Dodik i njegov referendum

78

Pažljivo s onim što želite

Piše: Bruce Hitchner

Nedavni poziv Milorada Dodika, lidera bosanskih Srba, na referendum o ovlastima državnih tužitelja strani diplomati i visoki predstavnik su kritizirali kao antidejtonski i nezakonit.

Slažem se sa njima, ali zamislimo da referendum krene i da se nikakve sankcije ne preduzmu protiv onih koji podržavaju referendum. Ustvari, učešćem na referendumu građani BiH u Republici Srpskoj će glasati o ključnim aspektima Dejtona; tj ovlastima visokog predstavnika, državnog tužiteljstva i na dubljem nivou procesu po kome se dejtonski ustav tumači i implementira.

Da li je iko, uključujući i Dodika, razmišljao o posljedicama?

Ako se ustraje na referendumu, to otvara vrata drugim potencijalnim referendumima sa mnogo većim posljedicama po Bosnu i Hercegovinu. Zašto, moglo bi se postaviti pitanje, održati referendum samo o nadležnostima državnog tužiteljstva ili ovlastima visokog predstavnika?

Zašto ne raspisati širom zemlje referendum o pitanju izmjene postojećeg Dejtonskog ustavnog uređenja?

Referendum je neprikladan, grub i potencijalno destabilizirajući instrument koji utiče na ustavne promjene u parlamentarnim demokracijama. U pozivu na referendum, političari koji su napredovali na Dejtonu trebalo bi da budu pažljivi s tim šta žele.

 

(depo.ba)