U Srbiji još živi i podršku uživa zločinačka genocidna politika

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača za Vijesti.ba prokomentarisao je uvredljive poruke negiranja i veličanja genocida u Srebrenici, koje u posljednje vrijeme sve češće čujemo iz susjedne Srbije.

Tokača kaže kako je iznenađen iščuđavanjem domaće javnosti takvom pojavom, jer su stvari mnogo jednostavnije za shvatiti nego što se to čini.

– Naime, mi uporno i s nevjerovatnom naivnošću očekujemo da država koja je planirala, organizovala i direktno učestvovala u činjenju genocidnih radnji, i to ne samo u Srebrenici, nego i na čitavom prostoru BiH, prihvati svoju odgovornost, prizna genocid iiskaže bilo koju vrstu žaljenja ili iskrenog izvinjenja – govori Tokača.

Sve ono što i danas rade, nastavlja naš sagovornik, “po mnogo čemu slično je onome što su radili tokom agresije na BiH, jer sam čin genocida je čin obeščovječenja Bošnjaka, dakle najteži oblik dehumanizacije jedne etničke/nacionalne grupe”.

– Negiranjem i veličanjem genocida oni i dan-danas pokazuju da nas nepriznaju i ne prihvataju kao ravnopravne subjekte i da bi, kada bi im se ukazala prilika, iste stvari bile opet ponovljene – ističe Tokača.

S druge strane, dodaje, oni to rade jer im za nipodaštavanje žrtava dajupovoda neki političari iz reda bošnjačkog naroda stalnim ponavljanjem poziva na pomirenje.

– Apsurdno je i u historijskim analimanezabilježeno da se žrtva najtežeg zločina ponaša snishodljivo spram svog egzekutora što – svjesno ili nesvjesno – čine neki bošnjački političari, čime i oni saučestvuju u poniženju vlastitih žrtava – smatra Tokača.

Bosna i Hercegovina se, dodaje naš sagovornik, konačno i definitivno treba okrenuti sebi i ne očekivati od Srbije i njenog političkog i vjerskog rukovodstva ili akademske elite bilo koju vrstu katarze ili sposobnosti i želje da prihvate odgovornost i priznaju zločin genocida.

– Svakom razumnom je jasno da seoni nisu odrekli, niti će odreći svojih ratnih ciljeva, samo što mijenjaju taktiku i to žele postići političkim sredstvima – upozorava Tokača.

Navodi kako je potrebno učiniti sve da se vrati dostojanstvo žrtvama, a to je moguće samo tako da one razumiju ko im je neprijatelj i kako biti spreman – vojno i intelektualno – da nam se genocid ne ponovi, “jer nakon iskustva devedesetih, nemamo pravo reći nikada više”.

– Nama bi trebalo biti jasno da presude sudova, bili oni međunarodni ili domaći, brzo budu zaboravljene, a u stvarnom životu ništa ne znače, jer ne mijenjaju stanje proizvedeno genocidom, nego samo konstatuju da se on desio i za to osude nekoliko dostupnih zločinaca – poručuje Tokača.

Na drugoj strani, ističe, ostaje da živi zločinačka genocidna politika.

– Takva politika u Srbiji, ali i kod nekih naših sugrađana u BiH, još uvijek, nažalost, uživa podršku i nalazi plodno tlo za izljeve mržnje i negiranje genocida – zaključuje Tokača u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)