Bosni ponovo treba optimizam!

48

Intervju sa Wolfgangom Petričem

Želim da u vašoj državi ponovo dominira pozitivan duh, Bosni treba optimizam, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), iskusni austrijski diplomata, bivši visoki predstavnik u BiH, a današnji predsjednik Austrijske fondacije “Maršalov plan” te predavač na čuvenom Harvard univerzitetu.

Pun utisaka

S Petričem smo razgovarali povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma, međutim, intervju je poprimio drugu dimenziju nakon što nam je bivši visoki predstavnik otkrio da je sredinom prošlog mjeseca, bez obavještenja javnosti, obišao velike dijelove BiH i razgovarao s “običnim” ljudima.

Pun utisaka, s nama je podijelio svoja zapažanja u vezi sa situacijom u BiH. Iznijet ćemo ih u ovom izdanju “Avaza”, dok ćemo integralni intervju s Petričem objaviti 20. novembra, u našem specijalu posvećenom Dejtonu.

– Sredinom oktobra bio sam u Sarajevu, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Tuzli, Brčkom, Banjoj Luci, Prijedoru, Posavini. Svjesno sam, gotovo isključivo, razgovarao s mladim ljudima, a otprilike sam svugdje slušao jedno te isto: ovako kako je do sada bilo, više ne ide. Kazali su mi da im trebaju novi političari koji će raditi u njihovom interesu, da im treba država koja funkcionira – izjavio je Petrič za naš list.

Jeste li imali dojam da je krenulo nabolje? Da li ste takav utisak stekli u razgovorima s mladim ljudima?

– Vidite, mladi se jednostavno osjećaju nemoćno. Bijesni su zbog široko rasprostranjene korupcije i bogaćenja pojedinih političara. U Banjoj Luci i u Prijedoru nikoga nisam sreo ko podržava igru Milorada Dodika! Mladi su prozreli ovakvu vrstu besmislene politike, koja im ne donosi novi život, a zbog čega u sve većem broju i napuštaju ovu zemlju. U Beču se, naprimjer, susrećem sa sve više mladih Bosanaca i Hercegovaca koji žele raditi, studirati i voditi normalan život.

A šta ćemo s dejtonskim okvirom? Imamo li u ovakvim okvirima budućnost?

– Dejton se nikada neće moći u potpunosti implementirati jer on nije idealan preduvjet za jednu demokratsku i ekonomski uspješnu BiH. On mora biti prevaziđen. Evropa i BiH bi trebale zajedno, a uz uključivanje civilnog sektora, raditi na planu za stvaranje evropske BiH. To mora biti projekt čitave zajednice, svih pozitivnih snaga u državi, a koje će sigurno podržati njihovi prijatelji u SAD i EU. Vjerujem da samo tako može doći do nove dinamike i nade u vašoj državi.

Ali šta ne funkcionira? Šta treba mijenjati?

– Poslije 20 godina mislim da svako uveliko zna šta ne funkcionira i šta treba hitno mijenjati. Ne moram ponavljati da ova država doslovno stenje zbog neučinkovite birokratije i politike koja u korijenu guši svaku inicijativu sposobnih ljudi. Država jednostavna mora biti “vitka” te samim tim učinkovitija.

Zašto su na 3,7 miliona građana potrebne stotine izabranih dužnosnika, ministara, premijera? Umjesto da ogromne sume novca idu za urede u administraciji, službena vozila, treba ih preusmjeriti u masovno otvaranje radnih mjesta. Evidentan je neuspjeh mnogih političara! U svakoj drugoj državi političari koji u 20 godina ništa nisu uradili za narod napuštaju političku binu ili se više ne biraju na izborima. Ovo dobro demokratsko pravilo mora vrijediti i za BiH.

Pozitivna atmosfera

Međutim, građani su rekli svoje na posljednjim izborima…

– Onda država ima jasan zadatak, kako je to slučaj i u EU, da se brine za svoje građane. To više ne može raditi OHR. Ne može samostalno ni Unija. Građani su ti koji traže promjene, reforme. Sve to treba sročiti, jasno artikulirati, stvoriti pozitivnu atmosferu.

Spomenuli ste na početku našeg intervjua da BiH treba pozitivan duh, optimizam. Ima li ga na pomolu?

– Smatram da treba barem ličiti na onaj koji smo imali oko 2000. godine. Tada sam imao utisak da će BiH za nekoliko godina biti pred vratima EU. Jedan od mojih najljepših trenutaka bilo je članstvo BiH u Vijeću Evrope. Svi smo tada bili mišljenja da je ovo bio jedan historijski korak prema Evropi te da će mu uskoro slijediti daljnji koraci. Ali, nažalost, politika je bila prepreka tim daljnjim koracima, a Bosna je izgubila narednih deset godina. Hoće li sada Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u najboljem smislu  biti iskorišten? Mogu se samo nadati te vjerovati civilnom društvu i omladini.

RS uskoro neće postojati ako nastavi sa štetnom politikom

– Ako se nastavi s provođenjem ovako štetne politike u RS, onda tog entiteta uskoro više neće biti! Vlast u RS je skoro bankrotirala. Vidimo da sada uzimaju novac od nekih kreditora iz Majamija, koji su i sami u dubiozi, a da bi mogli isplatiti penzije. Ljudi s kojima sam razgovarao u Banjoj Luci ili Prijedoru s velikom brigom se pitaju gdje će sve ovo završiti. Moram naglasiti da nije mnogo bolja situacija ni u FBiH.

U Brčkom mi je jedan mladić rekao da je odlučio otputovati u Katar, gdje je našao dobro plaćen posao. Bio je tužan što napušta svoju domovinu, ali istovremeno pun nade jer, tako reći, otpočinje novi život. Ova priča jednog talentiranog momka me natjerala na razmišljanje i nagnala da kažem da konačno mora doći do promjena, inače će BiH ostati bez budućnosti.

 

(avaz.ba)