Bosna iznad svega

140

Zrelost, hrabrost i odlučnost probosanskih snaga

Danas je u Banjoj Luci održana promocija kandidata koalicije “Domovina” u kojoj učestvuju Stranka demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta i Hrvatska stranka prava BiH na području entiteta RS

Pod sloganom “Jedna si jedina”, okupljeni skup probosanskih snaga u ovom bh. entitetu cilja na podizanje zastupljenosti političkih predstavnika bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u Narodnoj skupštini entiteta RS te Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Također, “Domovina” će imati zajedničkog kandidata za predsjednika entieta RS, Ramiza Salkića, koji trenutno obavlja funkciju potpredsjednika Narodne skupštine RS-a

photo-drustvo-stranke-Domovina_01_u_642904830

“Ovo je historijska prilika za Bosnu i Hercegovinu. Oni koji su stali zajedno, pokazali su zrelost, hrabrost i odlučnost. Samo jedinstveni možemo doći do pobjede.”, rekao je Sadik Ahmetović, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Na okupljanju se prisutnima obratio i Almir Salihović, programski koordinator koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart”, koja je okupila i pokrenula inicijativu zajedničkog nastupa, te je istakao važnost poruke koju nosi koalicija “Domovina”. “Moram istaći da se trenutno suočavamo sa problemima vezanim za glasačke listiće, da je mnogo propusta u proceduri. Napravili smo dobar pomak, te očekujem od stranaka da reagiraju kada su u pitanju slučajevi stotina listića koji su stizali na pojedinačne adrese, propustom pošte ili nekog drugog u lancu odgovornosti za taj posao”, rekao je Salihović.

“Mi, kao povratnička zajednica u Banjoj Luci, uvijek smo zagovarali okupljanje vih probosanskih snaga. Tokom pregovora i rada, imali smo punu podršku centrale SBB-a u Sarajevu, te smo ovim potezom pokazali spremnost da interese države Bosne i Hercegovine stavimo ispred svega drugog. Bili smo i ostali uz narod”, rekao je Admir Čavka, jedan od kandidata na listi “Domovine” koji dolazi iz SBB-a.

Koalicija “Domovina” će u narednim danima djelovati kroz skupove političkih stranaka širom entiteta RS, te se izraženo očekivanje da će rad budućih predstavnika “Domovine” u zakonodavnim tijelima vratiti povjerenje povratnika, izbjeglih i raseljenih lica u učešće u izbornom procesu, te konačno obnovu zajednica i provedbu Aneksa 7 – Sporazuma o povratku izbjeglih i raseljenih lica.

 

(e-novine.com)