnogo više od spektakularnog dočeka ispred Vječne vatre.

Košarkaški dijamant Džanan Musa sinoć je predvodio kadetsku bosanskohercegovačku reprezentaciju do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, prve na nekom velikom takmičenju.  Musa je prvenstvo u Litvaniji završio kao najbolji strijelac sa 23,3 poena, sa 6,3 asistencije je uvjerljivo bio najbolji dodavač, a po broju skokova završio je kao četvrti. Sasvim je zasluženo stigao do naslova najboljeg mladog igrača Evrope.

Nakon ostvarenog uspjeha sijao je od sreće, a u razgovoru za SportSport.ba zahvalio se svima na podršci i istakao da je ponosan na svoje saigrače.  “Ne mogu vjerovati da smo sinoć postali prvaci Evrope, još uvijek mislim da sanjam. Jako sam ponosan na svoje saigrače i definitivno ovo bez timske igre ne bi mogli napraviti”, kazao nam je Musa i potom dodao: “Ovom priliku želim se zahvaliti svim momcima, brojnim navijačima , kao i mojim Bišćanima na velikoj podršci koju su mi pružali. Volim te BiH”, poručio je na kraju kapiten kadetske košarkaške reprezentacije.  Vrijedi istaći da su njegovi sugrađani iz Bihaća znali proslaviti titulu prvaka Evrope, što potvrđuje i priređeno veliko slavlje ispred zgrade u kojoj živi Musa.

Njegoš Sikiraš je briljirao na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, a dokaz tome je i njegovo uvrštavanje u idealnu petorku. Sikiraš je mnogo doprinio našem zlatu u Kaunasu, no on jasno smatra da su učinci svih naših košarkaša podjednaki i da su svi zaslužni za veliki uspjeh.  U razgovoru za SportSport.ba je sjajni krilni centar kazao da je presretan, ali da i on i njegovi suigrači još uvijek ne mogu da vjeruju šta su napravili. “Svi smo presretni. Još ne možemo vjerovati da smo prvaci Evrope. Ovo ne bi uspjeli bez timske igre”, rekao nam je Sikiraš, koji je još dodao: “Želim da se zahvalim svim mojim momcima, a prije svega želim da se zahvalim svim ljudima s Pala koji su me podržavali i davali podršku i naravno svim navijačima iz BiH, bez njih ne bi uspjeli”. Podsjećamo, Sikiraš je rođen na Palama, a igra za italijansku Stella Azzurru iz Rima.

(sportsport.ba)