Na današnji dan prije tačno 20. godina, 9. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru. Most je pao u rijeku Neretvu tačno u 10,16 sati, nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Iako je Haški tribunal prvostepenom presudom s kraja maja ove godine u slučaju ”Prlić i ostali” presudio kako se Starim mostom koristila Armija BiH te da je zbog te činjenice navedeni objekt bio legitimni vojni cilj, to ne umanjuje barbarski čin koji je počinjen nad najljepšim spomenikom osmanske kulture u Evropi.

Most je, prema riječima svjedoka, odnosno prema snimcima Mostarca Nedžada Kasumovića, projektilima gađan tokom cijelog dana 8. novembra, da bi dan kasnije bio i potpuno urušen. Granatiranje i rušenje mosta, snimljeno kamerama Nedžada Kasumovića, odnosno Eldina Palate, brzo je obišlo cijeli svijet.

131109027.2_xl

Vojni i politički lideri takozvane ”Herceg-Bosne” proglašeni su krajem maja ove godine nepravomoćnom presudom krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Premijer “Herceg-Bosne” Jadranko Prlić osuđen je na godina 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, a zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su, također, na po 20, odnosno 20 godina zatvora. Zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, koji je bio odgovoran za logore “Herceg-Bosne” na ukupno 10 godina.

Stari most je izgrađen između 1557. i 1566. godine, nakon što su građani Mostara zamolili Sultana Sulejmana Kanunija ili Veličanstvenog da dobiju novi most.  Izvodač gradnje mosta je bio Mostarac Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi.

Stari most je obnovljen i svečano otvoren u julu 2004. godine.

 

Izvor: Anadolija