Duraković: Do sada nije bilo konkretne pomoći od strane Vlade RS

125

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković u izjavi za Agenciju Fena kazao je da dosad nije bilo konkretne pomoći od strane Vlade RS-a. Jučer je neko iz resornog ministarstva Vlade RS-a kontaktirao Općinu Srebrenica i rekao da se u banci „Nova banka“ otvori poseban račun za namjene elementarnih nepogoda, tako da ko bude uplaćivao sredstva samo da naznači za Općinu Srebrenica, te na taj način ta sredstva niko neće moći zloupotrebiti – kazao je Duraković.

On je mišljenja da je to s jedne strane dobro, jer postoje razni oblici manipulacija, a možda je to i bolje nego da se sredstva razlijevaju na neke privatne račune. On je istakao da će poslati zahtjev Vladi RS-a za pomoć u saniranju šteta, a ako se ne odazovu onda će ih prozvati da neće da pomažu povratnicima. Rekao je da predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer posjetio Općinu Bratunac, a nije Srebrenicu.

Stanovnici sela Bukovica, Sastavci, Slatina su ogorčeni jer su njihova sela faktički odsječena od svijeta. Putevi su neprohodni zbog velikog broja klizišta. Do ovih sela se može doći samo „kozijim“ stazama. Ako se ovako stanje nastavi stanovnici će ostati bez hrane i osnovnih životnih namirnica.

– U selu Bukovica ima male djece od kojih neka imaju i zdravstvene probleme i ne znamo šta bi se desilo da se situacija pogorša. Nadamo se da će se putevi pročistiti i na taj način biti olakšan život stanovištvu i u ionako teškim vremenima. Niko nas se nije ni sjetio do sada, vlast kao i da ne brine o svojim stanovnicima. Svi koji na neki način žele pomoći dobro bi bilo da to rade preko povratničkih udruženja i organizacija, a nikako preko instuticija vlasti. Očigledno da to nije način koji funkcioniše i na koji bi povratnici dobili prijeko potrebnu pomoć – izjavio je za Agenciju Fena poovratnik Adem Mehmedović iz MZ Sućeska općina Srebrenica.

Predsjednik MZ Bišćani kod Prijedora Mirsad Duratović smatra da Vlastima RS-a nije stalo do povratničkih populacija i to pokazuju i dalje, tako što ne dozvoljavaju pomoć na lokalnom nivou, nego ih tjeraju da uplate vrše na entiteskom nivou.

– U vrijeme poplava povratnička naselja su bila potpuno zaboravljena od lokalnih institucija i entiteskog nivoa RS-a. U teškim danima prva tri dana nismo dobijali nikakvu pomoć od Vlade RS-a, tek četvrti dan Crveni krst iz Prijedora je donirao 20 paketa. Formirane su komisije za popis štete i te komisije trebaju dati prijedlog za saniranje štete oštećenih kuća, iskreno plašimo da će lokalne vlasti nastaviti ponašati kao dosad i strajuemo da će u procjeni štete i raspodjeli pomoći nastaviti se ponašati diskriminatorski prema povrancima nesrpske nacionalnosti – istakao je Duratović.

 

(www.prvimart.ba)