Dodik bi olovkom što nije topom

48

Destruktivna i konfliktna politika Milorada Dodika je ključni problem Federacije koji se zatim prenosi na BiH, pa i na region, izjavio je Bakir Izetbegović.

Prognoze

“Ta politika je zaustavila reformski i evropski put BiH, otjerala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, a sad prijeti i da ga dovede do sukoba. Dok god Srbija ne podržava takvu politiku, problem će ostati samo unutar BiH i neće biti problema među državama”, rekao je član Predsjedništva BiH u intervjuu za NIN, prenosi B92.

Na pitanje kakve su njegove prognoze za BiH ukoliko Dodik ne odustane od referenduma (o sudu i tužilaštvu BiH) Izetbegović je kazao da “pravo pitanje glasi kakve su prognoze za RS”.

“Jer, nije BiH strana koja pravi problem, već je to predsjednik RS-a, a u poslednjim decenijama se dokazalo da se problem vrati u krilo onoga ko ga otpočne”, dodao je Izetbegović.

Izetbegović koji je i lider Stranke demokratske akcije (SDA) rekao je da “postoji bojazan da će Dodik pokušati olovkom da dovrši ono što se nije moglo dovršiti puškom i topovima”.

Zabluda koja vodi u katastrofu

“Ideja da Srbi u BiH mogu jednostranim referendumom odlučiti o stvarima koje su od zajedničkog interesa svih naroda i svih građana, ignorišući pritom Ustav, zakone, Dejtonski sporazum, prava i interese drugih, da mogu olovkom izvaditi Srebrenicu, Tomašicu, Keraterm i hiljadu drugih mesta stradanja Bošnjaka i Hrvata sa teritorija BiH, preopasna je zabluda i može nas odvesti u katastrofalan razvoj događaja”, naveo je Izetbegović.

Upitan zašto je spora istraga o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima 11. jula, Izetbegović je odgovorio da “ne treba sumnjati da će biti učinjeno sve da se napadači pronađu”.

“Istragom se bavi struktura na čijem čelu je ministar sigurnosti Srbin, bitan dio te strukture je SIPA čiji direktor je takođe Srbin i naravno kompletnu istražno-sigurnosnu strukturu iz Republike Srpske čine Srbi”, rekao je Izetbegović.

(oslobodjenje.ba)