Dodik ruši državu, Tužilaštvo BiH i dalje šuti

7

U posljednjih desetak godina Milorad Dodik kontinuirano daje izjave  medijima usmjerene protiv Bosne i Hercegovine: „Bosna i Hercegovina je nemoguća država“, „Bosna i Hercegovina nije država“, „Republika Srpska je država, a BiH je izmišljena i nefunkcionalna“, „BiH ne postoji“ i sl..  Posljednje u nizu sličnih dešavanja je odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojom je proglašena vojna neutralnost RS-a čime se faktički poručuje da RS ne želi u euroatlanske integracije. Dodik NS RS-a koristi kao svoju igračku, sa njom upravlja i donosi odluke kakve on želi, a NSRS mu je poput pozorišta samo  predstava za javnost i u suštini je instrument u njegovim rukama.

Skandalozna je i Dodikova izjava u medijima da je jedva odolio tome da izda nalog za uhićenje šefice ureda OHR-a u Banjaluci samo zbog toga što je šefica  tog ureda citirala Ustav BiH, rekavši da je vanjska politika u isključivoj nadležnosti BiH, te da entiteti nemaju nikakve ingerencije za donošenje odluka po ovom pitanju. Dodik je ovom izjavom potvrdio da on upravlja i tužilaštvom i policijom i sudom u RS-u, te da ove institucije isključivo rade po njegovom nalogu. U bilo kojoj državi nakon ovakve izjave glavni državni tužilac bi odmah izdao nalog za njegovo hapšenje i otvaranje postupka. Otužno je da ne reaguje OHR niti Lars Gunar Wigemark koji su zaduženi za nadgledanje sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Žalosno je također,  da proteklih deset godina Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine ne pokreću  pravne postupke prije svega za predmete koji su već bili na tužilaštvu, a koji su stavljeni u ladicu i koji se tiču oblasti organizovanog kriminala, a naročito povodom izjava kojima Dodik kontinuirano ruši i podriva ustavni suverenitet ove zemlje, izaziva narodnu, rasnu i vjersku mržnju kao i razdor i netrpeljivost čime je počinio više krivičnih djela i svakodnevno ih čini.

Tužilaštvo BiH bi odmah moralo reagovati, jer se ovim činom preuzimanja nadležnosti od države BiH (jer su  vanjska politika i odmbrana u isključivoj nadležnosti BiH) i donošenjem odluke o vojnoj neutralnosti u NSRS-u, podriva Ustav BiH i ruši država. Protiv predsjednika RS, predsjednika NSRS i tijela koja su predložila ovakvu rezoluciju glavni tužilac bi morao pokrenuti krivične postupke za ovakvo protuustavno djelovanje. Obzirom da Dodiku sve ovo prolazi, on svaki naredni put ide dalje i postaje sve radikalniji. Svakodnevno u javnosti smišljeno plasira izjave  protiv ustavnog poretka BiH, da bi pažnju javnosti skrenuo u tom pravcu, te kako bi zajedno sa Draganom Čovićem u privatne džepove, od države koju stalno negira, uzimao ogromne količine novca.

Žalosno je također da predsjedavajući Vijeća ministara na ovakve izjave šuti, umjesto da digne cijelu državu na noge. Šuti također i federalni premijer, dok istovremeno Željka Cvijanović kao entitetski premijer RS-a sa Dodikom redovno učestvuje u ovakvim izjavama i rušenju države BiH.  Šuti i predsjedavajući predsjedništva BiH Dragan Čović, veliki prijatelj i suvlasnik u velikim kompanjama sa Miloradom Dodikom, kao i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, koja bi trebala implementirati put za NATO i MAP. Svi oni verbalno u svojim izjavama su za euroatlanske integracije, međutim u stvarnosti su protiv istih, jer bi se tada u BiH uveo red i njihovi kriminalni poslovi bi bili razotkriveni, a oni izvedeni pred istražne organe.

Dodik isto tako kontinuirano manipuliše i zloupotrebljava odluke Suda BiH, pokušavajući da ospori njegov rad time što tvrdi da je to sud koji sudi samo Srbima, a kao posljednji primjer toga zloupotrijebio je oslobađajuću presudu protiv Nasera Orića. Pri tome niko, pa ni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ne postavlja Dodiku pitanje; Odakle toliki broj  pripadnika Vojske RS-a uopće pred Sudom BiH? Nisu to Srbi koji su pred sud dovedeni sa ulice, već pripadnici vojske za koje postoji osnovana sumnja da su činili zločine i u skladu sa time i bivaju presuđeni. Dodik vrlo zgodno zaboravlja činjenicu da je Komisija UN na čelu sa Tadeušom Mazovjeckim utvrdila da su 83 posto zločina u BiH počinili Srbi, 14 posto Hrvati i 3 posto Bošnjaci. U toj činjenici se može naći razlog zbog čega se mnogi pripadnici Vojske RS-sa izvode pred sud, a ne zbog toga samo što su Srbi. Dodik prešućuje i podatak koliko je oslobađajućih  presuda na Sudu BiH donešeno protiv Srba i koliki su njihovi novčani zahtjevi od Suda za neosnovani boravak u zatvoru koji uredno bivaju isplaćeni u stotinama hiljada KM? A ni Zvizdić mu ne postavlja ovakvo pitanje! Međutim, bosanskohercegovački političari nažalost nemaju dovoljno, znanja, kapaciteta, a na kraju ni hrabrosti da adekvatno odgovore na njegovo protuustavno djelovanje.

Poznato je da Dodik i Čović kontrolišu VSTV, Tužilaštvo i Sud BiH, a istovremeno zamjenom teza namjerno zbunjuju javnost. Inače ih savjetuje njihov prijatelj Miroslav Lajčak koji za njihove interese lobirau institucijama EU i UN-a.

O Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, njihovom protuustavnom djelovanju i sprečavanju ulaska BiH u euroatlanske integracije pisaćemo u pet nastavaka od ponedjeljka 23. do petka 27. oktobra.

 

(bnn.ba)