Dodik i zabrinuti ambasadori

84

Piše: Gordana Katana

Sjednica Ustavnog suda Republike Srpske na kojoj će se odlučivati o zahtjevu za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na odluku Narodne skupštine o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS-u bit će održana 8. septembra. U ovom bh. entitetu malo ko vjeruje da će najviša pravosudna instanca RS-a, čiji je predsjednik i dalje član SNSD-a, usvojiti zahtjev delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a. Odnosno, odlučiti da Narodna skupština RS-a ne može odlučivati o nadležnostima države, pa time i da se referendum o državnim pravosudnim institucijama ne može održati. Iako politički predstavnici bošnjačkog naroda najavljuju nastavak pravne bitke za osporavanje referenduma pred Ustavnim sudom BiH, iz istupa predsjednika RS-a Milorada Dodika opcije da se referendum održi koncem oktobra, što je realan rok za njegovu pripremu, ili ne održi, jednako su realne.

Borislav Bojić, visoki funkcioner SDS-a i zastupnik te stranke u Parlamentu BiH, u intervjuu za Oslobođenje kazao je da je “referendum u Republici Srpskoj još jedna od neozbiljnih igara i predstava u režiji Milorada Dodika”. Bojić smatra da ni ovoga puta motivi za održavanje referenduma ne leže u nezadovoljstvu radom Suda i Tužilaštva BiH kada je u pitanju procesuiranje lica koja su nad Srbima počinila ratne zločine, već, kao što je to bilo i 2011. godine, pokušaj da se preduprijede istrage o velikim finansijskim aferama u RS-u, poput Bobar banke i Banke Srpske, za koje se sumnja da je u njih umiješan sam vrh vlasti RS-a. “Nakon onog što je uradio 2011, kada je pokrenuo to pitanje da bi spasio sebe zbog sumnji u teške finansijske pronevjere tokom izgradnje zgrade Vlade RS-a, a ne zbog pravde za lica optužena za ratne zločine, u Banju Luku je stigla Catherine Ashton, predstavnica EU. Tada je pao dogovor da se umjesto referenduma pokrene strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, koji ni do danas nije donio nikakav opipljiv rezultat”, kazao je Bojić. Stoga ističe da je Dodik, ponesen tim iskustvom, očekivao da će mu sada, kad je zaprijetio novim referendumom, doći na noge Angela Merkel, Barack Obama i druge svjetske diplomate da ga mole. A kada je izgubio strpljenje i shvatio da se neće ponoviti 2011, dodaje Bojić, Dodik je počeo da piše pisma i da priziva strane diplomate da mu dođu u Banju Luku i da ga mole da odustane od referenduma.

Istina, ovog puta u Banju Luku nisu doputovali visokopozicionirani međunarodni dužnosnici. Dodika ovoga puta niko ne moli da odustane od referenduma i barem za sada i barem zvanično nikakvi ustupci koji bi se RS-u u oblasti državnog pravosuđa napravili kroz strukturalni dijalog nisu ponuđeni. Odluka Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum o državnim pravosudnim institucijama je, ako bi se provela, udar na jedan od temeljnih stubova države i podrivanje njenog ustavnog poretka. No iako su, izuzev ambasadora Ruske Federacije, svi ostali članovi Vijeća za provedbu mira osudili odluku o referendumu, iako je visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini upozorila da bi “referendum u RS-u bio ekstremno opasan”, iako je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko upozorio da bi njegovo održavanje bilo suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, sve je ostalo na upozorenjima i ozbiljnoj zabrinutosti odlukom NSRS-a. Visoki predstavnik za sada nije ništa poduzeo. Iz OHR-a pojašnjavaju da “još ima prostora da se referendum ospori putem pravnih mehanizama”. Da će RS, odnosno Milorad Dodik odustati od referenduma, uvjeren je i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson. Na svom blogu napisao je, koliko juče, da njegova zemlja podržava pravo RS-a da postoji, ali da se iskreno nada da će “RS odustati od nepotrebnog i neustavnog referenduma”. I dok iz međunarodnih krugova stižu uglavnom umjerena upozorenja, Dodik iz dana u dan postaje sve osioniji. Jednako kao što je na molbe srpskog premijera Aleksandra Vučića da još jednom razmisli o održavanju referenduma odgovorio da “Vučić ne razumije do kraja” situaciju, tako je i Fergusonu poručio da “nije pozvan da ocjenjuje šta je potrebno ili ustavno”. Ovo nije prvi put da se predsjednik RS-a izruguje u lice međunarodnoj zajednici. Svojevremeno, u funkciji predsjednika Vlade RS-a, tokom jednog obraćanja u Narodnoj skupštini nabrojao je koliko su puta njeni predstavnici izrazili zabrinutost ili druge vidove upozorenja zbog političkog djelovanja vlasti kojoj je na čelu bio njegov SNSD. Sve s porukom da mogu tako biti “iznenađeni i uvređeni” do sudnjeg dana, a da će on tjerati po svome.

Bonske ovlasti visokog predstavnika i dalje su na snazi. Postoje i mehanizmi kojima se mogu sankcionisati oni koji krše odredbe Daytona i atakuju na ustavni poredak BiH. Ali Valentin Inzko nije Paddy Ashdown. I malo je vjerovatno da će učiniti ono što je Ashdown učinio kada je doslovno desetkovao vrh SDS-a, uključujući i samog njenog predsjednika Draga Kalinića, procijenivši da njihovo političko djelovanje podriva temelje BiH. Strah da bi takvi radikalni potezi mogli izazvati građanske nemire u RS-u neutemeljeni su. Jer i veći “heroji”, poput Ratka Mladića ili Radovana Karadžića otišli su u ropotarnicu povijesti, pa srpski narod nije izašao na ulicu. SNSD i sam Dodik dobrano su izgubili plebiscitarnu naklonost Srba u RS-u, a što je pokazala i tijesna pobjeda na prošlogodišnjim izborima. Stoga je malo vjerovatno da bi u cilju zaštite lika i djela Dodika ili bilo koga iz vrhuške SNSD-a, DNS-a ili Socijalističke partije ojađeni građani bili spremni izaći na ulicu i izazvati bilo kakve nemire. No čini se da je održavanje ovakvog stanja u kome se samo mjerkaju snage i vode jalova verbalna prepucavanja jednako u interesu i Dodiku i predstavnicima međunarodne zajednice. Do kada, ne zna se.

 

(oslobodjenje.ba)