Dodikovi dvostruki aršini

3

Dodikovi dvostruki aršini : “Bošnjaci u Srebrenici nemaju pravo na referendum, u toj opštini žive i Srbi”!

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica teritorijalno lokalna zajednica u okviru RS-a i u tom pogledu nikakav referendum, ni bilo šta drugo neće to promijeniti, prenosi Srna.

“Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta, a ne nikakve unilateralne odluke bilo koga”, rekao je Dodik, reagirajući na izjavu poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da će Bošnjaci tražiti referendum o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

Dodik je u izjavi za RTV Republike Srpske napomenuo da su u Skupštini opštine Srebrenica i Srbi.

“S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako da je to samo junačenje bez pokrića, i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, veoma je jasno da je ustavnim poretkom predviđena i raspodjela teritorije i da referendum Republike Srpske o Danu Republike nije pitanje teritorije niti bilo šta drugo vezano isključivo za pitanja koja su regulirana Ustavom.

Ranije tokom dana, opštinske vlasti Srebrenice najavile su sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog grada iz bh. entiteta Republika Srpska.

Inicijativa dolazi nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o referendumu o Danu RS-a, a entitetski Ustavni sud odlučio je da time nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je za Al Jazeeru kako će se naredne sedmice održati sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu.

O toj inicijativi raspravljat će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.Inicijativu je predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sadik Ahmetović.

 

(Kliker.info)