Bosna i NATO

89

Daniel Serwer kritizira stav Ivanića : BiH mora u NATO bez obzira na stav Srbije!

Nedavnu, krajnje kontroverznu tvrdnju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da će BiH čekati na Srbiju da prvo ona ude u NATO pa tek onda pristupiti realizaciji tog inače zvanično usvojenog euroatlantskog opredjeljenja, analitičari u Vašingtonu primaju s očekivanom dozom podozrenja.

Pridruživanje NATO-u jedno je od strateških euroatlantskih stremljenja u cijelom region.Odgovarajući na nekoliko pitanja Avazovog dopisnika u SAD-a, ekspert za balkanska pitanja Danijel Server (Daniel Serwer), profesor za menadžment konflikta i viši saradnik Centra za napredne transatlantske studije na čuvenom Univerzitetu “John Hopinks”, kaže da ga čude te riječi člana Predsjedništva BiH. Posebno jer se radi o političaru za kojeg kaže da bi “morao znati bolje”.

Ivanićeve riječi čude, jer one, na neki način, negiraju i višegodišnji angažman bh. institucija na približavanju BiH ka Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP – (Mem-bership Action Plan).

– Ivanić bi morao znati bolje. Kada bih ja bio bosanski Srbin zabrinut za stabilnost i sigurnost, ja bih bio zainteresiran za istraživanje mogućnosti članstva u NATO-u u okviru vlastitih zakonskih ovlasti, bez obzira na to šta Srbija odluči – kaže Server.

Na pitanje o utjecaju službenog Beograda na stavove srpskih političara u BiH kada je NATO u pitanju, znajući da Srbija odbija članstvo u zapadnom vojnom savezu, te da li bi to mogla biti tema za razgovore na najavljenom susretu potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i srbijanskog premjera Aleksandra Vučića u Vašingtonu, Server kaže da uvjetovanje članstva BiH u NATO-u ugrožava suverenitet.

– Rado bih da potpredsjednik Bajden kaže Vučiću kako SAD respektiraju pravo Srbije da sama donese svoju odluku o NATO-u i da to isto očekujemo od Srbije da poštuje pravo Bosne i Hercegovine da neovisno donese svoju odluku.

– Uvjetovanje bosanskog članstva u NATO-u ugrožava bosanski suverenitet – kaže Server.

On dodaje da će “Bosna i Hercegovina imati poteškoća da bude dobrodošla u NATO sve dok Milorad Dodik ostaje snažna sila unutar zemlje.

– NATO nije zainteresiran za saveznike na koje ne može računati – tvrdi on.

 

(kliker.info)