Prijedor: Dženaza za 283 bošnjačke žrtve, minut šutnje za Antu Dolića

Na stadionu u Kozarcu, nedaleko od Prijedora, nakon komemoracije na kojoj su se obratili predstavnici porodica žrtava, visoki predstavnik u BiH i predstavnici Islamske zajednice BiH, klanjana je dženaza-namaz za 283 bošnjačke žrtve.

Nakon učenja Fatihe za 283 bošnjačke žrtve, Hrvatu Anti Doliću nekoliko hiljada prisutnih odalo je počast minutom šutnje. On je danas, u skladu s odlukom porodice, ispraćen s istog mjesta sa kojeg su isprećeni i njegove komšije i prijatelji bošnjačke nacionalnosti s kojima je 22 godine ležao na istom mjestu, u masovnoj grobnici Tomašica.

“Tomašica je 22 godine krila kosti nevinih ljudi. Nije više mogla. Nakon 22 godine, dove majki, supruga, kćerki i najbližih su uslišene. Moći će se smiriti u kaburu. Niko ih više neće ezijetiti i uznemiravati do sudnjega dana”, kazao je Mirza efendija Alkić, koji se obratio u ime organizatora, Odbora za organizaciju kolektivne šehidske dženaze koju sačinjavaju medžlisi Islamske zajednice Prijedor i Kozarac. On je istakao da je porodicama žrtava potrebna riječ utjehe da nisu zaboravljeni i ostavljeni sami.

Tokom obraćanja, predstavnica porodica žrtava Denisa Duratović-Hegić poručila je kako će porodice do kraja života progoniti počinitelje gnusnih zločina počinjenih 20. jula 1992. i dalje tokom rata, u Prijedoru, kako bi bili izvedeni pred lice pravde i kažnjeni. Ona je uputika oštre kritike vlastima koje nisu proglasile dan žalosti i svima onima koji znaju za zločine počinjene u prijedorskoj regiji, a i dalje šute.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je danas na kolektivnoj dženazi prijedorskim žrtvama u Kozarcu kako „smo danas u još jednoj dolini šehida, mjestu koje govori više od bilo kakva govora i mudrih riječi“. Podsjetio je kako se razmjere zla genocida sve više očitavaju kako vrijeme odmiče od njegovog fizičkog činjenja, čak toliko da ga se počinju bojati i oni koji su ga činili. Kavazaović je dalje rekao da je u Prijedoru počinjen genocid. Istakao je kako je u Prijedoru izdat ljudski rod i da ta izdaja traje u Haagu i New Yorku.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, poručio je u obraćanju hiljadama prisutnih na dženazi prijedorskim žrtvama u Kozarcu da bi zaboravljanje žrtava značilo ubiti ih po drugi put. Istakao je kako strahotu zločina počinjenog na području Prijedora nije moguće pretočiti u riječi.

Međunarodni krivični tribunal za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) i Sud Bosne i Hercegovine dosad su za zločine počinjene tokom proteklog rata u Prijedoru pravosnažno osudili 26 osoba na ukupno 422 godine zatvora. Za zločine u najzloglasnijim logorima u toj regiji – Omarska, Keraterm i Trnopolje, koji su rasformirani krajem augusta 1992. godine, osuđeno je 14 osoba na ukupno 182 godine zatvora.

(Bportal.ba)