Djeca iz Konević-Polja kreću na nastavu u Novu Kasabu

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja u ponedjeljak, kada počinje nova školska godina, krenut će na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, potvrdio je Feni predstavnik roditelja bošnjačkih đaka Muhizin Omerović.

Ponovio je da nije postignut nikakav dogovor sa školom, da škola nije ispoštovala odluku Osnovnog suda u Srebrenici te roditelji nemaju drugog izbora nego da djecu šalju u Novu Kasabu.

“To nije škola nego edukativni centar gdje će djeca ići na instruktivnu nastavu”, pojašnjava Omerović.

Ističe da su izvršene sve pripreme i da od ponedjeljka djeca ponovo idu u Novu Kasabu.

On je ranije naglasio da roditelji ne odustaju od borbe za prava njihove djece na nacionalnu grupu predmeta, kao i to da neće dozvoliti na njihova djeca izgube školsku godinu.

U prostorijama Rijaseta Islamske zajednice BiH nedavno je održan sastanak s reisu-l-ulemom Islamske zajednice, federalnim ministrom obrazovanja, predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, roditelja djece iz Konjević-Polja, na kojem su dogovorene aktivnosti vezane za nastavak realizacije instruktivne nastave za djecu iz Konjević-Polja.

Na sastanku je dogovoreno da će koordinatorka projekta biti Nihada Čolić, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i predsjednica UO Udruženja učitelja Kantona Sarajevo.

Ona će, kao volonterka, koordinirati sve aktivnosti vezane za ovaj projekt.

 

(Radiosarajevo.ba)