Piše: Srđan Puhalo

Te 1983. godine imao sam 11 godina kada se u kinima se pojavio film “Dan posle”. To je bio film katastrofe i govorio je o tome šta će se dešavati nakon nukleranog rata. Postavlja se opravdano pitanje šta će se desiti kada jednog dana Milorad Dodik ode s vlasti u Republici Srpskoj, kako će građani ovog entiteta preživjeti ovu katastrofu?

Pa krenimo redom.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i Aleksandar Džombić će reći da im je savjest mirna i čista i da su sve radili po zakonu. Kazaće da su postojali paralelni kanali komande i komunikacije za koje oni u tom trenutku nisu znali, a koji su krivi za sve što ne valja i nije po zakonu. Ona će reći da je bila i ostala prosvjetni radnik, a znamo kako su oni naivni i povodljivi. Obavezno će naglasiti da se stavljaju na raspolaganje tužilaštvu, policiji i sudstvu i da će se posvetiti prevođenju.

Bivši i sadašnji ministri u Vladi Republike Srpske će se odmah staviti na raspolaganje tužilaštvu, policiji i sudstvu, naglašavajući da su oni svoje odluke donosili zajednički i da su bili izloženi strašnim pritiscima pri donošenju određenih odluka. U međuvremenu će diskretno pootvarati firme i razvijati poslove.

Visokopozicionirani članovi SNSD će nam objašnjavati da su oni sve radili po zakonu, da je njihovo ponašanje sasvim primjereno savremenim političarima i da je to normalno u političkoj borbi i demokratiji. Oni su samo provodili odluke stranačkih organa. Često su bili protiv odluka koje su donošene, ali su uvijek bili preglasani i u manjini. Počeće se javljati Puhalu kad ga sretnu na ulici.

Igor Radojičić će napokon postati šef stranke i prestaće da bude perspektivan. Neće se ograditi od dosadašnjeg rada stranke i stranačkih organa, ali će najaviti veliko provjetravanje, njeno podmlađivanje, vraćanje socijaldemokratiji i ljevici. U suštini će otjerati na marginu ili potpuno iz stranke samo one koji mu se ne budu priklonili.

Koalicioni partneri SNSD-a Marko Pavić i Petar Đokić će se praviti ludi kao da nikada nisu bili na vlasti. Tražiće od policije, sudstva i tužilaštva da se sve afere razriješe, čineći sve da se to spriječi. Zaboga, pa oni su sve to radili da bi sačuvali Republiku Srpsku.

Momčilo Krajišnik, senatori i ostali dinosaurusi će spominjati jedinstvo, Republiku Srpsku i tražiti novu žrtvu koju bi iskoristili za stvaranje Velike Srbije i finansiranje njihovih nevladinih organzacija. Emir Kusturica će promrmljati „u pičku materinu“ i vratiće se majci Srbiji i ocu Putinu.

Novinari RTRS će svima pričati kako su oni u stvari bili najveće žrtve SNSD-a i kako su bili promorani, šikanirani i natjerani da rade to što su radili. Naglasiće da oni znaju šta je novinarstvo, potegnuće i neke nagrade kao argumente, ali eto, urednici i uprava im nije dala da rade kako treba. Plačljivim glasom će nam saopštavati kako imaju porodice i djecu i da moraju od nečega da žive. Prisjetiće se kako su 2003., 2004., 2005., godine zvali u emisije sve one koje nisu zvali posle 2006. godine. Srpska pravoslavna crkva će da nam objasni da su za nju svi ljudi isti i da ona ne pravi razliku među njima. Za njih je svaki čovjek rab božiji. Ona je uvijek bila i ostala uz narod, kao čuvar njegovog identiteta i moralna vertikala.

Sudije i tužioci će nam objašnjavati da su trpili tolike pritiske u svom radu da im se smučilo to što primaju tolike plate za nerad. Sudije će optuživati tužioce, tužioci policiju, a policija će mudro ćutati i govoriti kako smo dobro prošli jer nas je samo prisluškivala, a nije hapsila i tukla.

Profesori sa univerziteta ni tada neće ništa reći. Nastaviće da kukaju kako nemaju novca za osnovne stvari.

A narod? Narod će jedva dočekati da starog vođu i staru vlast provalja kroz blato, jer su to oni odavno zaslužili. Oni su uvijek bili protiv Dodika i SNSD-a, ali ništa nisu mogli uraditi. Sve je to geopolitika. Novu vlast će dizati u nebesa i nastaviti po starom da savija kičmu, uvlači se u dupe ne bi li kako profitirali.

 

(fronatl.ba)