Dodik želi nezavisnost

105

Pročitajte šta piše u Deklaraciji SNSD-a

Republika Srpska je samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH, stoji u Deklaraciji “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”, koja je usvojena danas na 5. saboru SNSD-a u Istočnom Sarajevu.

U Deklaraciji se predlaže da Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ strane potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, treba da donese odluke o samostalnosti Srpske kao načinu ostvarivanja njenog ustavnopravnog položaja u Dejtonskoj BiH.

“Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske”

Na osnovu rezultata referenduma organi vlasti Republike Srpske, shodno ulozi strane utvrđene Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, predložiće Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje.

U Deklaraciji SNSD predlaže se da se na prostoru BiH od tada samostalnih država formira unija država BiH sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i robe.

Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, Republika Srpska treba bez odgađanja da zatraži pristupanje EU, uz prihvatanje njenih pravnih tekovina.

“U slučaju protivpravnih aktivnosti visokog predstavnika u BiH instrumentalizovanog pravosuđa, Republika Srpska treba da donese odluke o striktnoj primjeni Ustava BiH i Ustava Republike Srpske i odredi vremenske rokove za njihovo provođenje”, navodi se.

Dodaje se da će Republika Srpska zakonom regulisati koje će akte koje usvoje organi BiH primjenjivati na prostoru Srpske.

Predlaže se da bude razmotrena analiza funkcionisanja, organizovanja i finansiranja BiH u dijelu nadležnosti koje nisu date Ustavom BiH.

FBiH će biti ponuđeno da entiteti preuzimaju nepravno prenesene ustavne nadležnosti entiteta u ekonomskoj oblasti, vodeći računa o vremenskoj realnosti i putu BiH do punopravnog članstva u EU.

Ističe se da se nema pravo čekati dalje kršenje Dejtonskog sporazuma i urušavanje prava Republike Srpske, što izvjesno vodi njenom nestanku, a sve u ime, navodnih, evroatlantskih integracija.

“Održavanje neizvjesne budućnosti BiH ne može biti put Republike Srpske i da novim ustavom Srpska treba potvrditi i odbraniti svoju ustavnopravnu poziciju određenu Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima.”

Pozivaju se politička i stručna javnost, nevladine organizacije, sindikati, strukovna udruženja, akademska zajednica, predstavnici međunarodne zajednice i svi drugi na ostvarivanje političke, ekonomske i socijalne odgovornosti na harmonizaciju i koordinaciju i prestanak protivpravnog protektorata oličenog u OHR-u, čime se BiH nepotrebno i štetno drži zarobljenom i onesposobljenom za unutrašnji dogovor.

“Republika Srpska je unijela u mirovne pregovore svoju teritoriju i vlast i to mora biti uvaženo i u uređivanju međusobnih odnosa za moguću budućnost. Neustavno prekrajanje i dopisivanje Ustava BiH nametnutim odlukama visokih predstavnika izazivali su krize u njenom funkcionisanju i budućnost BiH činile neizvjesnom”.

U dokumentu se piše  da bi tri teritorijalne jedinice u BiH i Brčko distrikt potvrdili mirovno određenje tri konstitutivna naroda, a nova administrativno-teritorijalna organizacija FBiH može konačno i jasno opredijeliti put stabilne i održive BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.

“Republika Srpska ni politički, ni teritorijalno ne prihvata zadiranje u njena prava”, navedeno je u Deklaraciji SNSD-a.

 

(buka.ba)