Dodik čuva imovinu

49

Neka šumski MUP iskrvari za moju vilu

SIPA, Sud i Tužilaštvo BIH vode istrage oko Bobar banke, Boske i posebno Pavlović banke i kupovine Dodikove vile u Beogradu, u što je sve umešana šumska vrhuška. To su, naravno, bili više nego dovoljni razlozi da Vlada RS donese odluku o prekidu saradnje sa državnim institucijama, pozivajući MUP RS da se suprotstavi svima koji rovare protiv Glavnog Baje

Nakon što je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila pet osoba u Novom Gradu (nekadašnji Bosanski Novi) koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Bošnjacima, i tom prilikom pretresla policijsku stanicu i zgradu opštine, Vlada Republike Srpske donela je odluku da prekine saradnju sa Sipom, Tužilaštvom i Sudom BiH, jer su navodno ponizili šumske institucije.

Šumska vlada je na specijalnoj sednici pozvala RS policiju da se suprotstavi delovanju Sipe na prostoru Srpske, želeći da izazove sukobe ove dve strukture. Potpredsednik Srpske Ramiz Salkić istakao je da zaključci šumske Vlade i Narodne Skupštine imaju elemente udara na ustavni poredak BiH i izazivanja haosa, kao i podsticanja oružanih sukoba između policijskih agencija. Naglasio je i to da se u MUP RS već neko vreme vrši naoružavanje, nabavku pušaka i prijem novih uposlenika, a ta ozbiljna radikalizacijaizaziva osećaj ugroženosti kod povratnika Bošnjaka.

Međutim, ovog puta ne radi se samo o tome da Šumska, kao genocidna tvorevina, u svom uobičajenom maniru štiti ratne zločince. Kako prenose mediji u BiH, ovakva promptna odluka šumske Vlade o suspendovanju saradnje sa državnim institucijama došla je u vreme dok Tužilaštvo i Sipa intenzivno rade na slučajevima Bobar banke, Boske i Balkan Investment Banke, u koje je umešan sam vrh vlasti u RS. Kako piše Žurnal, prema proverenim informacijama, u narednih dvadesetak dana treba da se uhapse neki od visokih funkcionera RS koji su umešani u ove afere.

Ova vila je srce Šumske: Dodik u Beogradu spreman da brani bastion srpstva

Šumski zvaničnici, kad god treba braniti svoj interes, u javnosti pokušavaju da izazovu utisak da se radi o napadu na institucije Srpske. Međutim, radi se o tome da ovo nije prvi put da SIPA deluje na prostoru Šumske: samo za vreme Dodikove vladavine u zajedničkim institucijama urađeno je to deset puta, kako je saopštio Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

Problem je, ovog puta, što se poslednja istraga itekako tiče šumskog Glavnog Baje, predsednika Milorada Dodika, jer se preispituje način na koji je došao u posed svoje beogradske vile, o čemu je svedočio Aleksandar Pavlović u Tužilaštvu BiH.  To je svedočenje zapravo i najveći udar na samu Šumsku i zato je Dodik izjavio da je bio prisiljen da prekine saradnju.

Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da niko neće ispitivati naše mogućnosti. Ne želimo sukobe, već da zaštitimo svoja prava – rekao je preplašeni Dodik, misleći valjda na svoje pravo na vilu, dodajući da je SIPA izvršila pretres u policijskoj stanici u Bosanskom Novom/Novom Gradu „u veoma neizvjesnim i delikatnim okolnostima, koje su mogle da izazovu čak i oružani sukob“.

Već odavno je poznato da je Dodik spreman da izazove sukobe širih razmera, ako bude trebalo da spasava svoje bogatstvo i svoje saučesnike. Ostaje tako pitanje da li će SIPA, Sud i Tužilaštvu BIH odoleti Dodikovoj političkoj ofanzivi i ubrzati istrage oko Bobar banke, Boske i posebno Pavlović banke i kupovine vile u Beogradu.

Ono što se čini sve izvesnijim, to je da Glavni Baja neće moći još dugo da traje.

 

(e-novine.com)