Dodik je prošlost

85

Milorad Dodik je politička prošlost, vrijeme je za reforme

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” poziva izabrane predstavnike koalicije “Domovina”, te sve političke subjekte, udruženja i organizacije koje okupljaju povratnike, izbjegla i raseljena lica, da zajedničkim snagama daju svoj doprinos u konačnom uklanjanju sa vlasti Milorada Dodika i krnjeg SNSD-a.

Jasno je da bez rada koalicije “Prvi mart” te izbora pet predstavnika “Domovine” u NSRS, ne bi bilo kapaciteta za ovakve promjene, te s tim u vezi moramo preuzeti odgovornost u danima koji su pred nama.

Ulazak u vlast predstavnika bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice mora biti uslovljen sa četiri ključna prioriteta: garancija sigurnosti i zaštite povratnika od politički motiviranih progona od strane institucija, osiguranje ravnopravnosti i reforma obrazovnog sistema, pokretanje konkretnih koraka ka zaštiti, priznavanju i obilježavanju mjesta stradanja u entitetu RS, te dalji proces decentralizacije i osiguranje adekvatnog mehanizma djelovanja povratničkih zajednica kroz formiranje općina, vraćanje važnosti položaju mjesnih zajednica i osiguranje minimuma zastupljenosti konstitutivnih naroda na razini jedinica lokalne samouprave.

Ovo je politički minimum, te s tim u vezi, moramo insistirati na izboru adekvatnog i ekspertskog kadra u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, koji će konkretnim mjerama riješiti pitanje diskriminacije djece povratnika u Vrbanjcima i Konjević Polju, a zatim planom potpune reforme plana i programa u osnovnom i srednjem obrazovanju, osigurati da se konačno etnički i religijski ekskluzivitet jednog naroda izbaci iz školskih klupa u ovom bh. entitetu.

Prema svim relevantnim informacijama, opozicija u NSRS ima postignutu većinu, te je sada potrebno konkretnim koracima osigurati da u ovom procesu pregovora oko raspodjele fotelja, budu zadovoljeni osnovni programski ciljevi na kojima su izabrani predstavnici dobili povjerenje povratničke zajednice.

 

(prvimart.ba)