Dosta prijetnji !

125

‘Pokaži malo muškosti i prihvati demokratsku borbu’

U povodu učestalih prijetnji Milorada Dodika otcjepljenjem entiteta Republika Srpska i izostanka reakcije međunarodnih organizacija, reagirao je potpredsjednik Narodne skupštine RS mr. Ramiz Salkić:

-Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo radikalnog, pa čak i agresivnog antiustavnog djelovanja predsjednika entiteta Republika Srpska, koji najavljuje odcjepljenje jednog dijela cjelovite i jedinstvene, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH predviđa funkcioniranje zemlje kao administrativne cjeline, koju čine Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH, a isključena je bilo kakva mogućnost osamostaljivanja bilo kojeg njenoga segmenta legalnim i mirnim putem. Otvorene prijetnje odvajanjem entiteta RS, koji je devedesetih godina etnički očišćen i prostor je sa najviše masovnih grobnica na svijetu, vlasti iz Banja Luke nastavljaju politiku koja je devedesetih godina donijela najcrnje događaje na prostor Balkana. Treba naglasiti da vlasti ovoga entiteta nikada nisu prekinule kontinuitet te politike niti se od nje ogradile. Nastojanje da se takva RS otcijepi, koja je mjesto u ratu počinjenog genocida, a danas mjesto najdrastičnije diskriminacije na tlu Evrope, samo je nastavak ratnih namjera i politike koju su započeli Radovan Karadžić i Slobodan Milošević, navodi Salkić.

Proteklih godina, dodaje, sistematski je onemogućavan proces povratka, vršena je institucionalna diskriminacija u zapošljavanju povratnika, a bili smo svjedoci najcrnje segregacije u obrazovnom sistemu.

-Bošnjaci nemaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, uskraćena su brojna druga ljudska prava. Pozivali smo da se zaustavi diskriminatorska politika Vlade RS, ali to niko nije učinio. Danas, došlo se do vrhunca diskriminacije i najave odcjepljenja. Zabrinjavajuće je da međunarodna zajednica i države PIK-a, do sada nisu zaustavile ratnohuškačko divljanje Milorada Dodika. U enitetu RS danas živi 200.000 Bošnjaka i otvorene prijetnje vlasti RS da će pokrenuti proces otcjepljenja je svjesno sijanje straha s ciljem sprječavanja procesa povratka, integracije i stabilizacije BiH, navodi Salkić.

Uputio je poziv predsjedniku entiteta RS da pokaže malo razumijevanja prema građanima i da energiju utroši na ekonomsko jačanje, izlazak iz siromaštva i stvaranje stabilnosti.

-Napominjem, mi Bošnjaci ne želimo zaoštravanje situacije i prizivanje sukoba, ne želimo ukrajinizaciju BiH. Mandat koji je potrošio Milorad Dodik otišao je u nepovrat. Svjesni smo da kod njega preovladava strah od gubljenja političke pozicije, ali ne razumijemo da sa sobom treba u propast povući i cijelo društvo. Pozivam predsjednika Milorada Dodika da pokaže bar malo muškosti i uđe u političku borbu sa činjenicama i rezultatima svojih uspjeha, a ne sa i separatističkom retorikom, mada je i sam svjestan da do odvajanja entiteta RS neće doći nikada. Ovim putem pozivam Međunarodnu zajednicu da promptno reaguje, da osudi i kazni antiustavno djelovanje Milorada Dodika, a domaće pravosuđe da pokrene postupak zbog antiustavnog djelovanja, stoji u reakciji mr. Ramiza Salkića.

 

(Bportal.ba)