DODIK: “Izetbegović nije dobrodošao u RS!”; IZETBEGOVIĆ: “Ne treba mi Dodikova dozvola za kretanje po BiH!”

152

Dodik kaže da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović može doći u RS u ime BiH, jedino ako o tome postoji zajednička odluka sva tri člana Predsjedništva BiH. Izetbegović odgovara kako ne namjerava i neće tražiti bilo kakve dozvole za posjetu bilo kojemu dijelu države BiH.

Dodik je rekao da za Izetbegovićev nedavni dolazak u Istočno Sarajevo i jučerašnji dolazak u Doboj nije postojala takva odluka, te da Izetbegović pokušava da napravi nove procedure i prakse, na što će adekvatno biti odgovoreno.

“Izetbegović je izabran u Federaciji BiH od muslimana. On nije nikakav predstavnik ni Republike Srpske ni srpskog naroda. Jedino ako ima zajednička odluka tri člana Predsjedništva BiH on može da dođe u Republiku Srpsku. Međutim, očigledno da se i to krši i dovoljno iritira da razmišljamo na koji način ćemo se ponašati u budućnosti”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to što lokalne vlasti u Istočnom Sarajevu i gradonačelnik Doboja daju gostoprimstvo Izetbegoviću ne znači da su u pravu, jer su Izetbegovića izabrali Bošnjaci i on nije predstavnik u Republici Srpskoj, gdje nije ni izabran i ne predstavlja Srbe i Srpsku.

Kabinet predsjedavjućeg Predsjedništva BiH s druge strane najoštrije osuđuje, kako su naveli, “rasističke izjave i prijetnje Milorada Dodika upućene Bakiru Izetbegoviću” nakon njegove posjete Doboju i polaganja kamena temeljca za izgradnju tvornice za preradu voća i povrća, azerbejdžansku investiciju vrijednu 40 miliona eura koja će značiti posao i egzistenciju za hiljade ljudi u ovom dijelu BiH.

Predsjedniku entiteta RS poručujemo da predsjedavjući Izetbegović ne namjerava i neće tražiti bilo kakve dozvole za posjetu bilo kojemu dijelu države Bosne i Hercegovine, navode iz Kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH.

Putovat će diljem BiH slobodno i s entuzijazmom, pogotovo kad donosi vrijedne investicije iz svijeta, kao što je to bio slučaj jučer u Doboju. Jasno zašto je Dodik ignorisao jučerašnju svečanost u Doboju koja donosi dobrobit svim stanovnicima ovoga grada. On očito brine samo za one općine u kojima vlada njegova partija, dodaje se u saopštenju.

“Poruke koje daju iz Sarajeva su ‘Mi hoćemo cijelu Bosnu!’, a mi kažemo ‘Mi nećemo Bosnu!’ i u čemu je razlika? Da li je nešto nelegitimno sa naše strane? Ne želimo Bosnu koja krši i urušava naša prava! Izetbegović kao funkcioner SDA i kao građanin može da dođe u Republiku Srpsku, jer je ona slobodna i neće mu ništa faliti, ali da predstavlja BiH nije dobrodošao u Republiku Srpsku ako za to nema odluke Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, ta procedura se mora poštovati.

“Milorad Dodik i ovom svojom nervoznom reakcijom pokazuje da je on isključivo inicijator konflikta i svađe i da svojim potezima najviše šteti nanosi upravo onima čije interese navodno štiti i zastupa”, stoji na kraju saopštenja iz Kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH.

 

(buka.ba)