Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, da nema prepreka za održavanje referenduma o 9. januaru kao entitetskom danu, oštro je reagovala međunarodna zajednica koja upozorava da raspisivanje referenduma predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i suprotan je Ustavu BiH. Reagovao je Ured visokog predstavnika (OHR) i ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH.

OHR je još jednom pozvao vlasti Republike Srpske da “ispoštuju i provedu odluku Ustavnog suda BiH”.

Profesor Sveučilišta u Mostaru, dr Slavo Kukić ističe, da BiH ulazi u veoma neizvjesno razdoblje. Upozorava da naredno što se može očekivati je referendum o nezavisnosti ovog entiteta.

Slavo Kukić
Slavo Kukić

“Ja generalno u zadnjih godinu dana izražavam sve veći stupanj zabrinutosti za put kojim se kreće Bosna i Hercegovina. Ova odluka Ustavnog suda Republike Srpske naprosto tu moju zabrinutost dodatno potkrjepljuje. Ona po sebi potvrđuje kako mi nemamo u Bosni i Hercegovini niti jedne vertikale. Kao što nemamo vertikalu zakonodavne i izvršne vlasti, tako, evo sad se potvrđuje da nemamo niti pravosudnu vertikalu, jer niži sud derogira odluke višeg suda u pravosudnoj vertikali, kaže Kukić i dodaje:

“Ako je to tako, onda doista, ne spriječi li ovo što je Ustavni sud RS odnosno njegovo Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa donijelo, ne spriječi li to nitko, sljedeće što se može očekivati je odluka Narodne skupštine o referendumu o nezavisnosti Republike Srpske, koju će opet Ustavni sud Republike Srpske proglasiti kao odluku koja nije protiv vitalnog nacionalnog interesa. Koji ishod svega toga može biti, ja ne znam, ali za sve ono što može uslijediti, poprilično me je strah.”

Mnogi su odluku Ustavnog suda Republike Srpske ocjenili kao nešto što se moglo očekivati.

Slavo Kukić primjećuje da su je očekivali oni koji su vjerovali kako pravosudna vertikala vlasti u BiH nije neovisna.

“Ja sam želio vjerovati da to nije slučaj, kako je pravosuđe ipak jedan od tronožaca bh. vlasti, koji funkcionira samostalno. Nažalost, ova odluka Ustavnog suda mene je demantirala. U konačnici će oni koji čine tu pravosudnu vertikalu, reagirati na ovaj ili onaj način… Ali, ako svjetski centri moći ili netko iz tih centara to ne spriječi, BiH slijede vrlo kritični dani što se tiče njenog državno-pravnog integriteta i suvereniteta kao države”, zaključuje.

Zgrada Ustavnog suda RS, Banjaluka
Zgrada Ustavnog suda RS, Banjaluka

Na pitanje kako je moguće da Ustavni sud entiteta RS ne poštuje odluku Ustavnog suda države BiH koji je u novembru prošle godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, Slavo Kukić ocjenjuje da to, prema pravu, nije moguće.

“To je valjda prvi put u povijesti suverenih država da se dogodi takav čin, takva praksa. Ono što je mogla Narodna Skupština RS je da pokrene ustavni spor pred Ustavnim sudom BiH. Ono što je mogao učiniti Ustavni sud RS je da Narodnu skupštinu uputi na odluku Ustavnog suda BiH. Nije učinjeno niti jedno ni drugo. Tako je demonstrirano nepriznavanje države u najjedostavnijoj formi.”

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS, takođe je odlučilo da se mogu objaviti rezultati popisa u ovom entitetu, iako su ti podaci za BiH već objavljeni. Slavo Kukić kaže da nema nikakve razlike između te dvije odluke.

“One samo govore o jednom kontinuitetu logike i govore o tome kako je Ustavni Sud RS produžena ruka političkih centara moći u tom dijelu zemlje. Prema tome ništa specijalno, to je samo dio jedne logike”, zaključuje on.

 

(slobodnaevropa.org)