Djeca – žrtve politike

20

Prazne knjižice i negiranje jezika: Novo crtanje velike Srbije

Piše: Sejad Lučkin

Sadašnjim vlastima u RS-u smeta sve što podsjeća na Bosnu i Hercegovinu.

Prije petnaestak godina, kada je prvi put postavljan temeljac za obnovu banjalučke džamije-ljepotice i kada je pred naletom ekstremista poginuo 61-godišnji Cazinjanin Murat Badić, “Nezavisne novine“ od 8. maja 2001. godine osvanule su s naslovom “Ferhadija ponovo srušena“.

Bio je to jedan od naslova koji se pamte i u samo tri riječi podsjetio je zaista upečatljivo na zločinačko miniranje Ferhadije 18 godina ranije.

Treba li, tragom tog naslova, danas, kada su vlasti Republike Srpske odlučile da se osnovcima čiji roditelji ne pristaju da umjesto bosanskog jezika “uče bošnjački“ ne podijele knjižice, staviti naslov „Bošnjake ponovo protjeruju iz Srebrenice“.

Paralela, na prvi pogled, možda i nije dobra, ali i slučaju Ferhadije i slučaju negiranja prava na bosanski jezik meta udara jesu simboli duhovnosti jednog naroda, konkretno bošnjačkog.  I dok se u slučaju Fehadije vlasti RS-a mogu  prividno braniti da to nije njihovo (ne)djelo, pritisak na srebreničke, a i ostale Bošnjake iz Podrinja, plod je sistemskog i sistematičnog djelovanja.

Vlasti RS-a otežavanjem uslova za život ne samo da vrše tihi pritisak na Bošnjake koji su se vratili u taj enititet, nego uporedo šalju i poruku njihovim sunarodnicima da ne razmišljaju o povratku na prijeratne adrese. Ujedno, planirano se provodi brisanje svega što podsjeća na državu BiH iz života tog entiteta, a stoga je sporno nazivanje jezika bosanskim. Znatno ranije preimenovani su svi gradovi koji u prefiksu imaju bosanski, na udaru je danas jezik, sutra će smetati i ona polovina iz naziva države što se piše kao Bosna.

Krvavom agresijom na Bosnu i Hercegovinu nije se uspjelo zatrijeti sve što podsjeća i na državu BiH i na bošnjački narod. Ratni ciljevi, čemu svjedočimo, strategija su djelovanja vlasti u RS-a u miru i od njih se nije odustalo. Milorad Dodik tek je puki egzekutor planova skrojenih u glavama ideologa velikosrpstva i to što on radi samo je mirnodopsko iscrtavanje granica koje nisu osvojene ratom. Nažalost, te granice iscrtavaju se i praznim rubrikama ili neispisanim knjižicama srebreničkih osnovaca.

(Bportal.ba)