Četnici napadaju

130

Srbija: ‘Četnici Valjeva’ napali ‘Žene u crnom’ i bicikliste iz Beograda koji su krenuli u Srebrenicu

Aktivisti i aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom i biciklisti koji su iz Beograda krenuli put Srebrenice napadnuti su u Valjevu, kada su se na glavnom gradskom trgu okupili u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

U napadu velike grupe ljudi, koji su uz psovke i uvrede, probili kordon policije i nasrnuli na učesnike povrijeđeni su Staša Zajović, Ljiljana Radovanović, Miloš Urošević i Dejan Gašić.

Prema riječima Staše Zajović iz Žena u crnom, grupa ljudi koja se okupila na mjestu gde se održavao skup najprije je počela da dobacuje, vrijeđa i gađa nevladine aktiviste i aktivistkinje različitim predmetima, piše Radio Slobodna Evropa.

“Zatim je njihov broj počeo da se povećava. Povećavao se broj muškaraca koji su bili izuzetno agresivni i nasilni, uz niz groznih pretnji. Istovremeno se povećavao i broj policije. U jednom trenutku, oni su probili jak kordon i počeli napad na nas. Ja sam pala na lakat, udarila sam glavom, Ljiljanu su napali, Milošu su sve pocepali, ostao je krvav, a povređen je još jedan aktivista biciklista Dejan Gašić. Nakon toga nastao je metež i užasno vređanje nas, a policija je jedva uspevala da nas zaštiti”, rekla je za RSE Staša Zajović.

Ona navodi da su okupljeni imali različita obilježja poput “Četnici Valjeva”, a nekoliko njih nosilo je majice sa likom Ratka Mladića. Policija je na kraju uspela da evakuiše nevladine aktiviste u hotel u kom su biciklisti planirali da prespavaju kako bi u sredu nastavili put ka Srebrenici.

„Mi iz Žena u crnom ćemo se zajedno evakuisati za Beograd, a onda ćemo nastaviti sve naše aktivnosti vezane ze godišnjicu genocida, jer nam je bitno da ostvarimo naš cilj. I grupa mirovnog biciklizma nastavlja svoj put uz izmenjenu trasu“, navodi Staša Zajović.

Dodaje i da je policija od njih uzela izjave, a da će oni podnijeti krivičnu prijavu uz, kako kaže, nadu da neće biti u prazno kao i svih prethodnih godina.

Policija je u međuvremenu dobila pojačanje pripadnika interventne jedinice i uhapsila desetak najagresivnijih napadača koji su pokušali da se i fizički obračunaju sa pripadnicima NVO.

Među napadačima, kako saznaje „Blic“, bilo je pripadnika navijačkih grupa, ali i članova grupe „Četnici Valjeva“, koji se u posljednje vrijeme u crnim majicama i obilježijima te grupe, pojavljuju na skupovima nacionalističkih organizacija.

Nakon hapšenja napadača, jedan broj njihovih prijatelja i članova porodica okupio se i ispred zgrade Policijske uprave, čiji ulaz obezbjeđuje policija. Oni su kratko za „Blic“ rekli da su došli da saznaju zbog čega su uhapšeni njihovi prijatelji, ističući da su „Žene u crnom“ svojim tranparentom provocirali Valjevce „koji nemaju nikakve veze sa zločinom u Srebrenici“.

U policiji se za sada nisu oglašavali, rekavši da se čeka dolazak javnog tužioca koji treba da sasluša uhapšene i odluči o eventualnom određivanju pritvora.

(Bportal.ba)